(VIDEO) BIDEN nepovezano blebetao na summitu G20 u Vijetnamu, Amerikanci: “Svijet nam se smije”

Predsjednik SAD Joe Biden održao je tiskovnu konferenciju u Hanoju u Vijetnamu u nedjelju navečer na kojoj je izgledao zbunjen i buncao je, a na kraju je publici rekao da “ide spavati”.

Biden (80) se nespretno našalio kada je film protiv Vijetnamskog rata iz 1987. godine Dobro jutro, Vijetname nazvao “pjesmom”.

“Jedan od članova mog osoblja je rekao, sjećate li se poznate pjesme ‘Dobro jutro Vijetname’? Pa, dobra večer, Vijetname,” rekao je, na što se nitko nije nasmijao.

Biden je potom pročitao primjedbe s telepromptera, prije nego što je rekao da će odgovoriti na pitanja novinara koji su bili na popisu koji mu je dan.

U jednom trenutku rekao je kako on samo slijedi naredbe svog tima dok je gledao u popis novinskih kuća koje treba prozvati, a novinari u publici mahnito su mahali rukama u želji da budu prozvani.

Među novinarima na Bidenovom popisu bile su samo žene što nije promaknulo novinarki Voice of America.

Čini se da je Biden ignorirao novinare iz američkih tiskanih medija i TV reportere koji su imali baraž spremljenih pitanja o niskim postocima u anketama i mogućoj optužnici protiv njegova sina Huntera zbog mita, što je afera u koju je moguće upleten i sam Biden.

Također je upotrijebio pogrdni izraz “Treći svijet”, prije nego što se ispravio i rekao “Globalni jug”, što se odnosi na zemlje u razvoju.

Sve vrijeme Biden nije prestajao govoriti, ne shvaćajući da mu je mikrofon isključen. Potom se dogodila još jedna čudna situacija. Preko zvučnika je počela svirati jazz glazba, a 80-godišnji predsjednik i dalje je govorio u mikrofon.

Dok je pokušavao odgovoriti na još neka putanja, glazba je bivala sve glasnija što je natjeralo Bidena da ipak pokupi svoj kožni fascikl i sporim ritmom napusti pozornicu i nestane iza crnog zastora.

Mnogi su na društvenim mrežama izrazili čuđenje i zgražanje zbog ‘bizarne‘ pressice.

BIlo je tu puno neobičnih situacija: Bidenovo šaputanje, hodanje po pozornici, korištenje neobične fraze ‘lying dog-faced pony soldier‘, tijekom 26-minutnog obraćanja novinarima.

U jednom trenutku se našalio rekavši kako ne zna je li jutro ili noć i na kraju pressice poručio da ‘ide u krevet‘.

Novinare je razveselio bizarnom pri čom za koju kaže da je iz filma Johna Waynea i prikazuje ‘indijance‘. Spominjao je “lažljive poni vojnike s psećim licem”, za što nikom nije jasno što bi trebalo značiti (“pony soldier” je naziv westerna iz 1952.), i povezao ih s klimatskim skepticima.

Zatim je otišao pozvati drugog novinara, ali nije mogao pronaći popis novinara.
“Ja ovdje samo slijedim svoje naredbe”, rekao je dok je tražio popis na podiju ispred sebe.
Kad je rekao: “Osoblje, postoji li netko s kim nisam razgovarao?” a novinari su vikali tražeći pitanja, činilo se da se razbjesnio i povikao: “Ne zovem tebe!”

Usred konferencije Biden je u jednom trenutku iznenada komentirao doba dana.

– Večer je, zar ne?, blebnuo je iznenada pa dodao: ‘Zanimljivo je putovati oko svijeta u pet dana‘ rekao je pa kasnije rekao da mu to nije problem.

– Mogu zamisliti. Večer je, želio bih vas podsjetiti, šaljivo mu je dobacio novinar BBC.a.

Zbog nespretnih komentara i čudnog ponašanja kritičari su opet primijetili da bi se Biden teško nosio s drugim mandatom u Bijeloj kući.

Brojni komentari na društvenim mrežama su uglavnom sažaljujući ili prezrivi, a svode se na to da Biden – sramoti Ameriku.