FOTO-VIDEO Hrvatska je na vječni počinak ispratila svoga sina, heroja, ratnika, dragovoljca obrambenog Domovinskog rata HOS-a- Žarka Manjkasa Crvenkapu…

Danas 29. veljače su u Brodskom Stupniku pokopani posmrtni ostaci hrvatskog heroja koji su pronađeni tek 2020. godine…

“Da nije bilo HOS-a Vukovar bi pao već u rujnu mjesecu 1991. godine” riječi su Siniše Glavaševića s Hrvatskog radio Vukovara koje potvrđuju hrabrost tih momaka.

Svi koji su preživjeli pakao vukovarskog bojišta, a posebno stanovnici Bogdanovaca gdje je Manjkas ratovao, pamte golemu žrtvu i iznimnu hrabrost svih HOS-ovaca, a posebno Žarka Manjkasa Crvenkape.

Bio je prepoznatljiv po crvenoj beretki koju je neprestano nosio, pa je tako i dobio nadimak Crvenkapa. Tijekom tih dvaju mjeseci bitke za Vukovar osobno je uništio 12 srpskih i agresorskih JNA tenkova.

Manjkas je bio bogdanovačka protuoklopna teška mora agresorskoj JNA. Samo u jednom danu uništio je četiri agresorska tenka T-55. Pri tome je gotovo izgubio sluh jer su mu popucali bubnjići kad mu je zolja eksplodirala pokraj uha.

– Žarko nas je sve zadužio, ne samo djelom, nego poštenjem, nadahnjujućim visokomoralnim, a s druge strane naivno dječjim ponašanjem. Nastavit ćemo štovati njegov lik i djelo.

A Dugan, Žarkov najbolji prijatelj, još tuguje za prijateljem kojeg je volio kao brata.

– Da me čuje, rekao bih mu da sam sretan što mi je bio prijatelj i što smo zajedno odrasli. Volio sam ga kao rođenog brata – kroz suze je zaključio Stjepan Dugan.

Danas, 29. veljače 2020., Hrvatska je na vječni počinak ispratila svoga sina, heroja, ratnika, borca za ljudska prava, dragovoljca obrambenog Domovinskog rata Žarka Manjkasa Crvenkapu koji je bio Za dom spreman i koji je ubijen jer je branio Hrvatsku od srpske, crnogorske i agresije JNA,napisala je Karolina Vidović Krišto

M.M.