(VIDEO) 12. listopada 1995. Ante Gotovina – rat je dobio General i njegova Hrvatska vojska!

Ti mladići, hrvatski bojovnici, su 1995. potpuno razbili i porazili srpsku vojsku koja je spas potražila u bijegu pred naletom ratnika slavnog Generala...

Film General pokazao je svu vojničku i ljudsku snagu generala Ante Gotovine, slavnog zapovjednika Hrvatske vojske. I ne samo to, mladi naraštaji danas mogli su na filmu vidjeti snagu i hrabrost hrvatskih mladića, njihovih vršnjaka, koji su iznijeli najvažniju povijesnu pobjedu u teškom ratu sa srpkom vojskom…

Ti mladići, hrvatski bojovnici, su 1995. potpuno razbili i porazili srpsku vojsku koja je spas potražila u bijegu pred naletom ratnika slavnog Generala.

Malo ljudi zna da je Gotovinin otac Milan bio dalmatinski ribar sa otoka Pašmana, točnije iz mjesta Tkon nasuprot Biograda na moru. Gotovinina majka Ana izgubila je život 4. ožujka 1959. štiteći djecu od eksplozije mine kojom se u blizini kuće lomio kamen, kao što se moglo vidjeti u potresnoj filmskoj sceni.

Obitelj Gotovina se iz Pašmana preselila u Pakoštane, a brigu o djeci preuzela je teta Marija Miočev. U dobi od 17 godina postaje pripadnik francuske Legije stranaca, gdje je služio je u 2. padobranskoj pukovniji i bio ranjen.

U Hrvatsku se vraća u lipnju 1991. stupivši u Zbor narodne garde.

Legendarni zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske

Sudjeluje u teškim borbama u Zapadnoj Slavoniji (Novska, Nova Gradiška) u sastavu 1. gardijske brigade Tigrova, prvo kao branitelj, a zatim kao zapovjednik. Nakon ranjavanja i oporavka, nakratko pukovnik Gotovina odlazi za zapovjednika HVO Livno.

Od 1992. do 1996. kao brigadir obnaša dužnost zapovjednika Zbornog područja Split, a nakon toga je glavni inspektor obrane. Ante Gotovina je dao veliki doprinos u ustrojavanju dočasničkog obučnog središta u Šepurinama pokraj Zadra.

Brzo je vojno napredovao, te je u činu brigadira bio jednim (uz Janka Bobetka i Antu Rosu) od glavnih zapovjednika u operaciji Maslenica 1993., a kao general organizira i vodi više ključnih vojnih operacija 1994. i 1995. godine: obranu Livna i Tomislavgrada od postrojbi Mladićeve Vojske RS, dugotrajni puzeći rat u kojem je tijekom desetak mjeseci lomljena srpska obrana u Livanjskom polju na obroncima Dinare i Šatora, osvajanje Glamoča i Bosanskog Grahova u ljeto 1995. kao vrata za Oluju, te pristupanje Kninu sa Dinare što je stvorilo preduvjete za brzo i uspješno izvršenje operacije Oluja.

Nakon toga, Gotovina je u drugoj polovici 1995. glavni zapovjednik združenih snaga HV i HVO u operaciji Maestral i Južni potez, kada je potpuno razbijen 2. korpus srpske vojske i elitni četnički odredi iz Bosne i Srbije.

Hrvatske snage na čelu s Generalom su došle na udaljenost 23 kilometra od Banja Luke.

Pokvarena međunarodna politika nastojeći dokazati da je sam vrh hrvatske države odgovoran za nepostojeći genocid nad Srbima podigla je 2000. optužnicu protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Nakon vrlo opsežnog i kompliciranog suđenja u kojem je nepravomoćno bio osuđen na 24 godine zatvora, sva trojica su 2012. godine oslobođena svih optužbi: sud je utvrdio da Hrvatska vojska na čelu s Generalom časno ratovala i privela kraju jedan od najtežih ratova u povijesti moderne Europe.

Bila je to povijesna odluka za Generala, Hrvatsku vojsku i hrvatski narod!

G.S.