(VIDEO) 23. prosinca 1992. ‘Pume’ –Ratna i legendarna 7. gardijska brigada ponos je Varaždina i Hrvatske!

Među nizom operacija koje su prethodile ulasku u Knin, Pume sudjeluju u Zima ’94, Skok 1 i Skok 2, jer su one bile bitne za Oluju, a skupa s Ljetom ’95, operacijom koja je neposredno prethodila oslobađanju Knina...

Postrojena ratna brigada Puma-foto-screenshot

Ratna 7. gardijska brigada “Pume” iz Varaždina je legendarna gardijska brigada koja je prva ušla u Knin sa svojim zapovjednikom pok. Ivanom Koradeom, zajedno sa 4. brigadom iz Splita sa zapovjednikom Damirom Krstičevićem. Aktivno je sudjelovala u najvećoj vojnoj pobijedi u povijesti Hrvatske i svim bitkama koje su prethodila Oluji. Tom vojnom pobjedom slomljena je kralježnica velikosrpskom agresorskom teroru i okupaciji Hrvatske…

foto-7gbr-Pume

Dana 23. prosinca 1992. ustrojena je 7. gardijska brigada „Pume“.

7.Gardijska Brigada “Puma”-Varaždin,
utemeljena 23.prosinca 1992 od pripadnika 5.Bojne 1.GBr.” Tigrovi”.
7.GBr.”Puma” je bojevo djelovala u svim osloboditeljskim operacijama HV od Maslenice
93 do Južnog Poteza 95 pod zapovjedništvom ZP Split-tijekom svog ratnog puta Pume su imale 97 poginulih pripadnika i oko 500 teže i lakše ranjenih.
Ratni Zapovjednik i osnivač 7.GBr.”Puma” bio je Pok. general-bojnik Ivan Korade.

Brigadu čije je sjedište bilo u Varaždin u. Vojnike su činili uglavnom ljudi porijeklom sa sjevera Hrvatske, ali i nemali broj onih koji su „Pumama“ pristupali iz drugih elitnih postrojbi Hrvatske vojske (HV). U gotovo tri godine ratnog djelovanja „Pume“ su se dokazale kao jedna od najkvalitetnijih postrojbi HV-a. Pume su nastale iz 5. bojne Tigrova sa sjedištem u Vinici kraj Varaždina.

Među nizom operacija koje su prethodile ulasku u Knin, Pume sudjeluju u Zima ’94, Skok 1 i Skok 2, jer su one bile bitne za Oluju, a skupa s Ljetom ’95, operacijom koja je neposredno prethodila oslobađanju Knina.

Zahvaljujući uspjehu na Dinari, kao i uspjesima u Livanjskog polju krajem 1994. godine, spriječeno je zauzimanje Bihaća, koji je u to vrijeme bio u opsadi neprijateljskih snaga, a time su ujedno stvorene pretpostavke za kasnije oslobađanje Knina.

Prve četiri profesionalne brigade ZNG-a, odnosno HV-a, koje su bili nositelji obrane Hrvatske 1991. godine, osnovane su u proljeće 1991. kao nužnost u obrani od nadolazeće velikosrpske agresije te su uz specijalne postrojbe MUP-a RH bile okosnica hrvatskih oružanih snaga.

U ratnim djelovanjima poginulo je 97 pripadnika Puma, jedan je nestao, a više od 500 ih je ranjeno ili ozlijeđeno.

Krajem 1992. osnivaju se tri nove profesionalne, gardijske motorizirane brigade HV-a: 5. brigada („Sokolovi“) u Vinkovcima, 6., odnosno 9. brigada („Vukovi“) u Gospiću i 7. brigada („Pume“) u Varaždinu. Brigada je službeno osnovana 23. prosinca 1992. odlukom vrhovnog zapovjednika OS-a RH, predsjednika dr. Franje Tuđmana. Okosnicu brigade, osobito njezina zapovjednog kadra činilo je 263 pripadnika 5. bojne 1. „A“ gardijske brigade „Tigrovi“ koji su iza sebe imali bogato ratno iskustvo sudjelujući u obrambenim i napadnim borbenim djelovanjima, poput oslobađanja juga Hrvatske i dubrovačkog zaleđa od travnja do listopada 1992. godine.

Povratak Puma u svoj Varaždin 2018. godine:

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade 18. prosinca 2018. nakon sedmodnevne 184 km duge hodnje vratili su se u Varaždin, u vojarnu iz koje su otišli prije deset godina, a koja odsad nosi ime 7. gardijske brigade Puma.

Iskrene čestitke suborcima, pripadnicima legendarne 7. gardijske brigade “Pume”, povodom 30 obljetnice.
SEMPER PRIMUS!

Oni su Hrvatska, njima je dugujemo!
Svim poginulim i preminulim “pumama”
Pokoj im vječni, s nama su!

Uredio /M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal

Da se ne zaboravi…., sjećanja tenkiste OKB 7. GBR ‘PUME’
‘Sav strah potisnuo je ponos nakon oslobođenja’
U oslobođeni Knin Varaždinac ŽELJKO JURANKO (52) ušao je kao zapovjednik tenka 2. voda, 2. tenkovske satnije, s ostalim zapovjednicima MILJENOVIĆEM zvanim BRONX i PETROVIĆEM.

Foto-Tenkisti Hrvatske Vojske

– Postalo je jasno da se kreće u konačno oslobođenje Knina. Prema njemu smo, prateći teren lijevo od glavne ceste, krenuli iz Grahova. Uz borbena djelovanja na tom je putu, nažalost, bilo i žrtava na našoj strani. Crtu na Crvenoj zemlji dostigli smo 4. kolovoza, a u kasnim poslijepodnevnim satima došlo je do tenkovskog dvoboja jer je neprijatelj ostavio jedan tenk kao odstupnicu. Nakon izmjene paljbe pancirnim tenkovskim projektilima, neprijateljski tenk je, prema nepotvrđenim informacijama, oštećen – govori JURANKO dodajući kako su kasnije, tijekom večeri, obavijeni gustim mrakom, pratili kolone svjetala kako se slijevaju iz Knina.

Zapovijed da se kreće na Knin dočekali su na Crvenoj zemlji.

– Krenuli smo makadamom i s pripadnicima pješaštva koje smo vozili na tenkovima u pravcu sela Kovačići. Usred neprijateljske topničke paljbe lakše su nam ranjena dva suborca. U Kovačićima smo se uključili na civilnu komunikaciju. U tom trenutku dozapovjednik Oklopne bojne MIRKO MARTINJAK – ZMIJA izdao je zapovijed da moj vod dođe do vojarne ‘Južni logor’ gdje su bili pripadnici UN-a. Prolaskom kroz grad sreli smo sredovječni par koji nam je rekao da su Hrvati. Stariji gospodin se popeo na MILJENOVIĆEV (BRONXOV) tenk u želji da nas odvede do UN-a. Nešto prije mosta preko rijeke Krke, s lijeve strane, začula se rafalna paljba, a u toj zbrci stariji civil je upućen natrag na sigurno – prisjeća se JURANKO.

Došavši ispred vojarne “Južni logor” uputili su ih na poziciju u pravcu ceste Knin – Siverić – Drniš, no kako su UN-ovci pokušali oklopnim transporterima izaći iz vojarne i krenuti put Knina, JURANKO i njegovi suborci bili su prisiljeni blokirati im ulaz i spriječiti izlazak. Nakon stabilizacije situacije u Kninu veći dio oklopne bojne otišao je u Varaždin na proslavu, no JURINOV vod u istom je sastavu upućen nazad u Grahovo kao potpora 141. brigadi iz Kaštela i 6. DP iz Zadra.

– U noći između na 13. 8. 1995. počeo je kontraudar srpskih snaga u čijem su sastavu bili Podrinski korpus, dijelovi 1. i 2. Krajiške brigade te specijalci iz Banja Luke na prijevoj Derale. Pripadnici 141. brigade i 6. DP iz Zadra pružili su otpor značajan za razvoj situacije na bojišnici u tom trenutku. U borbama od 13. do 15. 8. 1995. neprijatelj je poražen, bez obzira na nadmoć u tehnici i ljudstvu – pripovijeda JURANKO.

Nakon nekoliko dana odmora sudjelovao je i u akcijama Maestral te Južni potez, gdje su mu pogodili tenk, a on zadobio povrede glave, ramena i leđa. Danas je 50-postotni invalid u mirovini, ponosan je na dvije kćeri i suprugu Višnju. Vrijeme provodi pecajući i igrajući se sa psom Bebom.

Tenkisti Hrvatske Vojske

VEZANE VIJESTI

VIDEO Obljetnica Puma: “Bez oklijevanja i među prvima u obrani hrvatskog naroda od srpske agresije”