VIDEO Bljesak 5 minuta za sjećanje: “U proljeće kad procvjeta lijeska, oj četnici sjetite se Bljeska”!…VIDEO…FOTO…

U operaciji VRO Bljesak su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca...

Pjevala se tada pobjednička pjesma…U proljeće kad procvjeta lijeska, oj četnici sjetite se Bljeska!

HRVATSKA obilježava 23. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak“, a na središnjoj svečanosti u Okučanima državni vrh nazočit će otkrivanju spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine“ u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u akciji u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija…

Operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U operaciji VRO Bljesak su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U njoj su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi koji su tajno preko noći dopremljeni na bojišnicu željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje za okupatorskog srbočetničkog i jugokomunističke JNA agresora.

G.S.

Comments are closed.