VIDEO: 21. prosinca 1990; Zagreb – promijenili službenu zastavu RH koja je imala početno bijelo polje na grbu

Stari povijesni hrvatski grb postao je sastavni dio službene trobojnice, a naziv “Izvršno vijeće Socijalističke Republike Hrvatske” zamijenjeno je nazivom Vlada Republike Hrvatske...

HRVATSKA ZASTAVA-foto-screenshot

Hrvatska je 1990. godine vratila u upotrebu staru trobojnicu sa šahovnicom od 25 crvenih i bijelih polja. Inačica nove zastave Republike Hrvatske, s prvim početnim bijelim poljem hrvatskoga grba, prvi je put službeno istaknuta 30. svibnja 1990, a nakon toga i pred hrvatskim Saborom 25. srpnja 1990. godine. Od 21. prosinca 1990. imamo zastavu kakva je i danas – sa grbom i krunom na njemu oblikovanom od povijesnih grbova hrvatskih državnih dijelova…

Prvi put svečano podignuta prva službena zastava Republike Hrvatske

Kada su 25. srpnja 1990. doneseni amandmani na postojeći Ustav SR Hrvatske kojima su, između ostaloga, iz državnog znamenja izostavljene dopune iz socijalističkog perioda, određeno je da „osnovicu“ grba čini „povijesni hrvatski grb“ (tj. šahirani štit) koji se „sastoji od 25 crvenih i bijelih polja“. Nadalje, definirano je kako se zastava „sastoji (…) od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini“. Tada je na Trgu svetog Marka u Zagrebu po prvi put svečano podignuta prva službena zastava Republike Hrvatske, na kojoj se nalazio upravo grb, tj. srebrno-crveno šahirani štit (5×5) s početnim srebrnim („bijelim“) poljem.

Dana 25. srpnja 1990. podignuta hrvatska zastava ispred Sabora s bijelim početnim poljem hrvatskog grba:

Nova hrvatska zastava i dalje se sastojala od tri boje: crvene, bijele i plave, no umjesto zvijezde petokrake dobila je u sredini novi grb. Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita podijeljen u 25 crvenih i bijelih (srebrnih) polja, prvo polje je crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna s 5 povijesnih hrvatskih grbova: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.


20. lipnja 1990. Podignut hrvatski barjak pred Hrvatskim saborom


20. lipnja 1990. Podignut hrvatski barjak pred Hrvatskim saborom

Dana 20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi s povijesnim hrvatskim grbom.

Hrvatska televizija, prenosila je direktno ovaj događaj. Milijuni Hrvata u domovini i svijetu su sa radošću i suzama u očima dočekali ovaj povijesni trenutak, a suza u oku potekla je i predsjedniku Tuđmanu. S desne strane predsjedniku Tuđmanu stajao je njegov tada najbliži suradnik Stjepan Mesić.

Hrvatski barjak konačno ispred Sabora!

Gromoglasni pljesak okupljenih prolomio se Markovim trgom kada je policajac u hrvatskoj odori skinuo zastavu sa petokrakom i svečano podignuo prekrasnu hrvatsku zastavu sa povijesnim hrvatskim grbom. Srca Hrvata posvuda diljem svijeta bila su puna neopisive radosti jer je ovo bio trenutak koji su generacije čekale. Mnogi Hrvati su, naime, 45 godina trpjeli teške progone robije i progone zbog držanja hrvatskog grba ili izlaganja istog na javnim mjestima ili vjenčanjima.

Stari povijesni hrvatski grb postao je sastavni dio službene trobojnice, a naziv “Izvršno vijeće Socijalističke Republike Hrvatske” zamijenjeno je nazivom Vlada Republike Hrvatske.

Video prilog podizanja službene zastave RH ispred zgrade Sabora