VIDEO 3.Gardijska Brigada “KUNE” 29.travanj 1991-29.travanj 2021- 30.obljetnica utemeljenja. Ginuli su na najtežim bojišnicama u Hrvatskoj

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika,  1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima... 

Među elitnim brigadama hrvatske vojske nastalima početkom velikosrpske agresije je i 3. gardijska brigada „Kune“. Osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu…

U suradnji sa snagama MUP-a ta je brigada na početku nastojala uspostaviti red i zakonitost u Slavoniji i Baranji. U drugoj polovini 1991. njezini su pripadnici najvećim dijelom branili Osijek čuvajući položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji. Sudjelovali su u obrani Vinkovaca, a ključnu su ulogu odigrali u obrani Nuštra, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru.

U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu heroju ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja  prema izmučenom Vukovaru. Tijekom 1992. pripadnici 3. gardijske brigade raspoređeni su na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar, gdje su ostali do svibnja 1992., nakon čega su ratovali u bosanskoj Posavini. Neposredno nakon operacije Maslenica taktička grupa 3. brigade zračnim je desantom zaustavila  i obranila zadarsko zaleđe od srpskog i JNA neprijateljskog protuudara.

U operaciji Bljesak, kojom je od srpskog agresora oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, Kune su vodile istočni pravac napada, a njezini tada već visoko obučeni pripadnici prvi su ušli u Okučane. Tri mjeseca poslije, za vrijeme akcije Oluja,  3. brigada sudjelovala je u operaciji Zid zbog mogućeg prodora srpskih neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika,  1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima… 

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputili su čestitke svim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune povodom 30. obljetnice osnivanja i pripadnicima bojne Kune.

Čestitka ministra obrane Marija Banožića:

Dragi pripadnici 3. gardijske brigade legendarne Kune i pripadnici bojne Kune Hrvatske vojske, od srca vam čestitam 30. obljetnicu osnivanja.

Domovinski rat iznjedrio je brojne junake koji su svojom hrabrošću odlučnošću i neuništivom voljom zauzeli najčasnija mjesta hrvatske vojne povijesti. Među njima svoje mjesto su pronašli pripadnici 3. gardijske brigade Kune koji su kao dio najjačih snaga Hrvatske vojske bili štit i ponos hrvatskog naroda u obrani od velikosrpske agresije. Vaše sudjelovanje u herojskoj obrani grada Vukovara, doprinos na svim bojištima od Slavonije do Dalmacije kao i pobjednički ulazak u Okučane u akciji Bljesak ostat će zauvijek zapisani na hrvatskom tlu koje ste branili i oslobađali. Na tom slavnom ratnom putu 391 pripadnik legendarnih Kuna dao je svoj život za Domovinu, svoj narod, obitelj i prijatelje i njima dugujemo najviše. Neka im je vječna hvala i slava i uvijek ih se s ponosom sjetimo u svojim molitvama.

Dragi pripadnici bojne Kune, vi koji ponosno nosite obilježja ratnih junaka, neka vam njihov primjer kako se voli i čuva Domovina bude nepresušan izvor nadahnuća i motivacije da kao i dosad časno i odgovorno služite našem hrvatskom narodu i budete i ostanete jamac naše sigurnosti.

Drage Kune, čestitam vam vaš Dan!

Čestitka načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja:

Poštovani pripadnici 3. gardijske brigade, čestitam Vam dan brigade i 30. obljetnicu ustrojavanja. Pripadnicima Tenkovske bojne Kune, slijednicima slavne ratne brigade, čestitam njihov dan bojne i pozivam ih da čuvaju spomen na proslavljene ratne Kune. Neka im njihovi ratni podvizi i njihov neizmjerni doprinos pobjedi u Domovinskom ratu bude vodilja i motivacija u svakodnevnom radu.

Već trideset godina ponosni smo i zahvalni svima vama, hrvatskim braniteljima, koji ste nesebično i odvažno, vođeni domoljubljem časno branili i oslobodili našu domovinu, od Posavine do Vukovara preko Zadra do krajnjeg juga. Svojim uspjesima na slavonskim ratištima dali ste nemjerljiv doprinos povijesnoj pobjedi Hrvatske vojske. U vrhunsko izvedenoj operaciji „Bljesak“ kojom je oslobođena Zapadna Slavonija, upravo su Kune prvi kročili u oslobođene Okučane. Ratni put Kuna bio je ključan za uspostavu suvereniteta i pamtimo ga kao put pobjede koji nam je donio dugoočekivanu slobodu i mir u kojem danas žive vaši nasljednici. Na tom je slavnom putu svoj život položio tri stotine devedeset i jedan pripadnik, preko tisuću i osamdeset i osam ih je ranjeno, a još uvijek se šesnaest pripadnika vode kao nestali.

Nikad nećemo zaboraviti Vaš doprinos i Vašu žrtvu u obrani domovine i pobjedi. Vaša djela, Vaši ratni podvizi i doprinos nezavisnosti i slobodi ostat će u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda, a s posebnom brigom i poštovanjem nastaviti će živjeti u bojni Kune.

Posebno smo ponosni na naše mlade Kune, na njihove iznadprosječne rezultate u obuci, vježbama i operacijama. Suvremeno doba pred njih neprestano postavlja nove izazove i zadaće. Stoga ih pozivam da nastave kao i dosad, ambiciozno, hrabro, motivirano, borbeno i profesionalno služiti domovini i narodu te zasluženo s ponosom nositi povijesna obilježja „Kuna“ na svojim odorama.

Svima vama, Kunama iz Domovinskog rata i Kunama 21. stoljeća, želim obilje zdravlja, osobnog i obiteljskog uspjeha i još vam jednom čestitam dan brigade i dan bojne.

M.M.