Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VELIKA SIMBOLIKA Predsjednica u Vukovaru u žutim Borovo čizmicama!… Male žute Borovo čizmice: Sa Krunicom oko vrata, mala Jela, postala je velika, ogromna, postala je ratnica

Hrvatska predsjednica ponosno danas korača u Vukovarskoj koloni sjećanja u malim žutim Borovo čizmicama u kojima je mala Jelena postala velika, ogromna, postala je ratnica i Heroina obrambenog Domovinskog rata.

Foto/Braniteljski portal/ Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u koloni sjećanja korača u ŽUTIM BOROVO ČIZMICAMA u kojima je mala Jela postala velika ratnica u obrani Vukovara…Još jednom je Hrvatska predsjednica pokazla svima, kako i na koji način se promovira Hrvatska i Hrvatski proizvod, ovaj puta, žute Borovo čizmice u kojima je mala Jela postala velika hrvatska ratnica i Heroina obrambenog Domovinskog rata, Detalj je ovo koji mogu primjetiti samo hrvatski domoljubi koji istinski žive svoju Hrvatsku Domovinu i ništa im ne promiče. Dokaz je ovo da predsjednica u ovoj  pretužnoj, ali ponosnoj koloni sjećanja ne pristupa formalno već proživljava na svoj način sve patnje koje su Vukovarci u vrijeme brutalne srbočetničke i jna agresije na vukovar i hrvatsku proživjeli. Sa takvim je ponosom i žarom mala/velika Jelena branila svoj vukovar, svoj narod, svoju hrvatsku.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na Ovčari

Donosimo Vam priču o maloj, ali velikoj ratnici Jeli

Male žute Borovo čizmice: Sa Krunicom oko vrata, mala Jela, postala je velika, ogromna, postala je ratnica…

Priča o Jeleni…Male žute Borovo čizmice…

Ratnica u malim žutim borovo čizmicama-Jelena Vuković-Posavec

Jelena dragovoljno pristupa u HV početkom osmog mjeseca 1991 godine kao pripadnik 3Gbr. 4 bojna pod zapovjedništvom legendarnog heroja obrane Vukovara Ivice Arbanasa. Gledali su je tada čudno kao malu sitnu djevojčicu od jedva pedesetak kilograma, ali Jelena se ne da pokolebati i dragovoljno kreće u boj. Počima pakleni rat za malu sitnu Jelu, koja je za razliku od mnogih imala srce i dušu koje je naumila dati za svoj Vukovar, za svoj narod za svoju Hrvatsku.

Sa svojom ratnom postrojbom Jelena ratuje na položaju “Petrova Gora” gdje u 10. mjesecu  prilikom vršenja borbenog zadatka biva ranjena od gelera tenkovske granate. Prebačena je u Vukovarsku bolnicu u kojoj ostaje do prebacivanja u Borovo naselje, gdje Jelena daje sve od sebe i onako ranjena pomaže u obrani Vukovara, sve do samog pada.

Jelena ne odustaje i ide dalje…

Nadalje onako sa zadobivenim i nezaliječenim ranama Jelena je prošla jedan dio južnog bojišta od Neuma pa sve do Zadarskog zaleđa, ali zbog zadobivenih rana i posljedice ranjavanja Jelena mora na liječenje.U mjesecu kolovozu 1993 godine Jelena ponovo kreće na ratni teren, ali zbog zadobivenih rana napokon ova mala sitna plava djevojka s velikim junačkim srcem mora natrag na liječenje…

Naša Jelena, baš kao i kraljica Jelena…spremna na život i smrt…

Nikada nije lako pisati o ratu, još teže ga je proživjeti i uspjeti preživjeti. Rat, riječ koju kada čujete digne vam se kosa na glavi, jer znate što on nosi i koje su njegove strahote i posljedice. Znate, znate samo ako ste ga doista i prošli, jer niti jedna strašna i najstrašnija priča, nije ni blizu užasa kojeg nosi rat.Jedan takav strašan rat, pun boli, smrti, jauka i krvi, doživjela je i jedna mala, sitna djevojka, krupnih prekrasnih očiju, Jelena.

Tada, na samom početku svoje mladosti,u onom periodu života kada stvarate planove za budućnost, ali ste ipak nekako najviše okupirani ljubavlju, kada vam oči iskre od sreće i mladosti, kada vam roditelji idu strašno na živce jer stalno nešto od vas očekuju (ah kako to brzo zafali) – tada je san, sreća i mladost prekinuta eksplozijom granate.Netko je poginuo, nečija krv se razlila ulicama njezine mladosti, njenog Vukovara.

Nakon tog početnog šoka, ali i nevjerice, naša Jela ,kako ju od milja zovemo, više nema iskre u očima, te oči postaju tamne, ozbiljne ali i odlučne.Svi snovi o bezbrižnosti, sve nade i sanje, sve neprošetane staze, svi zagrljaji…miris Dunava…sve to nestaje i u tom novom, čudnom pogledu, nastaje jedna nova duša, jedna nova Jelena, koja jedinu sličnost sa starom jelenom ima samo u imenu…Ali ispostavit će se da ime ipak ima svoju snagu,svoj smisao, svoju Božansku energiju. Naša Jelena, baš kao i kraljica Jelena…spremna na život i smrt da obrani svoj grad i svoju Domovinu, njeno ali i naše kraljevstvo- Hrvatsku.Kada je čovjeku najteže, kada treba sigurnu zaštitu tada se pomoli Bogu, stavi Krunicu oko vrata, obuje male žute Borovo čizmice i ode braniti svoj prag, svoj život…sve nas. Tako je to učinila i Jelena, koja je vjerojatno onako sitna i mala, sa onim prekrasnim velikim i toplim očima, postala hrvatska braniteljica, u odori, svetoj odori gardijske brigade……

Sa Krunicom oko vrata, mala Jela, postala je velika, ogromna, postala je ratnica, braniteljica Vukovara.

Biti tako mali, u tako velikom i neopisivom paklu kojeg su nam priuštili srbo-četnici i JNA, u tom grotlu krvi, mesa, granata, tenkova, krikova,dima, boli i užasa, a opet biti tako velik jer te velikom učini Bog, mogla je samo dobra i hrabra Jela.

Ona i njeni suborci, ne samo da su imali hrabrosti, netko bi danas rekao i ludosti, imali su i nešto što je posebno i samo odabranima dano- Božju i anđeosku hrabrost, snagu, ali prije svega -ljubav.

Kada sve ode, kada mislite da sve nestaje, ljubav koju nam ostavi Bog u nama samima, daje nam snagu da sve preživimo, da sve pobijedimo.

Male žute Borovo čizmice…

-Jedan takav dan, dan kada se činilo da sve nestaje i svemu dođe kraj, sustigao je i Jelenu.-Jela je bila ranjena. U tom grotlu krvi i mesa, netko bi možda rekao ..ah pa rat je , Vukovar je to, jedna više….

-Ali Jelena se nije dala, baš kao i njezin brat koji je također ranjen…inat je to, onaj naš, pravi, Hrvatski !!!!-Male žute Borovo čizmice “ponijele” su Jelenu u život, spašena je, živa je…i brat je živ– hvala Bogu.

-Mogla je Jelena obut svoje žute čizmice i otići iz grada prije početka svih razaranja, ali nije.

-Mogla je Jelena šetati uz neke tuđe rijeke, sanjati neke snove koji su tipične za te mlade i lude godine, ali nije.

-Jelena je, baš kako je Bog htio, udjelivši joj pri rođenju ljubav, dušu i dobrotu, ostala i meni, tebi, nama, omogućila slobodnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku.

Priča o Jeleni, priča je o svim hrvatskim braniteljicama, o svim žutim Borovo-Zenga čizmicama, o Vukovarskoj bolnici, o svim stratištima i grobištima. Priča o Jeleni je priča o Hrvatskoj….zemlji najljepšoj na svijetu sa velikim okruglim dobrim očima.

Priča o Jeleni nije gotova, nikada neće ni biti, ne smije…

Dok se te velike oči spominju, susreću, smiju, znam da sam sretna što jupoznam…znam tko je mom ali i vašem najdražem osigurao Domovinu.Jelena je mala, plava i danas kao curica, baš nekako kao i Hrvatska u Božjim očima. Jelena je majka, kraljica i heroina Domovinskog rata.

Autor/Tanja Polić-Marković/Braniteljski portal

Uredio/M.M.

Autorizirani tekst bez prava kopiranja!

Najnovije

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...

Biblijska poruka 18.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ljubiti Gospodina do mučeništva

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 21, 20-25 Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše...

Biskup Palić: Papa se zanimao za moju nazočnost u Međugorju

„Ovo je jedna prigoda da se čuju neka razmišljanja biskupova, barem za one koji ih često ne čuju. I ovo je jedna mogućnost kad...