Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) DAN OBRANE GRADA: Velika je cijena plaćena životima u obrani Zadra…Silni napori srpskog agesora da zauzmu Zadar nisu uspjeli!

Obrana Grada Zadra najvažnija je bitka u povijesti grada. To je prva pobjeda Zadrana protiv jednog velikog agresora još od davne 1202. kad su križari i Mleci, nakon godina uzaludnih pokušaja, potpuno razorili grad. Za JNA bila je to prilika za konačni obračun s gradom kojeg su smatrali izvorištem hrvatskog nacionalizma. Za velikosrbe, prilika da na jadranskoj obali stvori snažno uporište i točka koja će presjeći Hrvatsku na pola. Obrana Zadra nije samo ratna pobjeda već trijumf želje i htijenja hrvatskog naroda za slobodom ostvarenom u pobijedi protiv neofašističke politike tadašnjeg srpskog rukovodstva na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Tih početaka listopada 1991. u neposrednoj obrani Zadra tj. u borbenom sektoru, sudjelovalo svega 1.300 ljudi dok je samo napadni ešalon Kninskog korpusa, dakle vrh koplja koji je ubadao grad, brojio oko 5.000 vojnika. Odnos snaga je bio 4:1 u korist srpskog neprijatelja. O nesrazmjeru u količini oružja i tehnike nije potrebno ni govoriti. Zanimljivo je da je Kninski korpus bio pričuvom najkompletiranija postrojba JNA na početku Domovinskog rata zbog velikog odziva srpskog pučanstva i vjere u brzu pobjedu. Popunjenost je iznosila 80 posto ratnog rasporeda, za razliku npr. od mnogih jedinica JNA koje su istovremeno napadale i razarale Vukovar.

Hrvatski branitelj, kaže povjesničar dr. Vladimir Alavanja, bio je sretan ako je čučeći u starom talijanskom bunkeru na Dračevcu, imao u ruci kalašnjikov i pun RAP streljiva. Jedna od postrojbi tadašnje 112. brig. ZNG-a koja je branila istočni prilaz Zadru, imala je svega dva sanduka municije 7,9 mm za puške M-48 i puškomitraljez M-53 i jedan sanduk municije 7,62 mm za kalašnjikov. To je bila sva bataljunska pričuva streljiva. Dovoljna dvadesetorici branitelja da se isto toliko minuta brani od neprijatelja.

112. zadarska brigada HV-a prošla je ratni put od oslobođenja i obrane Zadra do Oluje, u kojoj je sudjelovala na prostorima Ravnih Kotara, Velebita i Like. Kao rijetko koja aktivna brigada, od 1991. do kraja rata nije imala niti jednog dana odmora.

Na središnjem križu na Gradskom groblju u subotu 6.listopada položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na hrvatske vojnike, policajace i civile žrtve Domovinskog rata, kojima je počast odao i general pukovnik Mladen Markač..

Zadar obilježava Dane obrane, sjeća se ratnih dana prije 27 godina i hrvatskih branitelja koji su dali život kako bi zaustavili srpsku JNA i tzv. Martićeve paravojene postrojbe.

Na središnjem križu na Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na hrvatske branitelje, policajace i civile žrtve obrambenog Domovinskog rata, kojima je počast odao i general pukovnik Mladen Markač.

Pred spomenikom imotskim vitezovima pročitana su imena poginulih pripadnika 3. imotske bojne, kao i na zadnjoj crti obrane Zadra1991. na položajima u Ploći i Dračevcu.

Pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik zadarske 112 brigade, rekao je kako je velika cijena plaćena u obrani Zadra.

“Nismo mogli zamisliti da bi u njemu mogao netko drugi biti, osim onih koji su u Zadru rođeni i koji ga zaslužuju”.

M.M.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...