(VELIKA FOTOGALERIJA) ČESTITAMO! U vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi danas svečano prisegnuo 33. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Svečanu prisegu u Požegi položio je 161 ročnik na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, 123 muškarca i 38 žena...

Foto: M. Čobanović

U vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi je u petak 18. veljače 2022. godine svečano prisegnuo 33. naraštaj ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju…

Hrvatska vojska snažna je sredina koja potiče sve svoje pripadnice i pripadnike na stalno usavršavanje i napredovanje, poručuje Banožić…

Ministar obrane Mario Banožić koji sudjeluje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ročnicima je uputio čestitku:

“Poštovane ročnice i ročnici na dragovoljnom vojnom osposobljavanju,

Vama, 33. naraštaju i 12. naraštaju vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, čestitam veliki dan u vojničkom životu – polaganje svečane prisege!

Hvala vam što ste vođeni zdravim motivima i istinskim domoljubljem, stupili u redove Hrvatske vojske, velike obitelji koja dijeli vrijednosti izvrsnosti! Hvala i vašim najbližima koji su vas u tome podržali!

Hrvatska vojska snažna je sredina koja potiče sve svoje pripadnice i pripadnike na stalno usavršavanje i napredovanje, čuvajući neslomljivi duh hrvatskih branitelja u svakom svome danu, svakoj zadaći!

Vjerujem kako će veliki broj vas i nakon dragovoljnog vojnog osposobljavanja ostati u redovima onih koji su posvećeni slobodi i napretku naše Hrvatske i svojim doprinosom biti nova mlada snaga Hrvatske vojske, poručio je ministar obrane Banožić!”.

Predsjednik Milanović u Požegi: Hrvatskom vojskom moramo upravljati kao s najdragocjenijim resursom, ne izlagati je nepotrebnim rizicima…

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.

Svečanu prisegu u Požegi položio je 161 ročnik na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, 123 muškarca i 38 žena, kojima je Predsjednik RH-e i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u prigodnom obraćanju rekao da su prisegnuli ozbiljnim riječima najvišim vrednotama hrvatskog ustavnopravnog i demokratskog poretka. „Ne osobi, ne pojedincu, ne vladi, ne politici, nego onome što predstavlja temelje i vezivno tkivo ove države, ako hoćete ovog naroda, ove nacije. To je nepromjenjivo i to je stalno“, istaknuo je Predsjednik. Nadalje, kazavši kako će mnogi od njih prihvatiti vojnički poziv poručio im je da to nije obična profesija već nešto više od toga.

„Ulazite u Hrvatsku vojsku u trenutku kada se svijet komeša i kada prestaje biti onakav kakav smo ga, možda, uzimali zdravo za gotovo zadnjih trideset godina. U tom velikom svijetu, velikoj pomutnji i buri, mi smo mala država, mali narod, mala nacija na jednom lijepom, ali ranjivom mjestu u Europi. Država kojoj nitko ništa u zadnjih trideset godina nije dao, ponekad niti lijepu riječ“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako to nije razlog za frustraciju jer je mi nemamo.

„Sve što imamo, sve što imate – to je izboreno, pošteno, bez grešaka, na ponos svih nas. Nitko Hrvatskoj ništa nije dao. Tražili smo, ali nisu dali, morali smo uzeti sami. Takvu vojsku i takvu državu vi predstavljate. I na njezinim tradicijama, iskustvu nastavljate tamo gdje su drugi stali. Hrvatsku pušku na hrvatskom ramenu, kao što su nekada govorili hrvatski politički prvaci, Stjepan Radić prije svih, doslovno nosite“, rekao je predsjednik Milanović.

„Hrvatsku lisnicu, novčanik, ćemo izboriti, to je malo duži i teži postupak, ali neovisnost i snaga svake zemlje se, pored vojske, pored privrženosti istim idealima, nekim temeljnim vrijednostima ogleda i u tome koliko je financijski neovisna i samostalna. Za svoju lisnicu, za svoje novce, za svoje mjesto u ovom velikom, vrlo često lijepom, ali nesigurnom svijetu, moramo se boriti. Vjerujem uz minimalne ili nikakve ljudske žrtve“, istaknuo je Predsjednik.

„A to je stvar pameti – da se ne guramo tamo gdje nam nije mjesto, da učimo iz zabluda, propusta i avantura svojih, ne tako davnih predaka, da smo svjesni da pripadamo zapadnom civilizacijskom i političkom krugu, jer to jesmo, ali da ne stvaramo neprijatelje i ne jurimo na prvi mig bilo koga tamo gdje se može izgubiti glava. Oprezno, ako treba i lukavo i u vlastitom interesu, u interesu hrvatske domovine. To je motiv i poruka koju imam za vas. Naša zadaća, nas koji vodimo zemlju, političara je da s Hrvatskom vojskom raspolažemo i upravljamo kao s najdragocjenijim resursom. A to znači da je stalno u pogonu, a da je se nikada pretjerano ne opterećuje i ne izlaže nepotrebnim rizicima“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Milanović.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Braniteljski portal čestita svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima na polaganju svečane prisege za Hrvatsku državu! 

M.M.