VIDEO Da se ne zaboravi: Na današnji dan HVO oslobodio Kruševo, te brda Orlovac i Hum

Operacija je počela 13. lipnja u ponoć. U sklopu akcije sudjelovala je i Druga bojna rudnička HVO-a Mostar, koja je imala na desnoj obali liniju, koju je držala od Željezničkog mosta u Raštanima do Hotela Ere...

Oslobađanje desne obale rijeke Neretve počelo je na današnji dan 1992. godine. Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve.

Tijekom 12. i 13. lipnja oslobođeno je područje Stoca, a 5 dana kasnije hrvatske snage su izbile na Ošanjiće, današnju međuentitetsku granicu. U noći s 13. na 14. lipnja 1992. godine odlučeno je da se krene u oslobađanje područja na lijevoj obali rijeke Neretve.

Operacija je počela 13. lipnja u ponoć. U sklopu akcije sudjelovala je i Druga bojna rudnička HVO-a Mostar, koja je imala na desnoj obali liniju, koju je držala od Željezničkog mosta u Raštanima do Hotela Ere.

Tada je izvršeno oslobađanje Raštana do HE Mostar, gdje se Druga bojna rudnička spojila sa Prvom bojnom, odakle su preko Neretve krenuli u pravcu Podveležja u oslobađanje desne obale grada.


Na današnji dan prije 30 godina 11.06.1992 oslobođeni su vrhovi Orlovac , Hum te oslobođeni, Jasenica, Rodoč, Baćevići ,Aluminiju. Mijo Babić, Stanislav Baja Kraljević su položili živote oslobađajući vojarnu heliodrom. Galić je poginuo na Humu. Raguž u Čapljini.

T.H.

VEZANE VIJESTI

KRONOLOGIJA OLUJE Ovako je u samo pet dana munjevito slomljena tzv. SAO Krajina i srpski san o velikoj srbiji