VELIKA DIVJAKUŠA NA DINARI: Obilježena 20. godišnjica pogibije 31 pripadnika 7.gbr varaždinskih Puma…FOTO…

Misu zadušnicu za poginule branitelje predvodio je uz koncelebraciju don Adolfa Višatickog župnika Lišana, pater Ivica Horvat, policijski kapelan policijske uprave Varaždinske...

Na Dinari, blizu vrha Velika Divjakuša na 1630 metara nadmorske visine, pripadnici Puma, legendarne varaždinske 7. gardijske brigade, obilježili su pogibiju 31 i nestanak jednog pripadnika brigade...

Planinarska udruga Dinaridi i Udruga 7. GBR ‘Pume’ iz Varaždina organizirali su obilježavanje 20. godišnjice od pogibije 31 pripadnika ‘Puma’ na Dinari za vrijeme Domovinskog rata, na Velikoj Divjakuši (1709 m n/v).

Na Dinari, blizu vrha Velika Divjakuša , pripadnici Puma, legendarne varaždinske 7. gardijske brigade, obilježili su pogibiju 31 i nestanak jednog pripadnika brigade. Dvjestotinjak članova obitelji poginulih i nestalog pripadnika brigade, njihovih suboraca, planinara, pripadnika HGSS-a okupilo se kod spomen-doma i spomenika Pumama gdje je održana komemoracija i misa zadušnica.

Svečanost je upriličena kod spomenika poginulim pripadnicima 7. GBR Pume, koji je postavljen prije dvije godine. Podsjetimo, spomenik je sagrađen od dijelova crkve sv. Mihovila iz Kijeva, koju su na početku Domovinskog rata razrušili srpski agresori pod zapovvjedništvom ratnog zločinca Rtaka Mladića.

Rješenje za sam spomenik dao je triljski restaurator Anton Vuko koji je ujedno i bio izvođač radova. U okviru današnjeg programa upriličen je obilazak novoizgrađene planinarske kuće ‘Pume’.

Na svečanosti su nazočili obitelji i suborci poginulih branitelja, dožupani splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije, Luka Brčić i Vrdoljak, izaslanstva Sinja, Knina, Vrlike, Hrvaca te djelatni i umirovljeni pripadnici HV-a među kojima su bili generali Rahim Ademi i Zdravko Jakop.

– Hrvatsku smo oslobodili, ali ostaje nam raditi na tome da bude onakva kakvu smo sanjali dok smo se borili i hodali po ovim brdima. Mi branitelji tražimo istinu u kurikulu o Domovinskom ratu jer on je temelj države, a branitelji su kamen temeljac – poručio je Zdravko Jakup, državni tajnik u Ministarstvu obrane, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i sam pripadnik 7. gardijske brigade, Puma. Dražen Šantić je pripadnik Puma koji je uoči Oluje na Dinari bio teško ranjen.
– Položaj na Dinari držali smo tjednima. Izmjenjivali smo se s kolegama iz 4. gardijske brigade i svaki put smo prije smjene crtu povlačili malo naprijed unatoč stravičnim uvjetima. Naši suborci ginuli su po cijelom ovom potezu. Zima je bila, snijeg, uvjeti nemogući, rekao je Dražen Šantić. Dinaru je dobro zapamtio. Nekoliko dana prije Oluje, pogođen je u glavu i ruku. Njegovi suborci su u Knin ušli bez njega.

– Na dan Oluje mi smo ušli u Knin, a on je u Splitu u bolničkoj sobi plakao što nije s nama – pričaju Šantićevi suborci, a njemu se i sad oči napune suzama kad se toga sjeti. Zato je s njima na svakoj obljetnici, a ove godine na Dinaru je, poput mnogih drugih branitelja, doveo i sina.

Misu zadušnicu za poginule branitelje predvodio je uz koncelebraciju don Adolfa Višatickog župnika Lišana, pater Ivica Horvat, policijski kapelan policijske uprave Varaždinske.

Za sve nazočne na ovoj svečanosti organizator je pripremio prigodnu okrjepu, 400 porcija vojničkog graha i ovježavajuće piće.

G.S.V.

 

Comments are closed.