VIDEO „Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja“…9. listopada 1995. – Sjećanje na heroja Domovinskog rata Andriju Matijaša Pauka.

U operacijama: Zima 94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto 95 njegovi tenkovi su oslobađali Dinaru, Livanjsko polje i Bosansko Grahovo, a Matijaš je kao zamjenik zapovjednika imao važnu ulogu. Nakon pobjedničke Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez, pri čemu je poginuo...

U Podrašnici kod Mrkonjić Grada (BiH) poginuo je 9. listopada 1995. godine general-bojnik Andrija Matijaš Pauk. Poginuo je tijekom operacije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama u selu Podrašnica na ulazu u Mrkonjić Grad. Njemu u spomen 4. gardijska brigada Hrvatske vojske dobila je naziv Pauci, a njihova kninska vojarna također nosi isti naziv.

-Drugog dana operacije Južni potez, 9. listopada 1995., na prilazu Mrkonjić gradu poginuo je heroj Domovinskog rata Andrija Matijaš – Pauk. Kao i u dotadašnjim bitkama Matijaš je krenuo iz prvih redova, vozeći se na oklopnom vozilu…

Matijaš je rođen 1947., a završio je školu za dočasnike oklopno-mehaniziranih postrojbi. Tijekom karijere u Jugoslavenskoj narodnoj armiji posvetio se vojnom sportu i postao vrlo uspješan sportaš i instruktor. JNA je napustio kada je počela agresija na Hrvatsku, a nakon ratnog iskustva na Banovini, pristupa 4. brigadi.

Rat je počeo kao pješak, no iskazuje velike organizacijske sposobnosti i hrabrost, a istaknuo se u borbama za oslobođenje juga Hrvatske, posebno u operaciji Vlaštica. Već dotad je od zarobljenih srpskih tenkova ustrojio Samostalnu tenkovsku satniju koja prerasta u Oklopnu mehaniziranu bojnu brigade.

Dodatno ojačan Oklop 4. brigade pokazao se presudnim u oslobađanju Ravnih kotara tijekom operacije Maslenica. U tim borbama Matijaš je višestruko ranjen, no napustio je bolnicu i vratio se na bojište. Nakon obrane zadarskog zaleđa, preuzima dužnost načelnika oklopnih postrojbi, a iduće godine postaje načelnik stožera 4. brigade.

U operacijama: Zima 94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto 95 njegovi tenkovi su oslobađali Dinaru, Livanjsko polje i Bosansko Grahovo, a Matijaš je kao zamjenik zapovjednika imao važnu ulogu. Nakon pobjedničke Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez, pri čemu je poginuo.

Matijaš je odlikovan najvišim državnim odličjima, a pokopan je u rodnoj Marini kod Trogira. Zauvijek će ostati zapamćena Matijaševa proročanska najava oslobađanja okupirane Hrvatske: „Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja“. U spomen na Matijaša, posmrtno promaknutog u general-bojnika, Četvrta brigada dobila je naziv Pauci, a vojarna u Kninu nosi njegovo ime.

Dražen Milardović
Samo 10.kilometara od Banja Luke- čekali su spremni hrvatski tenkisti i ratnici-09.10.1995. Nastala je ova slika. Sami pogledi sve govore…tog kobnog dana…gubimo zapovjednika i oca oklopa… po naj više velikog čovjeka i velikog prijatelja…
Andrija Matijaš
“PAUK”
POČIVAJ U MIRU BOŽIJEM RATNIČE!-Napisao je tada mladi hrvatski branitelj i tenkist Dražen Milardović 

G.S.

VEZANE VIJESTI

Dana 8. listopada 1995. započela je posljednja oslobodilačka operacija hrvatskih snaga: „Južni potez“…