VIDEO 31. listopada 1991. – Operacija hrvatskih snaga Otkos 10!”Srbi su u povlačenju počinili teške ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima!

Srpski pobunjenici u povlačenju su počinili ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima te izdali zapovijed za masovno izvlačenje srpskog stanovništva, zbog čega je s prostora Bilogore napušteno 21 selo...

Ubrzo nakon početka operacije Orkan 91, 31. listopada 1991. Zapovjedništvo Operativne zone Bjelovar pokrenulo je operaciju Otkos-10…

Iz tri smjera; sa sjevera s virovitičkog područja, sa sjeverozapada s bjelovarskog područja i s jugozapada od Grubišnog polja postrojbe hrvatske vojske i policije pokrenule su silovit napad i iznenadile pobunjene Srbe na području tadašnje općine Grubišno Polje.

Vodstvo 5. banjalučkog korpusa JNA pokušalo je zaustaviti srpske snage koje su se već prvog dana počele povlačiti s Bilogore, no unatoč velikoj pomoći topništva i zrakoplova, otpor su nastavile pružati samo manje skupine pobunjenika. Do 4. studenog oslobođeno je područje općine Grubišno Polje.

No, budući da su dan poslije hrvatske vlasti s JNA dogovorile apsolutni prekid vatre, a hrvatske postrojbe bile premorene i trebale pregrupiranje, napredovanje je zaustavljeno. 11. studenog, nakon konsolidacije i popune, hrvatske snage nastavljaju operaciju te nakon dva dana borbi oslobađaju Bastajske Brđane i okolna sela, čime izbijaju iznad važne prometnice Daruvar-Đulovac.

Srpski pobunjenici u povlačenju su počinili ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima te izdali zapovijed za masovno izvlačenje srpskog stanovništva, zbog čega je s prostora Bilogore napušteno 21 selo.

U velikoj pobjedi hrvatske snage zarobile su i znatne količine oružja i streljiva demoraliziranih pobunjenika. Pritom su onemogućile daljnja razaranja i neposrednu opasnost za stanovnike Virovitice, Grubišnog Polja, Bjelovara i Daruvara. Također, otvorena je vrlo važna prometnica Grubišno Polje-Virovitica.

U operaciji Otkos 10 oslobođen je velik prostor Bilogore od oko 270 četvornih kilometara, čime je stvorena povoljna situacija za daljnja oslobođenja u smjeru Papuka i Psunja.

G.S.

VEZANE VIJESTI

(FOTO-VIDEO) NAJTEŽI PORAZ AGRESORSKE JNA 1991! OSLOBODILAČKA OPERACIJA HRVATSKE VOJSKE U ZAPADNOJ SLAVONIJI „ORKAN-91.“ Gubitci na našoj strani bili su golemi , ali ostvareni cilj imao je golemo značenje!