(VIDEO) “Armija BiH protjerala 180 000 Hrvata s prostora pod svojom kontrolom, za velik broj zločina nitko nije odgovarao”

U Domu naroda Skupštine BiH u utorak se raspravljalo o izvješću o radu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na procesuiranju ratnih zločina. Tom prilikom Predsjedavajući Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Šefik Džaferović kazao je tijekom rasprave da nije zadovoljan radom Tužiteljstva BiH jer pokušavaju napraviti etnički balans među procesuiranima za ratne zločine, a takav balans nije bio prisutan tijekom rata u počinjenju ratnih zločina.

Džaferović je rekao da se “na Bosnu i Hercegovinu sručila agresija iz Zagreba i Beograda i da postoje samo zločini pojedinaca u takozvanoj Armiji BiH jer nitko od pripadnika te vojske nije osuđen za zločine protiv čovječnosti”.

To je izazvalo žestoku reakciju izaslanika Kluba hrvatskog naroda Ilije Cvitanovića, iz stranke HDZ 1990.

“Ja sam iznenađen i zatečen s ovoliko agresivne retorike, u nekom vremenu kada se zalažemo za europski put Bosne i Hercegovine”, rekao je Cvitanović. “Pod jedan, ispravljam potpuno krivi navod i ne znam otkud želja početi izlaganje o izvješću tužiteljstva na način da je izvršena agresija iz Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. Pa nastavite dalje. Da sve zločince treba sankcionirati, a s jedne strane su to neki sitni pojedinačni zločini. Jest, vrlo sitni. Što je s Grabovicom? Trideset ubijenih i zaklanih ljudi, jedan ih ubio? Dijete od četiri godine. Je li jedan osuđeni mogao sam to uraditi? Što je s osmero djece u Vitezu, nikad niste upozorili na to, što je s progonom Hrvata iz Travnika, što je s Križančevim selom? I zapamtite brojku, sto osamdeset tisuća Hrvata je protjerano s područka koje je kontrolirala Armija Bosne i Hercegovine, a sto sedamdeset s područja koje je kontrolirala vojska Republike Srpske. Nemate pravo to relativizirati. Neka svaki zločinac odgovara, neka svatko plati za svoje zločine, ali početi na način da je iz Republike Hrvatske izručena agresija, koja je milijun izbjeglica iz Bosne i Hercegovine primila, koja je svo oružje pustila Armiji BiH, ako hočete otvarati te povijesne teme, možemo doći i do toga tko je počeo rat između Armije BiH i HVO-a. Hrvatsko vijeće obrane je bila prva legitimna formacija koja je stala u obranu Bosne i Hercegovine i time nitko nikada nema pravo to potcjenjivati niti se s tim igrati, a pogotovo na taj način u današnjem vremenu. I kad god bilo tko to kaže na ovaj način, dobit će ovakav odgovor. Zapamtite, sto osamdeset tisuća Hrvata je otjerano iz područja pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine. A zločinca svakog treba kazniti, a zločin se ne smije relativizirati, ni svoj. Znamo mi da su presuđeni zločinci iz Armije BiH pobjegli iz BiH, kao i mnogi drugi.”