VIDEO 8. studenog 1928. – Rođen Ivan Burik…

Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu...

Tragično stradali svećenik Ivan Burik rodio se 8. studenog 1928. u Neštinu pokraj Iloka. Oca su mu 1943. ubili partizani zbog aktivnosti u mjesnoj organizaciji HSS-a. Ostatak obitelji dvije godine poslije krenuo je na, poslije će se pokazati, Križni put do Bleiburga. Vratili su se, ali ne na svoje ognjište, nego u Strizivojnu.

Ivan Burik je teološki studij u Đakovu upisao već kao zreo čovjek, a kada je 1960. zaređen za svećenika, imao je trideset dvije godine.
Najveći pastoralni rad ostvario je u Tovarniku  gdje je bio župnik 28 godina. Vrijedan, principijelan i očinski brižan, odmah se prihvatio posla obnove zapuštenih župnih objekata i župne zajednice.

Burik je bio iskreni zagovaratelj suživota različitih vjera pomagao je svima ne pitajući tko u koga vjeruje. Kada je u rujnu 1991. Tovarnik granatiran, a zatim i okupiran, taj je skromni čovjek imao hrabrosti svakodnevno obilaziti svoj dom i vjernike. Velikosrpski agresori uništili su crkvu, a Ivana Burika ubili u župnoj kući te mu tijelo bacili u  masovnu grobnicu.

(VIDEO) ZLOČIN BEZ KAZNE! Obilježena 27. obljetnica krvoločnog četničkog ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika likvidiranog u župnom stanu u Tovarniku…

Za vrijeme okupacije ukupno je ubijeno 68 Tovarničana. Do prvih ekshumacija tijela, među kojima je bilo i župnikovo, prošlo je sedam godina. Mještani su poslije mirne reintegracije obnovili crkvu sv. Mateja i Bartola, a svake godine u spomen na svog duhovnog pastira Ivana Burika održavaju kulturne i sportske manifestacije.


Mnogim je župljanima te 1991. godine velečasni Burik pomogao da se izvuku na sigurno. No, on nipošto nije želio napustiti Tovarnik, obilazio je one koji su ostali, hrabrio ih i skupa s njima molio. Istina, pod pritiskom agresora bio se privremeno preselio u Sot, u Vojvodinu, kod prijatelja vlč. Petra Šokčevića, no svaki dan se morao po naredbi okupacijskih vlasti vraćati u Tovarnik i prijavljivati u njihovu miliciju.

foto: udruga Ante Starčević

Velečasni Burik iz Sota se prema okupiranom Tovarniku zadnji put uputio 7. listopada 1991. godine. Došli su po njega i odveli ga da se nikad ne vrati. Bile su mu 63 godine.

– Sramotan je pokušaj prikrivanja ratnoga zločina i mučeničke smrti vlč. Ivana Burika, s lažnim i krivotvorenim liječničkim izvješćem tadašnje mrtvozornice dr. Ljeposave Stanimirović od 12. listopada 1991., o uzroku Burikove smrti, a bez da je pregledala njegovo mrtvo tijelo, u kojem se lažno navodi da vlč. Ivan Burik nije ubijen, nego da je poginuo od eksplozije – ističe Ivanković.

foto: udruga Ante Starčević

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice 1998. godine i pokopani na mjesnom groblju. Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

M.M.


Vezane vijesti; 

(VIDEO) ZLOČIN BEZ KAZNE! Obilježena 27. obljetnica krvoločnog četničkog ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika likvidiranog u župnom stanu u Tovarniku…