VIDEO 10. srpnja 1856. Nikola Tesla –ovo je sedam nepoznatih i zanimljivih podataka iz njegova života koje niste znali!

Povodom obljetnice rođenja velikog  znanstvenika i inovatora Nikole Tesle, rođenog na današnji dan 1856. godine, donosimo sedam zanimljivih podataka iz njegova života koje vjerojatno niste znali. Kako piše Pbs.org, činjenice su skupljene na osnovu razgovora sa W. Bernardom Carslonom, autorom knjige „ Tesla: izumitelj električnog doba „ i Marcom Seiferom, autorom „Čarobnjak: život i vremena Nikole Tesle.”, prenosi poslovni.hr…

1)Tesla je rođen za vrijeme velike grmljavinske oluje
Nikola Tesla rođen je oko ponoći, između 9. i 10 srpnja 1856. godine. Prema legendi, primalja je vremenske nepogode proglasila kao loš znak, a malog Teslu nazvala „djetetom tame“. Teslina majka oštro je odgovorila: „Ne! On će biti dijete svjetlosti!“

2)Bio je vrlo duhovit
Iako to mnogi nisu znali, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pjesnikom Rudyardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju:
“Pa što se to događa sa Kiplingom? Usudio se pozvati me na večeru u opskurnom hotelu s dlakama i žoharima u juhi.”

3)Edison i Tesla su bili rivali, ali ne i zakleti neprijatelji
Iako se njihov odnos često karakterizira kao neprijateljski, nije baš bilo tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na svojem projektu. Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a također mu je ustupio i svoj laboratorij.

4)Ideju za smartphone razvio je 1901.
Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

5)Mark Twain s probavnim problemima
Jedna od brojnih legendi kaže da je Tesla razvijao stroj za potrese. Tako je jednom prigodom pozvao Marka Twaina da svjedoči njegovom eksperimentu. Twain je imao brojne probavne probleme, a kada je Tesla startao svoj stroj, Twain je poskočio od uzbuđenja i uputio se na WC.

6)Nije podnosio bisere
Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju tajnicu jer ih je nosila. Tesla je pak svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

7)Fotografsko pamćenje i pretjerane higijenske navike
Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete. A da bi pobijedio strah od kolere od koje je patio kao tinejdžer, razvio je pretjerane higijenske navike, stalno je prao ruke i nosio je bijele rukavice.

G.S.