Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Andrej Plenković: Napadi na Kuščevića odnose se na vrijeme prije ministarske funkcije.Poslušajte što su gosti rekli u Tv emisiji Otvoreno…

Na pitanje oko suradnje s HNS-om nakon današnjih ultimatuma i izjava Gordana , premijer je rekao da se može bez svakog. Najavio je i sastanak svih partnera u koaliciji za sljedeći tjedan… 

– On je pred kolegama objasnio svoje argumente, činjenice koje su trenutno u fokusu medijskih napisa koji se odnose na njega, tako da članovi najužeg vodstva stranke mogu čuti i tu njegovu stranu priče – rekao je Plenković o zaključcima sastanka koji je trajao dva sata.

Komentirao je i suradnju s koalicijskim partnerima i rekao kako će umjesto medijskih prepucavanja razgovarati sa svim partnerima u parlamentarnoj većini i to vjerojatno sljedeći tjedan, dok će oko svih daljnjih aktivnosti razgovarati on i ministar.

Na pitanje o HNS-u i suradnji s njima nakon današnjih ultimatuma i izjava Gordana Jandrokovića rekao rekao je: “Može se bez svakog, ne sekirajte se za nas!”.

Uz sve istaknuo je i da su razgovarali o vanjskopolitičkim temama te dogovarali teme uoči sjednice Vlade.

Kuščević: Iz ove umjetne krize HDZ, ja i Vlada izaći ćemo jači

Na pitanje je li ovo presudan dan za njegovu političku sudbinu, ministar uprave Lovro Kuščević uoči sastanka u HDZ-u rekao je:

– Nemojte se ništa brinuti. Iz ove fabricirane i umjetno stvorene krize ćemo izaći svi jači, HDZ, Vlada i ja osobno – poručio je.

Na pitanje je li spreman podnijeti ostavku odgovara: 

– Upravo to, nema problema. Nemojte vjerovati anonimnim izvorima. Vjerujte činjenicama. Čitajte hrvatske zakone. Onda ćete vidjeti da nema pogreške u mom postupanju – poručio je Kuščević. Na kraju je poručio da je na sastanku s premijerom konstruktivno razgovarao o puno tema.

Predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković po dolasku na sastanak u HDZ nije želio iznijeti mišljenje treba li Kuščević dati ostavku, ali je rekao da je situacija ozbiljna. Osvrnuo se i na potez HNS-a te je rekao kako je vidljivo iz aviona da nisu korektni te da su ušli u prostor u koji nisu trebali. Poručio je i da će HDZ svoje odluke donijeti na stranačkim tijelima.

– Nije nam važno što kaže HNS, već što ćemo mi ocijeniti. Ako idu iz Vlade, neka odu – rekao je. Na pitanje jesu li spremni raskinuti koaliciju rekao je da su sve opcije otvorene.

Predsjednik vlade Andrej Plenković je uoči sastanka kratko rekao- kako će ‘malo razgovarati o vanjskoj politici’.

Milijan Brkić: HNS je neodgovoran

Spustimo loptu na zemlju, pustite da održimo sastanak užeg predsjedništva, rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ulazeći u sjedište stranke koja u 19 sati raspravlja o sudbini Lovre Kuščevića.

– Što se tiče Lovre Kuščevića, ja nisam pobornik ganjanja vještica, niti sam ikakav lažni prorok. Ne mogu govoriti temeljem medijskih napisa, nego samo temeljem činjenica – poručio je Brkić. Rekao je i da nije s Kuščevićem o svemu razgovarao dosad, a prokomentirao je i ultimatume koalicijskih partnera.

– To je jedan od neodgovornih poteza koalicijskog partnera. Ako ste s nekim u partnerskom odnosu, onda nećete preko medija slati poruke. Odgovorni partneri prvo razgovaraju s premijerom koji ih je i doveo u Vladu, a onda se nakon toga izlazi u medije – rekao je.

– Nekorektno je i neodgovorno. Narod nas nije birao da se svađamo preko medija nego da rješavamo probleme – rekao je, ali nije komentirao kako bi prelomio situaciju s Kuščevićem ili HNS-om.

Vladimir Šeks je uoči sastanka oko ministra Kuščevića i njegove moguće smjene kratko rekao “Sve u svoje vrijeme- to će reći mjerodavni ljudi:”

U HDZ-u se može čuti kako bi se situacija oko ministra trebala razriješiti sljedeći tjedan kad se očekuje nova sjednica Predsjedništva i koalicijski sastanak na kojem će se razgovarati o svemu, bez pristajanja na HNS-ov ultimatum od kojeg se, kako je rekao Plenković grozi.

O ovom tragikomičnom događaju raspravljalo se i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno (https://www.hrt.hr/enz/otvoreno/525162/)u kojoj su gostovali Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak,Saša Đujić, saborski zastupnik SDP-a,Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Most,prof.dr.sc. Branko Caratan, Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld…VIDEO-OVDJE

Na Facebooku Tv emisije Otvoreno postavljeno je i pitanje

D.K.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...