VIDE LI OVO ODGOVORNI IZ VLADE? Bacio cijeli urod višnje jer ga nitko ne želi otkupiti!

Ovo je slika i prilika stanja u našem voćarstvu, napisao je Andrija Branković na svom Facebook profilu uz fotografiju bačenih višanja, koje je otkupljivač odbio primiti, a koja se brzinom munje proširila društvenim mrežama…Vide li ovo odgovorni iz Vlade RH, koji hvalospijevno pričaju o društveno poticajnim mjerama za hrvatske poljoprivrednike i otkupu njihovih proizvoda. Sramotno da sramotnije ne može biti na što su srozali hrvatke poljoprivrednike jeftinim uvoznim smećem dok se naši hrvatski proizvodi moraju bacati jer ih “nema tko otkupiti.”

Ovaj gospodin (moj poznanik) morao je baciti cijeli svoj urod višanja, jer je mnogima bolje uvoziti tuđu višnju, već napola prerađenu, nego otkupljivati našu domaću. Ista sudbina zatekla je mnoge proizvođače u Slavoniji, kao i moju obitelj samu. Višnja je bačena jer navodno nema dovoljno šećera u sebi i otkupljivač ju nije htio otkupiti. Mene zanima, je li moguće da takva višnja nema cijenu?! Zar se i od nje nešto ne može iskoristiti? Zar je moguće da je cilj uništiti domaću prozvodnju?. Da naglasim, ta višnja nije trula, samo joj fali malo šećera.

Moja obitelj se bavi proizvodnjom jabuka, i tamo postoji III. klasa, iliti industrija koja ide za preradu u sok, u ratarstvu kod otkupa žitarica postoji kategorija za stočnu hranu. Zar i za takvu višnju ne postoji neka kategorija u otkupu?“, napisao je ogorčeni voćar. 

Kako je dodao, svjestan je da će se sada mnogi javiti i reći, zar ju nije mogao podijeliti siromašnima, zar ju nije mogao za nešto iskoristiti. “Gospodo draga, ne znate što znači ujutro poraniti i navečer okasniti, godinu dana ulagati u to i onda ti netko kaže da to ne želi otkupiti. Ova višnja nije bačena jer je otkupna cijena mala, ona je bačena jer nema cijene. Ne želimo i ne damo da nas još više ponižavaju.

Ali na sve to gledam pozitivno, jer bit će HrvaCka prosperitetna, biti će HrvaCka jedna od najrazvijenih zemalja u Europskoj Uniji i svijetu. Na kraju krajeva, sretan sam, jer IMAMO HRVACKU! A i ljudi iz Afrike su zavidni na našemu standardu, na to sam posebno ponosan.

PS. Poznajem dvije obitelji koje krče svoje nasade i prestaju sa proizvodnjom, upravo zbog ovoga“, zaključio je ogorčeno Andrija Branković.

H.H.

Comments are closed.