(VIDEO) Hasanbegović: ‘HAVC je postao istoznačnica za koruptivno-klijentelističku hobotnicu’

HAVC se kroz desetljeće kao pojam pretvorio u istoznačnicu za sofisticiranu i zakonski institucionaliziranu interesno-koruptivnu i klijentelističku mrežu s obilježjima hobotnice

screenshot

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), među njima i Hrvatskog audiovizualnog vijeća koje donosi odluku o raspodjeli novca za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.

-Sabor u četvrtak raspravlja o HAVC-u i tržištu kapitala…Hoće li se raspravljati o kriminalu i isisavanju novca iz HAVC-a?-

Uvodi se i nova struktura Upravnog odbora HAVC-a, koji bi sad imao pet članova od kojih je jedan predsjednik. Ministar kulture imenovao bi i razrješavao predsjednika i tri člana Upravnog odbora, a petog člana birali bi i razrješavali radnici tog centra.

Tokom rasprave o poromjenama u HAVC-u za riječ se javio i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku.

 

“HAVC nije stvoren kao izraz kulturne politike, nego, kao štošta u Sanaderovo doba, kao instrument partikularnih interesa.

HAVC se kroz desetljeće kao pojam pretvorio u istoznačnicu za sofisticiranu i zakonski institucionaliziranu interesno-koruptivnu i klijentelističku mrežu s obilježjima hobotnice, čiji su pipci duboko zadirali i zadiru u medije i napose u politiku, pretvarajući ministre, točnije ministrice kulture, tek u njezine pouzdanike i izvršitelje.

Temeljni problem hrvatskog filma, osim stanovite bezidejnosti i problema nenadarenosti – što ostavljam drugima – jest podjela novca poreznih obveznika bez ikakvih kriterija, osim onih interesno-klijentelističkih, dodao je Hasanbegović. Takve prakse trajale su do zadnje minute madata faraona hrvatskog filma koji se povukao nakon nalaza državne revizije, nagrađen od današnje ministrice kulture mogućnošću da sam odstupi, umjesto da bude smijenjen i podvrgnut odgovarajućem kazneno-pravnom postupku”, kazao je Hasanbegović.

M.M.


Slične teme;

Sabor u četvrtak raspravlja o HAVC-u i tržištu kapitala…Hoće li se raspavljati o kriminalu i isisavanju novca iz HAVC-a?

Comments are closed.