Veleposlanica RH u Izraelu: Hamas drži još 136 izraelskih zatočenika

Screenshot/HRT

Izraelska vojska, prema posljednjim informacijama, planira provesti kopnenu akciju i na krajnjem jugu pojasa Gaze, u gradu Rafahu u kojem boravi više od milijun i 300.000 palestinskih izbjeglica. Unatoč protivljenju UN-a i SAD-a, izraelske zračne snage već izvode udare na Rafah i Hamasove položaje.

 

Za mjesec dana izraelski premijer Benjamin Netanyahu namjerava dovršiti svoj plan uništenja Hamasa, bez obzira na moguće velike civilne žrtve među Palestincima.

Hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać kazala je za HTV da se u utorak organiziraju pregovori u Kairu između posrednika, Egipta, Katara, SAD-a te da će doći i šef CIA-e William J. Burns. Sinoć je izraelski kabinet donio odluku da će šef Mosada otići na te pregovore. Istaknula je i da bi to mogao biti završni krug pregovora, ali uz određene uvjete.

”U rukama Hamasa je preostalo 136 izraelskih zatočenika. Prošli tjedan je stigla tužna vijest da je najmanje 31 ubijen. Međutim, špekulira se da je moguće još 20 ubijenih. Ne zna se točan broj”, kazala je.

Veleposlanica Mrđen Korać kazala je i da je sa svakim danom sve veća vjerojatnost da će sve manji broj zatočenih Izraelaca preživjeti i da je to urgentno i najbolnije pitanje za Izrael. Govorila je i o broju žrtava i istaknula da su na obje strane žrtve velike, ali da je situacija neusporediva jer su neusporediva i ta dva sustava.