VIDEO 18. svibnja 1991 – Osnovana elitna Bojna Zrinski…”Junaci, prvi put u povijesti imamo svoju vojsku, a vi ste njen prvi odred”.

Za vaša junačka djela zna se samo dijelom u javnosti, ali znat će se, pisat će o njima povijest"...Za slobodu Hrvatske život je položilo dvadeset šest pripadnika Bojne "Zrinski"...

Bojna Zrinski-foto-screenshot

“Junaci, prvi put u povijesti imamo svoju vojsku, a vi ste njen prvi odred. Za vaša junačka djela zna se samo dijelom u javnosti, ali znat će se, pisat će o njima povijest”…

Dana 18. svibnja 1991. utemeljena je postrojba za specijalne namjene Bojna “Zrinski”. Njezin prvi zapovjednik bio je pukovnik Ante Zorislav Roso, a njegovim zamjenikom imenovan je bojnik Miljenko Filipović, obojica dočasnici elitnih postrojbi francuske Legije stranaca.

Od 300 pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a RH iz Kumrovca za novoosnovanu postrojbu strogom selekcijom odabrano je 27 kandidata, kojima su priključena još dva pripadnika Antiterorističke jedinice MUP-a iz Lučkog. Postrojba je smještena u objektima bivše političke škole u Kumrovcu. Kandidati za bojnu Zrinski birani su prema najstrožim kriterijima; morali su biti mlađi od 25 godina, odličnoga zdravlja, neoženjeni te psihofizički spremni podnijeti i najveće napore. Bojna “Zrinski” ustrojena je s namjenom samostalnog djelovanja na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, te za izvođenja diverzantskih akcija u dubini neprijateljskog teritorija u obliku manjih borbenih skupina.

Bojna “Zrinski” izvršavala je zadaće na najtežim bojišnicama: u zadarskom zaleđu, Vukovaru, Hrvatskoj Kostajnici, Gospiću, potom u Metkoviću, Kupresu, dubrovačkom zaleđu, a ratni put završen je oslobodilačkom operacijom Maslenica. Nakon toga ta je bojna Bojna “Zrinski” postala okosnica novoustrojene najelitnije postrojbe Hrvatske vojske: 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Zdrug je imao vrlo važnu oslobodilačku ulogu u operacijama: Cincar, Zima ’94, Bljesak, Skok 2, Ljeto ’95, Oluja, Maestral i Južni potez.

Nakon toga bojna Bojna “Zrinski” postala je okosnicom novoustrojene najelitnije postrojbe Hrvatske vojske: 1. hrvatskog gardijskog zdruga. U bojni “Zrinski” djelovali su i strani dragovoljci, od kojih se posebno isticao Nijemac Thomas Linder, kojeg vidimo (krajnje lijevo) u ulozi instruktora „Zrinskih“ na obuci u Kumrovcu, početak 1992.

Za slobodu Hrvatske život je položilo dvadeset šest pripadnika Bojne “Zrinski”.

A.G.