Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO-FOTO) Što je sve Predrag Matić govorio o hrvatskim braniteljima i jesu li točne optužbe za aferu dok je bio Milanovićev ministar?

Ministarstvo branitelja demantiralo je navode iz nedavne izjave bivšeg ministra branitelja, SDP-ovog Predraga Matića. Matić je, naime, gostujući na televiziji N1 za aktualno resorno ministarstvo kazao: “Prvo su zatajili registar branitelja. Prošle godine su proizveli 2.000 branitelja. Pakao tek počinje. Od Nove godine stupa na snagu zakon koji pripadnike HVO-a uključuje kao ravnopravne braniteljima iz Hrvatske. Nemam ništa protiv njih, ali nakon onog šatoraškog prosvjeda gdje je bilo 90 posto pripadnika HVO-a, a Medved je bio njihov sindikalni povjerenik…”

U svom odgovoru Ministarstvo na čelu s ministrom Medvedom poručilo je:
Tvrdnja da je Ministarstvo hrvatskih branitelja „proizvelo“ dvije tisuće branitelja izrečena je isključivo kako bi se manipuliralo javnosti. Od zaprimljenih zahtjeva 1.687 ih je riješeno pozitivno, a 1.783 negativno. U ovaj broj uračunati su i oni zahtjevi u kojima je određeni broj hrvatskih branitelja već imao ostvaren status, ali im nije priznato sudjelovanje u Domovinskom ratu u određenom razdoblju. Dakle, broj „novih“ branitelja je u svakom slučaju manji od 1687. Svatko tko je sudjelovao u Domovinskom ratu ima pravo ostvariti status hrvatskog branitelja.

Glede optužbe da je „zatajilo“ registar branitelja, Ministarstvo je poručilo:
„Ministarstvo hrvatskih branitelja Evidenciju hrvatskih branitelja nije „zatajilo“ kako bi nešto skrilo, na što Matić indicira, već kako bi zaštitilo privatnost i podatke hrvatskih branitelja.“

U emisiji Bujica iz veljače 2016. emitirana je snimka sastanka u Ministarstvu branitelja od 22. listopada 2014. na kojemu tadašnji ministar Matić te njegovi suradnici Vesna Nađ i Bojan Glavašević govore o statusu hrvatskih branitelja HVO-a.
U razgovoru koji obiluje vulgarnim izrazima tadašnji ministar Matić kaže kako „nijedan od ovih za koje se Fred zalaže neće nikada glasovati za SDP“ te se u nastavku zalaže da se uskrate prava hrvatskim braniteljima HVO-a.

U lipnju prošle godine Matić je, također gostujući na televiziji N1, osvrćući se na braniteljske prosvjede u vrijeme dok je bio ministar, između ostalog, nazvao prosvjednike „teroristima“.

Što je Predrag Matić radio zajedno sa vođama prosvjeda -Foto-Facebook

„Do plinskih boca su bili prosvjednici, a nakon plinskih boca su bili teroristi koji iznose plinske boce. Kasnije su govorili da su prazne, ali prazne puške se plaše ubojica”, rekao je tada Matić.

Što je Predrag Matić radio zajedno sa vođama prosvjeda -Foto-Facebook

Sumnje za aferu

Zbog nepravilnih putnih naloga u Ministarstvu branitelja iz vremena dok je Matić bio ministar, DORH je u veljači 2017. započelo izvide tog slučaja.

Ministarstvo branitelja na službena je putovanja potrošilo oko 960 tisuća kuna, a Državna revizija uočila je nepotpunu evidenciju, poput nenavedene svrhe. Navodno su isplaćivani i veći predujmovi uoči putovanja nego što je bilo potrebno, a putnici su se u računovodstvu razduživali danima nakon propisanog roka od sedam dana nakon putovanja. Zbog svega navedenoga revizija je proslijedila nalaz DORH-u, ali bez upozorenja da bi se moglo raditi o kaznenom djelu.

Optužbe za moguću aferu Matić je odbacio rekavši:

„Lijepo je rekla zamjenica glavnog državnog revizora da se tu radi o tehničkim propustima koji se ne odnose na moju malenkost nego na stručne službe“.

 

Najnovije

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...

Programi DP-a i Mosta: Identitet, sigurnost, borba protiv korupcije i razvitak

Foto:Narod.hr   Izborni programi Domovinskog pokreta i Mosta, svaki na svoj način, težišta stavljaju na aktualne izazove kao i na dugoročna pitanja identiteta hrvatskog društva. Dok Domovinski...

Petrov: ‘Za mene je rodna ideologija smrt za društvo’

  Božo Petrov doktor je medicine, psihijatar, saborski zastupnik i predsjednik stranke Most.  U intervjuu za Narod.hr ističe glavne točke predizbornog programa za parlamentarne izbore,...

Fra Mario Knezović: Politički izborni kompas za vjernike!

 Foto:Facebook     Jutros me Facebook podsjetio da smo na današnji dan 2018. bili na prosvjedu protiv izglasavanja Istanbulske konvencije. Tada su naše potpise proglasili nedostatnim, nevaljanim,...