(VIDEO) 1. ožujka 1992. Vinkovci – u nikada razjašnjenoj eksploziji poginula tri HOS-ovca, a 11 teško ranjeno…pukovnik Ivica Zupković-Nije to bio nesretan slučaj i sve je bilo isplanirano, jako dobro isplanirano…

Nije to bio nesretan slučaj i sve je bilo isplanirano, jako dobro isplanirano. Sada nije vrijeme ni mjesto da kažem tko su nalogodavci i organizatori, ali jednog dana ću javno reći – kaže Ivica Zupković, koji je sretnim slučajem izbjegao smrt, jer je išao prema zapovjedništvu i od ekspolozije bio udaljen 50-ak metara...

U eksploziji su poginula tri HOS-ovaca, a 11 hrvatskih vojnika HOS-a je teško ranjeno. Omladinski dom u Vinkovcima, popularno prijeratno okupljalište mladih, potpuno je uništen.

Poginuli su Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak.
Mnogi se Vinkovčani i danas sjećaju strašne eksplozije koja je u središtu Vinkovaca odjeknula prije točno 26 godina, 1. ožujka 1992., kada je u podrumu Omladinskog doma eksplodiralo, i do danas pod nerazjašnjenim okolnostima, skladište eksploziva i streljiva. Prvi ožujka prije 26 godina bio je nedjelja, bio je sunčan i jako hladan dan. HOS-ovci iz cijele Hrvatske, pa i iz BiH, došli su u Vinkovce odati počast poginulim suborcima, položiti cvijeće na mjestu gdje je nekada bio Omladinski dom i zapovjedništvo HOS-a i prisjetiti se teških, ali slavnih dana iz teške 1991. godine. Ujedno je 1. ožujka dan kada se obilježava Dan bojne odnosno Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” – Vinkovci, piše Glas Slavonije

Prva samostalna bojna službeno je formirana 28. lipnja 1991. kao prva organizirana bojna HOS-a u Hrvatskoj i zato je dobila naziv 1. samostalna bojna. Prvi pripadnici odlazili su na vojnu obuku i izobrazbu kako bi stekli osnovne vojne vještine i iskustvo rukovanja oruđem i oružjem spremajući se za rat, koji se, nakon Krvavog Uskrsa na Plitvicama i ubojstva 12 mladih hrvatskih policajaca u Borovu Selu, neumoljivo približavao. Bojnu, koja je ime dobila po prvom poginulom bojovniku, činili su ne samo mladići i djevojke iz vinkovačkog kraja nego i iz svih krajeva Hrvatske i susjedne Bosanske Posavine.

Kroz slavnu bojnu, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima i udarima, prošlo je 1100 boraca, 38 ih je smrtno stradalo, a 298 pripadnika je ranjeno.

Kao i ostale dragovoljne postrojbe u to vrijeme, slabo naoružani, ali izuzetno motivirani, puni slavonskog prkosa, velika srca i ljubavi prema domovini i za domovinu spremni, nisu dopustili nadmoćnijem neprijatelju da zauzmu vaš i naš dom, kazao je jedan od bojovnika na obilježavanju.

Neki su tada iskoristili tu tragediju za političku promidžbu pa će uvjeravati kako su upravo oni bili cilj ovoga, kako su ga nazivali, atentata, iako stručnjaci za eksploziv tvrde kako se radi o nesretnom slučaju i da je sjedište HOS-a eksplodiralo, najvjerojatnije, zbog nečije pogreške i propusta u sigurnosnom sustavu.

Ratni zapovjednik bojne, pukovnik Ivica Zupković, drži kako je sve bilo brižno isplanirano:

– Kada je dignuto u zrak sjedište našeg zapovjedništva, svekolika javnost čula je za nas, cijeli je svijet saznao da postojimo. Važno nam je sačuvati uspomenu na sve poginule hrvatske branitelje, bez obzira na to kojoj postrojbi pripadali, ali ovo je mjesto mjesto od posebnog značenja jer su tri života ugašena samo zato što su bili pripadnici HOS-a. Nije to bio nesretan slučaj i sve je bilo isplanirano, jako dobro isplanirano. Sada nije vrijeme ni mjesto da kažem tko su nalogodavci i organizatori, ali jednog dana ću javno reći – kaže Ivica Zupković, koji je sretnim slučajem izbjegao smrt, jer je išao prema zapovjedništvu i od ekspolozije bio udaljen 50-ak metara.

A.G.

Comments are closed.