VIDEO 10. svibnja 1994. – Sjećanje na heroja Domovinskog rata Johannesa Tildera, nizozemskog dragovoljca i junaka Domovinskog rata…

Naknadno je Nizozemac s leđa ustrijeljen, pri navodnom pokušaju bijega prilikom prebacivanja u kninski zatvor, te jednostavno bačen uz cestu. Rezultati autopsije pokazali su da je priznanje iznuđeno prisilom i vjerojatno pod utjecajem droga...

U zaseoku Buniću između Korenice i Gospića, nedaleko od baze Mirovnih snaga UN-a 10. svibnja 1994. pronađeno je tijelo hrvatskog vojnika Johannesa Tildera, nizozemskog dragovoljca i junaka Domovinskog rata…

Johannes Tilder rođen je 1963. u malenom mjestu Enkhuizenu. Pohađao je Kraljevsku vojnu školu, zatim kao časnik nizozemske vojske završio specijalnu vojnu školu izviđačko-padobranskog smjera i specijalizirao nekoliko vojnih vještina. U sastavu nizozemske bojne NATO-a u Njemačkoj služio je do 1990. kada nakratko pristupa Legiji stranaca.

foto-screenshot-Tilder s beretkom

Preko humanitarne organizacije „Hrvatska pomoć”, odlučio je krajem studenog 1991. dragovoljno pomoći u obrani napadnute Hrvatske. Odlazi na ličko bojište, na područje Gospića, gdje uz veću grupu dragovoljaca iz Nizozemske ustrojava zasebnu borbenu grupu u sklopu izviđačko-diverzantske satnije 9. gardijske brigade.

Tilder je, uz nekoliko suboraca iz Nizozemske, ostao pripadnik Hrvatske vojske i nakon završetka najžešćih sukoba. Štoviše, dobio je čin poručnika, bio instruktor, a neko vrijeme i glavni inspektor za izvidničko-diverzantsku obuku Hrvatske vojske u operativnoj zoni Gospić. Oženio se Hrvaticom, ali kraj rata i mir nije dočekao.

Naime, 5. travnja u okolici Ličkog Osika zarobljen je na „ničijoj zemlji“, u zoni pod nadzorom Mirovnih snaga. Zarobio ga je naoružani pripadnik pobunjenih Srba, iako je Tilder bio uniformiran i nenaoružan, noseći plavu beretku UN-a. Pred kamerama je zatim iznuđeno njegovo priznanje za zločine počinjene u operaciji Medački džep. Naknadno je Nizozemac s leđa ustrijeljen, pri navodnom pokušaju bijega prilikom prebacivanja u kninski zatvor, te jednostavno bačen uz cestu. Rezultati autopsije pokazali su da je priznanje iznuđeno prisilom i vjerojatno pod utjecajem droga.

Johanes Tilder pokopan je na Mirogoju u Aleji branitelja. Ni danas nije razjašnjeno inertno ponašanje pripadnika snaga UN-a. Posebno je neobično što je Tilderov iskaz, iako iznuđen očitom prisilom u zatočeništvu poslužio kao ključni dokaz istražiteljima za dizanje optužbi u vezi sa zločinima počinjenih tijekom operacije Medački džep.

G.S.