(VIDEO) 30. svibnja Dan državnosti – SDP-ova vlast ukinula 30.svibnja, blagdan Dana državnosti, a HDZ ga nije nikada vratio!

U zadnjih nekoliko godina postoje inicijative na kojima treba ustrajati da se 30. svibnja vrati kao blagdan Hvatske državnosti...

DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI-screenshot

Dolazak SDP-a na vlast 2000. godine označio je svojevrsnu “ljevičarsku revoluciju” u tek oslobođenoj državi. Došlo je do ukidanja državnih blagdana, masovnih smjena na HRT-u i medijima, vraćanja u politički i diplomatski život starih komunističkih i udbaških kadrova, smjene značajnih generala HV-a, potpune kontrole medija, micanja Oltara Domovine, opće hajke na Domovinski rat i branitelje, demonizacije dr. Franje Tuđmana, kriminalizacije oslobodteljske akcije Olujai tako redom.

Cilj je bio i ostao, potpuna detuđmanizacija

Šesteročlana koalicija, čiji je dio bio i sadašnji partner HDZ-a – HNS – provela je pravu čistku u svim segmentima društva. Nakon dolaska HDZ-a i Ive Sanadera na vlast četiri godine kasnije, nije se niti pokušalo popraviti ili ispraviti stanje provedeno tihom i smišljenom političkom“revolucijom”.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Bio je to državotvorni blagdan koji je najviše zaživio u hrvatskom narodu, a upravo ga je zbog toga SDP dolaskom na vlast i ukinuo, uz brojne druge državotvorne simbole kao Oltar domovine na Medvedgradu, počasna hrvatska garda pred Saborom, preimenovanja Hrvatskog državnog sabora u Hrvatski sabor, u čemu se HDZ nije ničim potrudio da se sve to vrati kako je i bilo, što je baštinio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, na kojega se HDZ stalno poziva.

Time je došlo do početka bitnog narušavanja proslave obilježavanja hrvatske državotvornosti i Domovinskog rata koje se tek posljednjih godina, blagdanima koje je narod „sam iznjedrio iz sebe“ kao što je proslava Oluje koju je narod inicirao u Čavoglavama i Kolone sjećanja u Vukovaru, vratila u javnost. Sve ovo umanjivnanje je dobro vidljivo u zadnje dvije godine proslave najveće povijesne pobjede Hrvata nad srbočetničkim agresorom u blistavoj VRA Oluja 95. Nažalost su političke strukture proslavu Oluje i Kninu 5. kolovoza zadnjih godina svele na sam, tijesni plato kninske tvrđave uz strogo birane izabranike kojima ništa nije važno već samo da budu viđeni.

Dugo je u hrvatskom narodu tinjalo nezadovoljstvo tom odlukom, a niti HDZ nakon povratka na vlast nije smogao snage da vrati taj Hrvatima najvažniji državotvorni blagdan.

Dijeljenje prvotnog Dana državnosti na dva praznika: Dan državnosti i Dan neovisnosti značilo je smišljeno unošenje zabune među hrvatski narod, kojemu više nije bilo jasno što koji praznik predstavlja.

U zadnjih nekoliko godina postoje inicijative na kojima treba ustrajati da se 30. svibnja vrati kao blagdan Hvatske državnosti.

M.M./Viribus Unitis

 

Comments are closed.