(VIDEO) 23. prosinca 1992. ‘Pume’ – legendarna 7. gardijska brigada ponos je Varaždina i sjevera Hrvatske!

Među nizom operacija koje su prethodile ulasku u Knin, Pume sudjeluju u Zima ’94, Skok 1 i Skok 2, jer su one bile bitne za Oluju, a skupa s Ljetom ’95, operacijom koja je neposredno prethodila oslobađanju Knina...

foto-arhivaBP

7. gardijska brigada “Pume” iz Varaždina je legendarna gardijska brigada koja je prva ušla u Knin, zajedno sa 4. brigadom iz Splita. Aktivno je sudjelovala u najvećoj vojnoj pobijedi u povijesti Hrvatske  i svim bitkama koje su prethodila Oluji. Tom vojnom pobjedom slomljena je kralježnica velikosrpskom teroru i okupacija Hrvatske…

Dana 23. prosinca 1992. ustrojena je 7. gardijska brigada „Pume“. Brigadu čije je sjedište bilo u Varaždin u. Vojnike su činili  uglavnom ljudi porijeklom sa sjevera Hrvatske, ali i nemali broj onih koji su „Pumama“ pristupali iz drugih elitnih postrojbi Hrvatske vojske (HV). U gotovo tri godine ratnog djelovanja „Pume“ su se dokazale kao jedna od najkvalitetnijih postrojbi HV-a. Pume su nastale iz 5. bojne Tigrova sa sjedištem u Vinici kraj Varaždina.

Među nizom operacija koje su prethodile ulasku u Knin, Pume sudjeluju u Zima ’94, Skok 1 i Skok 2, jer su one bile bitne za Oluju, a skupa s Ljetom ’95, operacijom koja je neposredno prethodila oslobađanju Knina.

Zahvaljujući uspjehu na Dinari, kao i uspjesima u Livanjskog polju krajem 1994. godine, spriječeno je zauzimanje Bihaća, koji je u to vrijeme bio u opsadi neprijateljskih snaga, a time su ujedno stvorene pretpostavke za kasnije oslobađanje Knina.

Prve četiri profesionalne brigade ZNG-a, odnosno HV-a, koje su bili nositelji obrane Hrvatske 1991. godine, osnovane su u proljeće 1991. kao nužnost u obrani od nadolazeće velikosrpske agresije te su uz specijalne postrojbe MUP-a RH bile okosnica hrvatskih oružanih snaga.

Krajem 1992. osnivaju se tri nove profesionalne, gardijske motorizirane brigade HV-a: 5. brigada („Sokolovi“) u Vinkovcima, 6., odnosno 9. brigada („Vukovi“) u Gospiću i 7. brigada („Pume“) u Varaždinu. Brigada je službeno osnovana 23. prosinca 1992. odlukom vrhovnog zapovjednika OS-a RH, predsjednika dr. Franje Tuđmana. Okosnicu brigade, osobito njezina zapovjednog kadra činilo je 263 pripadnika 5. bojne 1. „A“ gardijske brigade „Tigrovi“ koji su iza sebe imali bogato ratno iskustvo sudjelujući u obrambenim i napadnim borbenim djelovanjima, poput oslobađanja juga Hrvatske i dubrovačkog zaleđa od travnja do listopada 1992. godine.

Povratak Puma u svoj Varaždin 2018. godine:

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade 18. prosinca 2018. nakon sedmodnevne 184 km duge hodnje vratili su se u Varaždin, u vojarnu iz koje su otišli prije deset godina, a koja odsad nosi ime 7. gardijske brigade Puma.

Uredio /M.M.Viribus unitis

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

VRO Oluja: KRATKI FILM OD KOJEG SE I DANAS SRPSKOM AGRESORU LEDI KRV U ŽILAMA…Mislili su neki već nas neće biti, ni veselje svoje nisu znali kriti…Ali dogodila se VRO OLUJA.