(VIDEO) ĆIPE ODBRUSIO MILOŠEVIĆU: “Da, staro nam je stanovništvo jer su vaši 15.000 mladih poslali na groblje”

Tijekom zasjedanja Hrvatskog sabora u srijedu rasprava o nacionalnim manjinama i tjedniku “Novosti” izazvala je napetost među zastupnicima.

Rasprava je krenula nakon što se SDSS-ovac Boris Milošević na početku svojega govora osvrnuo na Daniela Spajića, kolegu iz Domovinskog pokreta, koji je ranije kazao da će tražiti da se novac koji se daje za “Novosti” vrati u državni proračun.

Milošević: Spajiću smetaju Novosti i tri zastupnika srpske manjine

“Prvo se moram osvrnuti na prethodno izlaganje kolege zastupnika koji čita tjednik ‘Novosti’. Drago mi je da ga čita. Tamo se mogu pročitati zanimljive teme i divni tekstovi, o Srbima, ali i ne samo o njima. Vidim da mu osim ‘Novosti’ najviše smetaju tri zastupnika srpske nacionalne manjine”, kazao je.

Daniel Spajić, zastupnik Domovinskog pokreta, odgovorio je na optužbe te naglasio da nikada nije iznio negativne komentare o njemu. Istaknuo je da nema ništa protiv bilo kojeg naroda te da iznosi samo činjenice. Ipak, postavio je pitanje zašto se druge nacionalne manjine smatraju manje vrijednima od srpske. “Zašto srpska manjina ima tri zastupnika?” upitao je.

Stipo Mlinarić, također zastupnik Domovinskog pokreta, izrazio je svoje neslaganje s financiranjem “Novosti” te je i on istaknuo svoj problem s time što u Saboru ima troje predstavnika srpske manjine, naroda koji je, kazao je Mlinarić, sudjelovao u oružanom sukobu protiv Hrvatske. “Milošević priča da nam je stanovništvo staro. Da, je, zato što nam je 15.000 mladih završilo na groblju zato što ste vi, SDSS, digli oružje na Republiku Hrvatsku”, dodao je.

Glavašević branio Miloševića

Bojan Glavašević, izrazio je svoje razočaranje zbog razine rasprave te je pozvao kolege na suzdržanost i izbjegavanje vrijeđanja. Istaknuo je da se treba usredotočiti na budućnost, a ne na prebrojavanje krvnih zrnaca ili nazivanje nekoga izdajicama.

“Do kada ćemo se u Hrvatskom saboru nabacivati ovakvim riječima? I to pogotovo kolegi Miloševiću, čiji su članovi obitelji bili civilne žrtve rata i sudjelovali su u obrani Republike Hrvatske. Hajmo ne to raditi”, kazao je.

Daniel Spajić odgovorio je Glavaševiću ističući da ne broji krvna zrnca te je još izrazio svoje mišljenje o “Novostima”, smatrajući da ta sredstva treba vratiti u državni proračun. Stipo Mlinarić nadodao je da iako ne broji krvna zrnca, zna tko je izvršio agresiju na Hrvatsku te je istaknuo važnost suočavanja s prošlošću.

“Kako ćemo se okrenuti budućnosti dok tražimo nestale i mrtve tražimo na smetlištima? Nekorektno je to vikati dok majke i očevi traže svoje sinove…”, kazao je Ćipe.

Milošević: 1991. je bilo 12 zastupnika srpske manjine, danas nas je troje

Ponovno je potom intervenirao Bojan Glavašević kako bi zatražio prekid prepirke te je naglasio da se ne smije zaboraviti prošlost, ali isto tako treba izbjegavati krivnju prebacivati na pojedince koji nisu odgovorni za zločine. Istaknuo je da Boris Milošević nije odgovoran za tragedije koje su se dogodile tijekom rata.

Boris Milošević se ponovno oglasio ističući da se u procesu traženja nestalih osoba moraju zajednički angažirati, bez obzira na nacionalnost, te je podsjetio da je u prošlosti postojao veći broj zastupnika srpske nacionalne manjine u Saboru.

“Molio bih zastupnike da pogledaju da, kada je donesen Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 1991., koliko je bilo zastupnika srpske manjine. Bilo ih je 12, danas nas je troje…”, zaključio je.