(VIDEO) Četnička zasjeda i pokolj kod Žute Lokve: On je jedini preživjeli, ovo je njegova priča

Na današnji dan 1991. u četničkoj zasjedi kod Žute Lokve nedaleko Brinja stradala su petorica hrvatskih policajaca. Podmukli napad s leđa, s teškim ozljedama preživio je samo jedan – Darko Murat.

Policajci iz odjela Policijske postaje Brinje toga su dana obnašali redovnu dužnost na na križanju kod Žute Lokve gdje se nalazio stalni punkt. Potpuno neočekivano, po njima su se s leđa sasuli metci grupe srpskih pobunjenika koji su ispucanim rafalima ubili, a naknadno i masakrirali, četiri pripadnika MUP-a.

Preživio napad: “Lomljava i špricanje krvi na sve strane”
Iako je teško za povjerovati, ovaj brutalni napad preživio je i opisao Darko Murat koji kaže kako mu i danas kada prolazi kroz Žutu Lokvu “kosa stoji u zraku i kompletan se naježi”:

“Sjedili smo u vozilu i čekali kada sam začuo neku pucnjavu. U prvi mah pomislio sam da netko od kolega puca u zrak, međutim začuo sam lomljavu stakala, probijanje lima, krv je špricala na sve strane i zaključio sam da smo napadnuti.

Ja sam sjedio na zadnjem sjedalu iza vozača Drage Toljana, te kad sam zaključio o čemu se radi, pokušavao sam otvoriti vrata, ali kako je nastalo naguravanje i zadobivanje metaka, nisam mogao pronaći ručicu za otvaranje vrata, ali nekako sam uspio i ispao van iz auta”, prisjetio se Murat dramatičnih trenutaka.

Pokolj kao uvod
Kaže kako je uspio otpuzati ispred vozila jer je procijenio da pucnjevi dolaze s leđa, te da je do njega dopuzao Drago kojem se iz glave slijevala krv:

“Na moju stranu vozila krenuo je i Zdravko Vuković, ali nije uspio pošto je bio smrtno ranjen. Glava i prednji dio tijela bili su vani, a ostali dio tijela ostao je u vozilu, dok se Vinko Krznarić koji je sjedio naprijed uz vozača, nije ni pomaknuo kao ni Mile Vranić koji je sjedio iza njega.”

Darko Murat pod rafalnom paljbom nekako je uspio pretrčati cestu i od mještana zatražiti pomoć, no za njegove kolege je bilo prekasno. Ovaj pokolj bio je samo uvod u događaje koji su uslijedili. Sutradan i dan poslije, 25. i 26. kolovoza, žestoko su napadnuti Otočac i Gacka dolina na koju je ispaljeno oko 1000 minobacačkih projektila.