(VIDEO) Ivan Penava u Bujici: ‘Orepić mi je decidirano rekao da se ne petljam u smrt Darka Pajićića’!…Zanima me tko će u ovoj državi odgovarati za to?

“Za smrt Darka Pajičića i zataškavanje slučaja, odgovorna je cijela vertikala na čelu s Rankom Ostojićem”, izjavio je u Bujici na Z1 gradonačelnik Vukovara Ivan Penava...

“Za smrt Darka Pajičića i zataškavanje slučaja, odgovorna je cijela vertikala na čelu s Rankom Ostojićem”, izjavio je u Bujici na Z1 gradonačelnik Vukovara Ivan Penava…

Kada sam bivšeg ministra Vlahu Orepića pitao gdje je nestala policijska snimka napada na Darka i što je sa slučajem, decidirano je izjavio da se u taj slučaj ne trebam petljati i da to pustim s mirom! To je rekao i tako je na kraju krajeva – bilo. Prošlo je pet godina, Saša Sabadoš nagrađen je mirovinom, a mog šogora, maloljetnog vukovarskog branitelja – nema. Došlo je vrijeme da se ta stvar rasčisti”, otkrio je Penava.

“U pravilu izbjegavam govoriti o slučaju Darka Pajčića jer sam osobno vezan za tu tragediju,“ započeo je prilično emotivnu priču vukovarski gradonačelnik i nastavio:

“Imam ogromnu odgovornost jer živim u gradu koji je pun osobnih tragedija pa nije dobro stavljati svoju u prvi plan… Međutim, kada me već pitate, hajdemo progovoriti o činjenicama. Pet godina je prošlo od tog nesretnog slučaja, a mi u pet godina nismo dočekali nikakav sudski pravorijek s bilo koje instance. I sada mi vi recite, je li to normalno?!”

Na pitanje voditelja može li nakon pet godina prokomentirati riječi Rajka Ostojića – ‘Kriva je rakija’, Penava je odgovorio:
“Ranko Ostojić je u funkciji ministra promptno došao u Vukovar i izustio te riječi… Nonšalantno je rekao da je rakija kriva za sve, a onda pozvao unutarnju kontrolu MUP-a.
Možete zamisliti – prvo donese presudu pa onda pozove unutarnju kontrolu! Vrlo zanimljivo je i kako je nestala snimka cijelog događaja iz policijske postaje… Zanima me tko će u ovoj državi odgovarati za to?! Na toj snimci bi se jasno vidjelo da je policajac Saša Sabadoš prišao s leđa Darku Pajičiću i zakucao ga u zid, licem…
Nakon toga je Darko izgubio svijest i pao na pločnik. Bez upozorenja, prema čovjeku koji nije u tom trenutku predstavljao opasnost nikome, osim jednoj ploči koja je već ranije bila razbijena. Vrijednost te ploče je 700 kuna. Radi 700 kuna izgubili smo maloljetnog hrvatskog branitelja, a Saša Sabadoš je otišao u mirovinu. Samo što odličje nije dobio! Taj Sabadoš nikada nizašto nije odgovarao. Da budemo jasni, tu je umrežena cijela vertikala MUP-a na čelu s Rankom Ostojićem! Preko njih je umrežen i sud, koji nije procesuirao ovaj slučaj, a znamo koliko je slučaj vruć… Pet godina je i previše”, kazao je Penava.
Umirovljeni srbin- policajac Saša Sabadoš-Darko Pajčić maloljetni dragovoljac-preminuo od zadobovenih udaraca…

Penavi je vrlo zanimljivo kako saborski Odbor za ljudska prava na čijem je čelu Milorad Pupovac nikada nije reagirao na slučaj Pajičić.

-Hrvatska Milicija pretukla hrvatskog branitelja

“Zamislite kako su reagirali na napad kriškom limuna, a kako nisu reagirali na napad na Darka. S jedne strane imamo uflekani baloner, a s druge imamo prijelom nosne kosti i prijelom baze lubanje odozada, uz gušenje u vlastitoj krvi i posljedično, nakon dvije godine – smrt.”, istaknuo je.

Prema bivšem SDP-ovom ministru unutarnjih poslova Penava je bio vrlo oštar.

“Na njegovom mjestu ne bih mirno spavao!

-Horvat: Policajac je Pajčića uhvatio za tjeme i nabio mu glavu u zid…

Pitam ministra, bez obzira na količinu alkohola, jel’ to razlog da se nekome razbije glava i uništi život radi plastične ploče. Taj policajac je prekoračio svoje ovlasti. Nije bilo nikakvog verbalnog konflikta, prišao nam je s leđa i uporabio silu za koju nije bilo potrebe da je uporabi – rekao je Horvat.Nezadovoljni takvim postupanjem ispred vukovarske policije okupili su se prosvjednici i blokirali su cestu sve do 16 sati. Iz ravnateljstva osječkog KBC-a potvrdili su da je u Kliniku za neurokirurgiju primljena muška osoba iz Vukovara s prijelomom zatiljne kosti, nagnječenjem mozga i krvnim ugruškom ispod tvrde moždane ovojnice. Bolesnik je “stabilan, pri punoj svijesti i za sada nije životno ugrožen”, stoji u priopćenju, koje je objavio HRT 12.11.2013 13:35 sati…

Svi su sudionici u ubojstvu i sudjelovali su u zataškavanju ubojstva i svi su odgovorni za to! Netko će sada možda reći da vršim pritisak na pravosuđe, ali zločince nikako da uhvatimo, a kada je riječ o limunadama – odmah ih se nađe”, ogorčeno je rekao.

Nastupi Pupovca su tragikomični

Penava se u Bujici osvrnuo i na prijetnje Milorada Pupovca kaznenom prijavom zbog objave snimke mladih vukovarskih Srba, koji ne ustaju na Hrvatsku himnu.

“Nastupi Pupovca zapravo su smiješni i tragikomični! Svaki puta kada krenu u napad, suoče se s argumentima i onda ostaju kuknjava i žalopojke, što Pupovac vrlo vješto radi… Naravno, nije znao da je snimka koju sam pustio na konferenciji već ranije prikazana na jednoj lokalnoj televiziji. Ono što njima nije jasno, a ne treba im niti biti jasno – iza mene stoje osobe poput Tomislava Josića, Karaule, doktorice Bosanac, Franje Šoljića, dečki pokojnog Blage Zadre, momci sa Trpinjske ceste, divovi koji su stvorili našu državu. Teško je to Pupovcu shvatiti, ali to su dečki koji su u tenisicama i s malo naoružanja branili Vukovar, njih ni ta “strašna” JNA nije mogla savladati, svi ti četnici i paravojne postrojbe mučili su se više od tri mjeseca… I konačno, pobijedili smo, imamo Hrvatsku, a gledali smo smrti u oči, pa zar vi mislite da bi se nakon svega trebali bojati nekog Vučića ili Pupovca?”, upitao je Penava.

‘Ustaše nitko nije vidio gotovo jedno stoljeće, no četnike smo vidjeli i to nedavno’

U srbijanskom ‘Blicu’ Penavu je nedavno vrlo oštro napao kontroverzni Miodrag Linta, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u ‘regionu’, inače siva eminencija tzv. Biroa Krajine, svojevrsne vlade izbjeglih Srba u Beogradu. Linta, koji je prošle godine bio u delegaciji Aleksandra Vučića koja je posjetila Gvozd, za gradonačelnika Vukovara kaže da je “među glavnim promotorima proustaške politike“. Penava mu nije ostao dužan.

“Puno je priča o ustašama u medijskom prostoru, no ustaše na ovim prostorima nitko nije vidio gotovo jedno stoljeće, dok smo četnike vidjeli i to nedavno! Četnici su nam haračili po državi, ne tako davno… Ne bih se ja s tim spodobama previše zabavljao. Nakon što su izgubili, sve što im preostaje je da šalju otrovne medijske strelice. Zato, mirno šaljem poruku svima da se ne sekiraju, tu smo da gradimo Hrvatsku državu, našu svetinju”, odgovorio je Penava na optužbe.

Penava je u emisiji posebno komentirao izjave protejereja Gorana Goranovića, paroha iz Bobote pored Vukovara, koji je u srpskim medijima gradonačelnika optužio da “hapsi Srbe po Vukovaru”. Paroh iz hrama Svetog Georgija pohvalio se da je tijekom nogometnog prvenstva u Rusiji “navijao za sve, samo ne za Hrvate” i da je za njega “tragedija dokle su Hrvati stigli”! Goranović je još izrazio nadu da se njegova “ćerka neće zaljubiti u Hrvata, niti se za njega udati”.

“Proveo sam gotovo 8 godina kao nastavnik, pa kao ravnatelj škole šest godina i tek onda sam postao gradonačelnik. Vrlo dobro znam taj mentalitet i drago mi je što ste pročitali Goranovićeve izjave. Mi u Vukovaru dobro znamo kakve su to poruke i o čemu se tu radi. Iako ljudi u mnogim gradovima diljem Hrvatske također znaju s čime se sve susrećemo, ipak, ima i onih koji žive u gradovima koji nisu bili ratom pogođeni pa ne znaju i misle da smo pomalo radikalni, ekstremisti ili militanti. No, stvari su bitno drukčije. Ministarstvo znanosti i prosvjetne inspekcije trebale bi obratiti pozornost na ovog svećenika, jer upravo takvi predaju pravoslavni vjeronauk u školama i možete misliti što uče djecu ljudi. Oni se ne libe reći za novine da su navijali za sve, osim za Hrvatsku i da je tragedija dokle smo se plasirali”, prokomentirao je vukovarski gradonačelnik.

‘Djecu indoktriniraju iskrivljenim povijesnim činjenicama’

Penava je podsjetio i na ranije izjave Vojislava Stanimirovića.

“Zbog sličnih stvari već sam prozvao Vojislava Stanimirovića, koji je u srbijanskim medijima govorio o tzv. građanskom ratu i djeci koju indoktriniraju u školama iskrivljenim povijesnim činjenicama. Kada je okupiran Vukovar takvi su likovi govorili o padu “posljednjeg ustaškog bastiona“, a to tzv. medijsku elitu u Hrvatskoj ne zanima. Oni su se uhvatili snimke koju sam ja pustio na konferenciji, a ne problematiziraju Srđana Milakovića i slične koji tu djecu uče da ne ustaju na Hrvatsku himnu. Oni imaju pravo na svoju vjeru i svoju kulturu, ali neka ne idu kontra ovoga društva i države”, ističe Penava.

Na pitanje bi li ikada zbog hajke na pozdrav ‘Za dom – spremni’ iz ureda uklonio sliku Jean-Michel Nicoliera na kojoj je jasno istaknuta oznaka HOS-a i njihov pozdrav, gradonačelnik Vukovara je bio jasan.

“Tu sam vrlo decidiran i nema šanse da se ta slika makne s mjesta na kojem je. Mi danas u Vukovaru imamo spomenike na kojima stoje zvijezde i srp i čekić, ali ja nisam pokrenuo inicijativu da se to makne, pa neka ostave na miru i HOS”, zaključio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


Ogorčeni branitelji su tada komentirali ovaj svirepi napad policajca Saše Sabadoša na maloljetnog hrvatskog dragovoljca ,pokojnog Darka Pajčića;

Krv nevinog ne traži osvetu nego pravdu

-Da je kojim slučajem izvršena lustracija Saša Sabadoš nikada ne bi mogao raditi u bilo kojoj državnoj službi, a kamoli u hrvatskoj policiji. Njegov otac borio se protiv neovisnosti države Hrvatske, razarao i uništavao, a zatim je aboliran. Istovremeno hrvatski branitelji dobivaju otkaze i masovno se nasilno umirovljuju kako u Ministarstvu obrane RH tako i u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, ali i ostalim državnim službama. Masovne čistke domoljubnog kadra iz državnih službi započete za vrijeme Račanove vladavine do savršenstva su dovedene upravo za vrijeme ove Vlade na odlasku, Vlade Zorana Milanovića. Nevina krv je pala na vaše glave gospodo, krv hrvatskog branitelja kojeg ste na sve moguće načine ponizili, degradirali, uskratili mu pravo na normalan život i sve što mu zakonom pripada, istodobno štiteći kriminalca koji će ipak zajedno s vama položiti račune, Jer nitko nije iznad zakona, pa zvao se on Zoran Milanović, Ranko Ostojić ili Saša Sabadoš.

D.K.

Comments are closed.