Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) DR. MIRO KOVAČ U BUJICI: ” Plenković i Milanović nisu ni u kakvoj ‘tvrdoj kohabitaciji’, oni su u vrlo mekanom političkom suživotu!”…

Moj protukandidat vodi HDZ u veliku koaliciju, u kojoj bi HDZ bio slabiji koalicijski partner – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji, kandidat za predsjednika HDZ-a, dr. Miro Kovač, uz jasnu napomenu: – Jedna od prvih odluka, nakon naše pobjede, bit će da nema nikakve velike koalicije i nema koaliranja sa strankama koje su lijeve ili lijevo-liberalne!

“To mi u HDZ-u ne smijemo dopustiti, to ne želi ni naše članstvo,” napomenuo je dr. Kovač i dodao: ”Nama je potreban jak HDZ, koji će biti suverenistički, demokrašćanski, državotvoran i domoljuban i kao takav će imati članstvo koje će moći disati i biti glavna snaga na hrvatskoj političkoj sceni. Taj tip napuštanja našeg identiteta vodi HDZ u propast. Moramo spriječiti gubitak sljedećih parlamentarnih izbora.”

Dr. Miro Kovač odazvao se na sučeljavanje na Z1 televiziju, na koje je bio pozvan i aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, međutim, kao što je objavio voditelj Bujice, njegov glasnogovornik Marko Milić u zadnji je čas sučeljavanje otkazao, iako se pregovaralo nekoliko dana. Dan ranije otkazano je i sučeljavanje na HRT-u. U studiju Z1 televizije Plenkovića je ipak čekala prazna fotelja, čaša vode i zastavica s prigodnim natpisom ‘Odvažno za Hrvatsku – magistar Plenković’…

 

  1. KOVAČ OŠTRO O SRBIJI, PLENKOVIĆA JE OPTUŽIO ZA PASIVIZIRANJE RADA VLADINOG POVJERENSTVA!

“Žao mi je što moj protukandidat večeras nije u studiju pa da odgovori na pitanje zašto je pasivizirao rad vladinog Povjerensta za praćenje pristupnih pregovora Srbije s EU,” bacio je rukavicu u lice Plenkoviću, Miro Kovač i tako ga neizravno optužio za pomaganje Vučićevoj Srbiji kod ulaska u Europsku uniju: “Nakon moga izlaska iz Vlade i prelaska u Hrvatski sabor, Povjerenstvo se više nije sastalo. Meni je to jedna velika enigma…”

Prema pokušajima Srbije da uđe u EU, dr. Miro Kovač je vrlo rezerviran: – Prije tri i po’ godine sam kao ministar vanjskih poslova definirao kriterije za pristupanje Srbije Europskoj uniji, kada je riječ o pravosuđu i temeljnim pravima. Postoje vrlo jasni kriteriji kada je riječ o pronalasku nestalih, to je obveza Srbije na putu prema Europskoj uniji. Isto tako, kriterij da Srbija mora platiti odštetu za žrtve Domovinskog rata, kao i odštetu logorašima. Tu je jasno da nikakvih pomaka nema i sada, kada je zagustilo u ovoj kampanji za predsjednika HDZ-a, gle čuda, ministar Medved – kandidat za Plenkovićevog zamjenika, odjednom dovodi Rehaka u Vladu, nakon tri godine nečinjenja i vode se razgovori o logorašima!

Kovač, za razliku od Plenkovića, ne namjerava Vučićevoj Srbiji olakšavati put prema EU: – Još je tu jako puno posla, kada je riječ o Srbiji i njezinom putu prema Europskoj uniji, trenutno tu nema nikakvog napretka! Mi ćemo na tom planu opet aktivirati sve mehanizme koji postoje u Hrvatskoj, kada je riječ o nadzoru.

“STRANKA TO SAM JA”

I prije četiri godine, dr. Miro Kovač trebao je biti protukandidat Andreju Plenkoviću u utrci za predsjednika HDZ-a, no tada je odustao: – Godine 2016. sam u interesu stranke odlučio ne ići u tu kandidaturu jer je bilo jasno da ako ćemo prije parlamentranih izbora imati dva ili više kandidata, da ćemo time pomoći SDP-u i Zoranu Milanoviću. Mnogi su mi suradnici tada rekli: Miro, nemoj to raditi! Tada sam odustao u interesu stranke, a sada u intersu stranke moram biti kandidat, kako bih spasio HDZ koji srlja iz neuspjeha u nesupjeh. Doživjeli smo dva izborna neuspjeha. Jedan krah na izborima za Europski parlament, kada smo ostvarili najlošiji rezultat u povijesti stranke, manje pd 23 posto… Usporedbe radi, prije pet godia, na istim smo izborima imali 41 posto podrške. Na predsjedničkim izborima izgubili smo Predsjednicu Republike, isto tako zbog loših politika i gubitka vjerodostojnosti. Kako bismo spriječili i treći izborni poraz, koji je, čini mi se, vrlo izvjestan sa ovakvim vodstvom i politikama, odlučio sam se žrtvovati, ali ovaj puta na način da se kandidiram, a ne da se ne kandidiram.

“Kadrovska politika u HDZ-u vodi se po principu – stranka, to sam ja,” kritičan je dr. Kovač prema akutalnom šefu: “Nakon pobjede Opcije za promjene, u nedjelju 15. ožujka, postavit ćemo stranku drukčije. Stranka više neći biti jedna osoba, stranka ćemo biti svi mi, a o svim bitnim stvarima konzultirat ćemo predsjedništvo i županijske organizacije. O onim najbitnijim stvarima, stvarima koje se tiču nacionalnih emocija i svjetonazora ljudi, radit ćemo stranačke referendume.”

PLENKOVIĆ JE CAMERONA NAZVAO ‘DILETANTOM’, ZBOG REFERENDUMA JE KRITIZIRAO I RENZIJA…

Dr. Kovač svom protukanidatu posebno zamjera što je podcjenjivao referendumske inicijative, koje je podržao i veliki broj članica i članova HDZ-a: – Plenković je nas, potpisnike tih inicijativa, nazivao marginalcima i docirao nam kako ništa ne razumijemo. Praktički nam je davao instrukcije i govorio nam da smo nepismeni, da ne znamo čitati i razmišljati svojom glavom. Već 2016. godine na Klubu zastupnika Plenković je govorio da je britanski premijer Cameron diletant jer je napravio referendum o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji! Na isti je način omalovažavao i talijanskog premijera Renzija, koji je napravio referendum o izbornom zakonu u Italiji. Takav svoj stav primjenio je i prema hrvatskim građanima, tijekom referendumske inicijative ‘Narod odlučuje’ i onoj o Istanbulskoj konvenciji, naprosto, naše je ljude proglasio  diletantima i marginalcima. I upravo takav odnos doveo je do toga da su naši birači u velikoj mjeri na izborima za Europski parlament rekli; mi jesmo HDZ-ovci u duši, ali ovoga puta mi HDZ-u glas dati nećemo. Isto se ponovilo i na izborima za Predsjednika Republike. Mi smo takvom politikom ušli u svađu sa svojim biračima i članovima i tako ne možemo dalje.

“Nikada nikakava analiza izbornih neuspjeha nije napravljena, iako to predviđa stranački Statut i bez obzira što je moj protukandidat to javno obećavao,” otkriva dr. Kovač.

LIJEVE STRANKE PODRŽAVAJU PLENKOVIĆA, A ŠKORI SU RADILI ODVRATNE STVARI!

Miro Kovač je u Bujici najoštrije osudio napade na Miroslava Škoru, koji su se događali u predsjedničkoj kampanji i zamjerio pojedincima iz aktualnog vrha HDZ-a, a posebno Plenkovićevom kandidatu za potpredsjednika stranke Ivanu Anušiću, što toliko energije nije trošio protiv Zorana Milanovića: – S gospodinom Škorom se dogodila jedna ružna stvar. Njega se vrijeđalo na osobnoj razini, njemu se zadiralo u obitelj i to je nešto odvratno, to se ne radi. Naravno da Miroslav Škoro to nije dobro primio i sad ga se svojata jer se vidjelo da se ne može naprijed i da ova naša trenutna Vlada, s mojim protukandidatom Plenkovićem na čelu, nema nikakav koalicijski potencijal. Plenković je naprosto osuđen na ostatke ostataka Kukuriku koalicije, na Opačićku i Vrdoljaka, koji jasno kaže da izlazi iz Vlade, ako ja pobijedim. Vrlo je jesno da HNS kao lijeva stranka, podržava Plenkovića. Zamislite, lijeve stranke i bivši članovi SDP-a podržavaju Andreja Plenkovića!

Miro Kovač pred kamerama nevoljko govori o sebi osobno, o svom obrazovanju i znanju stranih jezika, međutim, na inzistiranje voditelja i opasku, kako se upravo takvi argumenti, često koriste kao Plenkovićeva “prednost”, odgovorio je: – Imao sam tu sreću i privilegij da sam u Njemačkoj magistrirao, u Francuskoj diplomirao, magistrirao i doktorirao i bio sam na Harvardu na nekim tečajevima…

Dr. Miro Kovač govori više jezika od magistra Plenkovića, no to ne želi previse isticati: – Najvažniji je hrvatski jezik! Naš jezik morate dobro poznavati i razumijeti i biti s ljudima bliski. Ovo drugo je plus i dobro za komunikaciju s ljudima iz Europe i svijeta. Njemački znam pisati i govoriti kao Nijemac, u Francuskoj sam doktorirao na Sorboni, tako da znam francuski i čitati i pisati i govoriti kao Francuz, znam i engleski, znam talijanski, nizozemski, turski… No, najvažnije od svega toga je da znam hrvatski!

KOVAČ GOVORI ŠEST JEZIKA, ALI SE, ZA RAZLIKU OD PLENKOVIĆA, S TIME NE HVALI: “Najvažnije je znati hrvatski i razumijeti našeg čovjeka!”

I dok se Plenković pravi važan znanjem stranih jezika, Kovač kaže: – Ja se ne želim hvalisati jer nema potrebe za tim, hrvatskom čovjeku je najvažnije da ga vi razumijete, da s njim razgovarate i da rješavate njegove probleme.

Voditelj Bujice pitao je dr. Kovača boji li se izbacivanja iz stranke, ako izgubi izbore za predsjednika, a što mu, prema informacijama iz aktualnog stranačkog vrha, već pripremaju Vladimir Šeks, Tomo Čuljak i Ivan Anušić, zajedno s Jandrokovićem i Plenkovićem:

– Od toga nema ništa, jer ćemo pobjediti na izborima, a Plenkovića ćemo na prijedlog mene osobno, kooptirati u predsjedništvo! Mi nikoga nećemo isključivati. Kada sam od stranačkog senior čuo da bih trebao imati odvjetnika nakon izbora u stranci, poručio sam mu da ih imam čak tri – i to u svojoj obitelji. Dvojica njih školovana su u Njemačkoj, tako da se baš ničega ne bojim!

Na pitanje zašto je zatražio naputke u svezi nedjeljnih unutarstranačkih izbora od Nacionalnog stožer Civilne zaštite i kako komentira njihov odgovor, dr. Kovač je rekao: – U Hrvatskoj, kao i drugdje u Europi i svijetu, imamo širenje epidemije koronavirusa i ne želim nikako, kao kandidat za predsjednika HDZ-a, biti odgovoran za infekciju bilo koga za vrijeme tog izbornog postupka. Tražio sam da se Nacionalni stožer Civilne zaštitte o tome očituje i da dobijemo preporuku o održvanju unutarstranačkih izbora. Ne daj Bože, da se tu bilo što dogodi, mi iz Opcije za promjene ne želimo za to biti prozivani i zato smo tražili blagoslov države i Nacionalnog stožera. Očekujem da izborni postupak bude takav da svi članovi HDZ-a u njemu mogu ravnopravno sudjelovati. Očekujem da u našoj stranci bude sve tako organizirano da svi članovi HDZ-a i oni mlađi, a posebno oni starji, mogu sudjelovati u izbornom procesu. Vidio sam da je Stožer civilne zaštite u Splitu donio preporuke, kojima traži od osoba starijih od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Ti članovi HDZ-a su u velikoj mjeri pobornici promjena, zato je važno da nema nikakvog straha, sve će biti organizirano, sve će mjere biti provedene i svi članovi HDZ-a – i stariji i mlađi, u nedjelju trebaju doći na birališta.

MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ IMAJU SLIČAN VRIJEDNOSNI SUSTAV!

“Opciju za promjene, shvaća se kao opciju opasnih namjera, slično kao što je HDZ u vrijeme Tuđmana nazivan strankom opasnih namjera,” kaže Kovač i posebno ističe potporu koju je dobio od obiltelji Tuđman: ”I oni, baš kao i mnogi naši ljudi na terenu, doživljavaju nas kao posljednju šansu za obnovu HDZ-a.”

Voditelj Bujice pitao je dr. Kovača kako to da je novi predsjednik Zoran Milanović, Andreja Plenkovića i njegovu Vladu pohvalio već tri puta, a Bernardića ni jednom i je li to ta “tvrda kohabitacija” o kojoj je govorio Plenković: – To je očito, mekana kohabitacija, mekan suživot! Predsjednik Republike i aktualni Predsjednik Vlade i moj protukandidat, imaju sličan vrijednosni sustav, a mi vrlo jasno kažemo da bi takvo nešto bilo smrt za HDZ!

Andreju Plenkoviću uputio je brutalnu poruku: – U vrijeme kada su neki hvalili Kardelja i Marxa, mi smo sanjali i borili se za stvaranje slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske!

“Većina komentatora na političkoj sceni, koji su lijevo-liberalne orijentacije, navijaju za moga protukandidata,” konstatirao je dr. Kovač i ponudio objašnjenje zašto je to tako: ”Zato jer žele slabiji HDZ i žele pobjedu SDP-a na izborima!”

Na kraju Bujice voditelj je apelirao na Andreja Plenkovića neka prihvati barem sučeljavanje s dr. Mirom Kovačem na RTL-u, kada već nije došao na HRT i Z1 i pitao izazivača boji li se da će Plenković na RTL-u “igrati na domaćem terenu”, s obzirom da je riječ o televiziji koja je politički lijevo-liberalna?

“To će mi biti još draže,” spremno je odgovorio dr. Kovač.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

 

Autor-Mateja Jozelić-Tv Bujica

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora** 

Najnovije

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...

 Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

Foto:Branimir Bradarić/Večernji list   Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola", nedaleko od Vukovara, pronađena je još jedna masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset...

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...