Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO 15. siječanj – međunarodno priznanje Republike Hrvatske!…

Dan 15. siječnja dok je u Hrvatskoj bjesnila velikosrpska i crnogorska agresija se obilježava kao Dan priznanja Hrvatske, iako nije državni praznik.
Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija. Narednoga dana su se novosamostalne države uzajamno priznale.

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja.
Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja 1992.

-OVO SU SVI blagdani i neradni dani u 2020. godini…

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska.
To su već prije učinile osim Svete Stolice, San Marina, Islanda i Njemačka i slijedeće države: Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, i Ukrajina.

Dan poslije velikog međunarodnog priznanja našu domovinu su priznale: Argentina, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka i Urugvaj.

-(VIDEO)Papa Ivan Pavao II. moli za mir u Hrvatskoj… Kako ostati nijem pred činjenicom trajanja takvog rata, koji sije tolike smrti po dragoj hrvatskoj zemlji…

Vatikanska diplomacija je na inicijativu velikoga prijatelja Hrvata pape Ivana Pavla II kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine najavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Mi kao vjernici itekako smo ponosni na tu činjenicu.

-Prije točno 28 godina Vatikan je priznao Hrvatsku…Papa Ivan Pavao II je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom!…

Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine predvođena tadašnjim ministrom vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscherom pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice. Kada su ostale zemlje te organizacije, današnje Europske unije, priznale Zagreb, Bonn je istodobno s njim već potpisao protokol o uspostavi diplomatskih odnosa.
Rusija je Hrvatsku priznala u veljači, Japan u ožujku, SAD u travnju, a Indija u svibnju 1992.
Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran 15. ožujka 1992., a afrička Egipat 16. travnja 1992..

Hrvatska je primljena u Ujedinjene Narode 22. svibnja 1992. Do 31. prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države.

Priznanje je Hrvatska dočekala u vrijeme Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA, srpskog agresora i srpskih pobunjenika, a na svoje je međunarodno priznate, granice izašla tek šest godina kasnije, nakon velikih  oslobodilačkih akcija hrvatske vojske VRO«Bljeska» i «Oluje», te mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.

(FOTO) IGNAC KONČIĆ POVODOM PRIZNANJA HRVATSKE – KAKO SMO SAMI PROIZVODILI ORUŽJE U DOMOVINSKOM RATU…

Hrvatska je svoju neovisnost izborila uz velike žrtve u krvavom  osloboditeljskom ratu protiv srpskog – crnogorskog i JNA agresora. Za svoju slobodu! Velika su i stravična bila stradanja cijelog hrvatskog naroda u svakom smislu.

Sjetimo se samo velikih žrtava Vukovara, Škabrnje, Petrinje, Vočina, Baćina, Kusonja, Kijeva i mnogih drugih mjesta diljem lijepe naše, gdje su cijela mjesta, gradovi i općine uništena, spaljene, opljačkane uz ogromne ljudske žrtve i tužne sudbine. Veliki broj sakralnih objekata srbi su sravnali sa zemljom, kao i kulturnih objekata, što je bio srpski plan spaljene zemlje i kulturocida te nestajanja Hrvatske vjere i kulture.Zato, uvijek kada obilježavamo velike događaje iz novije povijesti Hrvatske države,moramo to uvijek imati na umu i više cijeniti i voljeti ono što smo teškom mukom i ogromnim ljudskim žrtvama od srpske i crnogorske agresije stvorili i obranili.

POGLEDAJTE KOJE JE TO BILO ODUŠEVLJENJE HRVATSKOG NARODA

M.M.Viribus Unitis

Najnovije

U zatvor ide 18-godišnjak koji je kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1. svibnja u šumi nedaleko Trpinje na vukovarskom području zapalio zastavu Republike Hrvatske, a događaj je...

Duh Sveti vs. duh svijeta

1.Tko je Duh Sveti?   Ima li išta veće i ljepše nego pisati i govoriti o Duhu Svetom? Ima li veće strasti nego pisati o najvećoj...

Ministar Šušnjar: Ne vidim prostora za sukob interesa; Nema konkretnog dogovora oko Novosti

Foto:RTL Danas   Nakon sjednice Vlade pred novinare je stao novi ministar gospodarstva, DP-ov Ante Šušnjar. Kaže kako je vidio da su ga mediji nazvali “veselim ministrom”,...

Livnjaci: Pitate zašto smo otjerali Rimca? Pa, pogledajte šta mu je otac uradio…

Foto:Raport.ba   Nedavno su se stanovnici Livna pobunili protiv turističkog projekta poduzetnika Mate Rimca i investitora Marina Mumoze tvrdeći da će projekt koji su planirali u...

Biblijska poruka 20.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Duhovski ponedjeljak – Marija Majka Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 19,25-27 Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i...