VIDEO 21. rujna 1991. -Pogodija ga je, pogodija ga je! “Obadva, obadva, oba su pala”!!

U povijesti modernog ratovanja fotografije i filmske snimke postale su važni svjedoci događaja. Jedna od najdojmljivijih priča Domovinskoga rata snimljena je 21. rujna 1991. pretposljednjeg dana šibenske bitke, kod Rogoznice...

U povijesti modernog ratovanja fotografije i filmske snimke postale su važni svjedoci događaja. Jedna od najdojmljivijih priča Domovinskoga rata snimljena je 21. rujna 1991. pretposljednjeg dana šibenske bitke, kod Rogoznice.

Nezaboravne riječi “Oba su pala!” radosno je uzviknuo Filip Gaćina, a sve je snimio Ivica Bilan. Nažalost, sedam godina poslije, u rujnu 1998., Filip Gaćina je poginuo pri čišćenju miniranog terena , jer nije išao u mirovinu kao mnogi, već se zaposlio da bi dalje služio svojoj Hrvatskoj i kao “Mungos” spašavao mnoge živote radeći najopasniji poratni posao kao pirotehničar.

Prvo rušenje dvaju zrakoplova u jednome danu imalo je nevjerojatan moralni učinak ne samo na šibenske nego i na sve hrvatske branitelje te čitavu javnost. Osim toga ovo obaranje označilo je prekretnicu poslije koje zrakoplovi  Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva nisu više mogli neometano letjeti hrvatskim nebom.

U prvim danima napada na Šibenik jugoslavenski borbeni zrakoplovi iz zračnih baza u Puli, Zadru i Mostaru u velikom su broju nadlijetali Šibenik i okolicu i gotovo neometano istresali svoj ubojiti teret po vojnim, a još više po civilnim ciljevima. Postrojbe hrvatske policije i Zbora narodne garde osim lakog pješačkog oružja gotovo da nisu imale čime im se suprotstaviti.

Tek drugog dana šibenske bitke, kada je pala vojarna u Rogoznici, branitelji su se domogli težeg protuzrakoplovnog oružja. Dva dana poslije pala je i prva žrtva kada je kod Oklaja oboren helikopter Gazella. Sljedećeg dana srušen je i prvi avion kod Žirja, N-60 Galeb, a zatim su kod Rogoznice srušena oba Jastreba J-21. Tog istog dana topovi sa Žirja oborili su još jedan neprijateljski helikopter Gazella. Posljednjeg dana šibenske bitke isto kod Žirja srušen je jugoslavenski agresorski Galeb.

Tijekom šibenske bitke srpski neprijatelj je izgubio 2 helikoptera i 4 aviona, a snimke iz rujna ’91. ostale su nezaboravan podsjetnik na hrabrost i vještinu hrvatskih branitelja, te su jedinstvene u povijesti ratovanja uopće.

Obadva, obadva, oba su pala, poznati je spontani usklik oduševljenja hrvatskog branitelja Filipa Gaćine s jedne od najpoznatijih video snimki za vrijeme Domovinskog rata, koju je načinio Ivica Bilan 21. rujna 1991. godine. Uzvik koji danas ima važno mjesto u kolektivnoj memoriji naroda, sa često korištenom kraćom inačicom “Oba su pala” kojom se općenito opisuje uspjeh, odnosi se na jedan od najslavnijih događaja Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji oborili dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb neprijateljske JNA.

POSLUŠAJTE ŠTO KAŽU SUDIONICI BITKE

Hrvatski branitelj čiji je srčani i ushićen uzvik oduševljenja “Obadva, obadva, oba su pala” uvelike podigao moral hrvatskim snagama1998. godine je poginuo radeći opsan posao kao pirotehničar Mungosa a njegov povik ‘Oba dva, oba su pala’ ušao je u povijest!

Filip Gaćina

15.rujna  1998. godine tragično je kao pirotehničar Mungosa poginuo heroj Domovinskog rata Filip Gaćina. Filipov povik ‘Obadva, obadva… Oba su pala!’ utkan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest i u srca svih Hrvata!  Upravo ova rečenica koju je izgovorio pokojni Filip Gaćina i ovaj događaj, rušenje dva JNA agresorska aviona, digao je moral svim hrvatskim braniteljima na svim ratišima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Slabo naoružani hrvatski branitelji kraj Rogoznice uspjeli su tada srušiti čak dva zrakoplova agresorske JNA, a uzvik koji je tada veselo i ushićeno viknuo Filip Gaćina postalo je svojevrsni zaštitni znak otpora srpskoj agresiji i tad nadmoćnom srpskom agresoru.

Rušenje dva aviona agresorske JNA kod Šibenika bila je simbolička prekretnica na samom početku obrambenog Domovinskog rata, koja je pokazala svima da je moguća Hrvatska pobjeda nad znatno nadmoćnijim srpskim neprijateljem.

U Pridrazi, zaseoku Narančići, na spomen-obilježju pogibije hrvatskog branitelja Filipa Gaćine – obitelj, prijatelji i branitelji – položili su vijence i zapalili svijeće.
U Pridrazi, zaseoku Narančići, na spomen-obilježju pogibije hrvatskog branitelja Filipa Gaćine – obitelj, prijatelji i branitelji – položili su vijence i zapalili svijeće.

Dio zadnjeg dijela srpskog agresorskog JNA zrakoplova srušenog na jednom od ratišta i obrane od srpske agresije u Hrvatskoj

M.M.

VEZANE VIJESTI

(VIDEO) RUJANSKI RAT: Od 16.- 23. rujna 1991. godine bitka za Šibenik – prva velika pobjeda u obrambenom Domovinskom ratu…