VIDEO Javio se i Krešo Beljak: “Još su veći zločinci oni koji su krali na obnovi od onih koji su u ratu rušili”. Komentirao krizni stožer i Tomu Medveda. 

Komentirao je potom što misli o uspostavljenom kriznom stožeru i Tomi Medvedu kao čovjeku koji ga vodi:...

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak kazao je kao gost u studiju N1 da je apsolutno za istragu i, ako je moguće, progon zbog mogućeg kriminala tijekom obnove kuća stradalih u Domovinskom ratu, a sad i u potresu.

“Činjenica je da svjedočimo nizu katastrofa i da će to potrajati još neko vrijeme”, Beljak ne smatra da će kriza nakon potresa tako brzo okončati:

“Nedostaje reda, nedostaje organizacije, ono što smo imali tamo negdje do Domovinskog rata. Uostalom, da tada nismo bili tako dobro organizirani, da nije postojao tako dobro organiziran sustav, nikad se ne bismo obranili u Domovinskom ratu. Neke stvari koje su se uspješno razvijale za one države, kojima smo se smijali, kojima sam se i ja smijao, pokazale su se da nisu tako bezvezne, gdje se djecu od malih nogu učilo kako postupati u izvanrednim situacijama.”

“Stariji se sjećaju onih akcija, tada nam se činilo smiješnima, ‘Ništa nas ne smije iznenaditi’ i slično”, podsjetio je Beljak.

“Najgore je što se ne zna kad će sve to skupa prestati, kad će se sve snage moći skoncentrirati na obnovu. Jučer je, vidjeli ste, bio vrlo jak potres. Po mojim informacijama, ono što je i popravljeno zadnjih dana, vratio je na nulu, ponovno je oštećeno”, rekao je i dalje rekao što misli je li predsjednik Vlade Andrej Plenković dovoljno brzo proglasio stanje katastrofe na tim područjima:

“Ne, naravno da nije. Trebalo je odmah proglasiti elementarnu nepogodu, čim je udario onaj prvi potres, onaj koji je prethodio ovome najtežem. Dan prije je trebalo proglasiti izvanredne okolnosti. U normalnim se državama u takvim okolnostima zna tko smije, a tko ne ići na teren. Mnogo ljudi želi pomoći, ali ne može svatko ići pomoći, ne može svatko ići na krov.”

Komentirao je potom što misli o uspostavljenom kriznom stožeru i Tomi Medvedu kao čovjeku koji ga vodi:

“Tomo Medved jest vojnik, ja vjerujem da će taj posao napraviti puno kvalitetnije nego što bi neki drugi ljudi. On ima velikog iskustva u zapovijedanju, ima autoritet, vjerujem da će biti bolje. Ali isto tako, nije Medved sam. Tu treba biti puno drugih operativaca koji će pomagati… Bojim se da jedan čovjek sam ne može napraviti veću pozitivnu razliku.”

Što se tiče obnove nakon potresa, Beljak je decidiran u tome da bi se morala uvesti nekakva pravna kontrola, “da se ne dogodi kriminalna obnova kao što je bilo prije 25 godina”:

“Još su veći zločinci oni koji su krali na obnovi nego oni koji su rušili kuće.”

Voditelja je zanimalo hoće li HSS podržati inicijativu zeleno-lijevog bloka u Saboru da se predloži osnivanje komisije koja bi istraživala navodne sumnjive elemente kriminala u poslijeratnoj obnovi:

“Apsolutno, čuo sam se jučer s gospodinom Tomaševićem i klub zastupnika HSS-a i HSU-a podržat će tu inicijativu.”

Međutim, kakva korist od toga ako bi se pokazalo da je kazneni progon eventualno odgovornih bio nemoguć zbog zastare?

“Bilo bi jako dobro da se barem zna, ako ne bude moguć zakonski proces zbog nekakve zastare, da se zna tko je sudjelovao, tko je potpisivao, tko su bili nadzorni inženjeri itd., tako da javnost zna tko je napravio pljačku nad državnom imovinom. I to nad onima koji su najosjetljiviji, koji su stradali u ratu, pa su sad, eto, i zbog tog kriminalnog načina obnove dobrim dijelom stradali i u potresu, a možda to ne bi bilo tako da su kuće obnovljene kvalitetnije.”

Na kraju je rekao da je stanje s robnim zalihama “jedan pokazatelj da država ne funkcionira onako kako bi trebala”.

“Robne rezerve trebale su biti aktivirane još u ožujku kad je nastupila covid kriza, kad su prijetile određene redukcije u opskrbi. Nadam se da će 2020. biti dobra škola za budućnost”, kazao je:

“Bilo je jasno da nedostaje svega toga. Da nešto ne štima u cijeloj toj priči, trebalo bi biti jasno kad nije došlo do drugog lockdowna.”

Rekao je da se sa zatvaranjem odugovlačilo, unatoč tome što su “brojke eskalirale nekoliko stotina puta više” od onih proljetos. Rekao je i to da je Plenković “odavno trebao posjesti sve političke stranke za stol, osnovati vladu nacionalnog jedinstva”, ali da mu još nije kasno:“Mnoge kritike opozicije bi bile puno blaže, opozicija bi snosila veliki dio odgovornosti.”

G.S.