VIDEO-FOTO Stanovnici Slavonskog Broda se sjećaju najtežeg ratnog dana srpske agresije, ubijeno šesnaest Brođana, među kojima i sedmero djece…

U Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata poginulo je ukupno 28 dječaka i djevojčica osnovnoškolskog uzrasta...Najmlađa žrtva imala je 20 mjeseci...Nedjelja, 3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod i grad je proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti.

U Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata od srpskih bombi i granata poginulo je ukupno 28 dječaka i djevojčica osnovnoškolskog uzrasta…Najmlađa žrtva imala je 20 mjeseci…Tijekom Domovinskog rata na području brodske Posavine poginulo je 28 djece.

Stanovnici Slavonskog Broda u petak se sjećaju najtežeg ratnog dana srpske agresije u obrambenom Domovinskom ratu, kada je 3. svibnja 1992. u bombardiranju zrakoplova jugofašističke tzv Jugoslavenske narodne armije ubijeno šesnaest Brođana, među kojima i sedmero djece…

Video sadržava uznemirujuće snimke.

Pogledajte i podijelite ovaj video kako se ne bi zaboravio ovaj stravičan srpski zločin nad nedužnim civilima i djecom.

Pogledajte i podijelite ovaj video kako se ne bi zaboravio ovaj stravičan srpski zločin nad nedužnim civilima i djecom.

Video sadržava uznemirujuće snimke.

U zračnim napadima izbačeno je 12 aviobombi, takozvanih ‘krmača’, koje su prouzročile velike ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu. U gradskom naselju Jelas pogođena je obiteljska kuća. Zrakoplovna bomba razorila je zidove katnice i urušila stropove na podrum u kojem se nalazilo 14 civila. Uz dvije žene, u podrumu je smrtno stradalo petero djece: Andrijana, Dalibor i Marinko Marinković te Ivana i Marko Petrović.

Najmlađa žrtva imala je 20 mjeseci.

Uz desetero poginulih, taj dan ranjeno je 27 osoba. Priča o stradanju djece u Slavonskom Brodu za Domovinskog rata iznimno je potresna i tužna. Naime, od posljedica izravnih zračnih i topničko-minobacačkih napada, zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te neopreznog rukovanja oružjem poginulo je više od tridesetero djece, a ranjeno njih 67, većinom od ožujka do listopada 1992., tijekom najžešćih sukoba u Bosanskoj Posavini.

Screenshot-Slavonski Brod-poginula djeca

Najviše ih je smrtno stradalo upravo u svibnju 1992. Time je ovaj grad postao mjesto s najvećim brojem poginule djece. Javnosti je 2010. međuresorna Radna skupina za izradu Registra djece poginule uslijed ratnih razaranja u Republici Hrvatskoj iznijela podatak o 402 smrtno stradale djece, ali popis nije konačan i nije sustavno provjeren jer ima manjkavosti. Uz poginulu djecu, u nametnutom ratu i srpskoj agresiji protiv Republike Hrvatske ranjeno je više od 1000 djece, najviše u istočnoj Slavoniji.

‘Na ovaj tužan dan prije 27 godina bio je pravi pakao’

Zbog teške sudbine i goleme žrtve slavonskobrodske djece u gradu je podignut spomenik simboličnog imena ‘Prekinuto djetinjstvo’ i ‘Djevojčica’.

‘Na ovaj dan prije 26 godina stvarno je bio pravi pakao. Samo u jednoj kući poginulo je sedmero djece. Ukupno je toga dana poginulo 16 naših sugrađana. Nema riječi kojima se može opisati taj dan.

U Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata od srpskih bombi i granata poginulo je ukupno 28 dječaka i djevojčica osnovnoškolskog uzrasta.

Da se ne zaboravi

Današnji dan 1992. godine bio je jedan od najtežih i najtužnijih u novijoj povijesti Slavonskog Broda. Pod bombama je stradalo desetero ljudi, od čega petero djece. Priča o stradanju djece u Slavonskom Brodu iznimno je potresna i tužna.

Pogledajte i podijelite ovaj video kako se ne bi zaboravio ovaj stravičan srpski zločin nad nedužnim civilima i djecom.

Video sadržava uznemirujuće snimke.

Tijekom Domovinskog rata na području brodske Posavine poginulo je 28 djece.

Nedjelja, 3. svibnja 1992. bila je krvava nedjelja za Slavonski Brod i grad je proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. U tim napadima i u eksplozijama topničkih ili minobacačkih granata ispaljenih iz Bosne ili u prasku bombi izbačenih iz zrakoplova koji su uzletjeli sa zračnih luka u Srbiji i Bosni, poginulo je 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško.[4][5] Marinko Marinković imao je samo godinu i pol kada je njegov život 3. svibnja 1992. prekinula srpska granata. [6] U službenom izvješću je zapisano: “Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. Borbena djelovanja izvršena su u 80 posto slučajeva. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva, jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti. Iz tih krvožednih zrakoplova izbačeno je: oko 70 aviobombi od 250 kg tipa RAB, PRAB i slično, 24 vođene aviobombe od 250 kg. tipa MAWERICK, četiri kasetne bombe tipa BELL 755, 60 navođenih raketnih zrna tipa MUNJA čiji tip odgovara raketama VBR-a tipa Oganj i Plamen.”[7]VIŠE O SVEMU .OVDJE

T.H./M.M.

Comments are closed.