Veleposlanstvo Izraela i Židovska zajednica BiH opozvali poziv Hasanbegoviću na dodjelu nagrade “Pravednik među narodima”…

Drago mi je zbog svega i ponosim se djedom i bakom koji su izvršili svoju ljudsku, građansku i vjersku dužnost u teškim i dramatičnim vremenima. Još kao dijete čuo sam za priču o djevojčici Nadi...

Hasanbegović je prije nekoliko dana potvrdio da je primio poziv Židovske općine, veleposlanstva Izraela u Bosni i Hercegovini i Yad Vashema.

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin…

Zbog “svog odnosa prema ustaškom režimu”, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović ipak neće nazočiti ceremoniji dodjele posmrtnog priznanja “Pravednik među narodima” u sarajevskoj sinagogi krajem svibnja u čast članova njegove obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

U zajedničkoj izjavi veleposlanstva Izraela u BiH, Židovske općine u Sarajevu i obitelji Prohić, koju potpisuje veleposlanik Boaz Rodkin, pojašnjeno je kako je poziv Hasanbegoviću prethodno upućen jer je predstavnik obitelji Prohić smatrao obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući i Zlatka Hasanbegovića. No učinio je to, kako se ističe, “ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini” zbog nastojanja, kako se navodi, da “relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata”.
Veleposlanstvo Izraela u BiH pritom je “izrazilo žaljenje” jer je Hasanbegović “zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe”. Podsjetimo, Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedinu bratu Avdi Prohiću odličje “Pravednika među narodima” država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman. Njezina su oca Viktora pogubile ustaše, a kasnije joj je umrla majka pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić, a potom i njegov brat Sabrija i supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći.

 

Hasanbegović je prije nekoliko dana potvrdio da je primio poziv Židovske općine, veleposlanstva Izraela u Bosni i Hercegovini i Yad Vashema.

– Oduševljen sam pozivom i priznanjem koje će posthumno dobiti moj djed Sabrija, moja baka Safeta, moj tetak Avdo i moja tetka Esma. Ta priča je sastavni dio moje obiteljske povijesti budući da je spašena židovska djevojčica pune dvije godine u ratnom Zagrebu živjela s mojom majkom Zumretom. Nažalost, jugoslavenske komuniste 1945. godine nisu zanimale konkretne ljudske sudbine u ovom i sličnim slučajevima i paradoks je da je moj djed izvansudski pogubljen nakon Drugog svjetskog rata na nepoznatom mjestu – rekao je za Jutarnji list Hasanbegović i dodao kako će na samoj ceremoniji biti i preživjela djevojčica Nada Kolman koja se sad zove Avive Fox.

‘Pravednik među narodima’ je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta riskirajući vlastite živote.

– Drago mi je zbog svega i ponosim se djedom i bakom koji su izvršili svoju ljudsku, građansku i vjersku dužnost u teškim i dramatičnim vremenima. Još kao dijete čuo sam za priču o djevojčici Nadi. To je, zapravo, priča s kojom sam odrastao – kazao je prije nekoliko dana za Večernji list Zlatko Hasanbegović koji o toj priči i nije bio voljan opširno govoriti jer “ne želi sada politički parazitirati na nečemu što je duboko intimno i obiteljsko”. No židovska zajednica u BiH nije mu povjerovala na riječ.

A.K.

Comments are closed.