Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Kaotično stanje u Roterdamu – Policija puca po prosvjednicima koji se bore protiv zaključavanja

foto-screenshot

Nakon što većina zemalja, ubrzano uvodi mjere zaključavanja i obveznog cijepljenja, došlo je do sukoba u nizozemskom gradu Roterdamu, gdje je više prosvjednika ozljeđeno od strane policije…
Mobilizirana je interventna policija s vodenim topovima. Ispaljeni su pucnji upozorenja, međutim policija izjavljuje: “Postoje ozljede povezane s ispaljenim hicima”, javljaju zapadni mediji. Dakle, ne radi se samo o pucnjima upozorenja, već o nečemu puno gore, donosi ,logicno.com.

Na slikama koje prenose lokalni mediji vide se policijska vozila koja se velikom brzinom pokušavaju probiti usred zbijene gomile stotina prosvjednika. Prosvjedi protiv korona mjera prešli su u viši stadij, koji granici s kaosom.

Na početku prosvjeda, raspoređena je interventna policija s vodenim topovima, tvrdi Telegraaf. Policije se pravda i smatra da su prosvjedi protiv mjera i djelomičnog zatvaranja, koji traju nekoliko dana, neprijavljeni. Najmanje dva prosvjednika su navodno ozlijeđena u pucnjavi sigurnosnih snaga.

“Prosvjedi koji su počeli sinoć u 20 sati na Coolsingelu prerasli su u sukobe. Na nekoliko mjesta izbili su požari. Policija je ispalila nekoliko hitaca upozorenja”, navodi se u priopćenju policije Rotterdama, te iznova potvrdila da “postoje ozljede povezane s ispaljenim hicima”.

Glavni kolodvor je zatvoren, a željeznički promet zaustavljen. Prema pisanju dnevnika Algemeen Dagblad , “situacija je brzo izmakla kontroli. Napadnut je i novinar mainstream medija, koje prosvjednici optužuju za manipulaciju.

“Granica je dostignuta! Rekao je Gerrit van de Kamp, predsjednik policijskog sindikata ACP-a. “Kolege iz Rotterdama prolaze kroz vrlo teško vrijeme. Toliko su zaglavili da su morali pucati. Ono što se ovdje događa je neopisivo”, čime potvrđuje pucanje po narodu.

Barovi, restorani i trgovine s osnovnim sadržajima, poput supermarketa, zatvaraju se u 20 sati, a trgovine ostalih namirnica u 18 sati. Nizozemci se također pozivaju da u svoje domove ne ugošćavaju više od četiri osobe i da rade na daljinu, “osim ako to stvarno nije moguće”, naznačio je premijer Mark Rutte. Već za vrijeme ovih najava krenuli su prosvjedi.

Zašto se narod buni? Do povećanja pozitivnih slučajeva dolazi unatoč činjenici da je više od 82% Nizozemaca starijih od 12 godina u potpunosti cijepljeno. Nizozemske vlasti najavile su da će kampanja za jačanje cijepljenja početi u prosincu. Prosvjednici se pitaju, kako je moguće da visoka procijepljenost ne donosi rezultate. Ili cjepiva ne funkcioniraju ili vlasti umjetno stvaraju novu krizu, iz njima poznatih razloga.

Vlada je također objavila u petak, drugu godinu zaredom, zabranu vatrometa koji se tradicionalno ispaljuje povodom Nove godine, a koji obično uzrokuje mnogo ozljeda, kako bi se izbjeglo navodno preopterećenje bolnica preplavljenih epidemijom. “Broj oboljelih od koronavirusa ubrzano raste. Moramo učiniti sve da ublažimo pritisak na zdravstveni sektor, poručio je na Twitteru ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Prosvjednici i dalje čekaju objavu valjanih statističkih podataka o preopterećenosti bolnica vezanoj za Covid pacijente, koja je u nekim zemljama vrlo upitna.

D.K.

Najnovije

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT   Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu,...

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik   Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr....

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook   Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su...

Sisak: Šačica prosvjednika protiv Hoda za život predvođena gradonačelnicom

Foto:Narod.hr   Hod za život u Sisku, koji je obilježen sjajnom atmosferom koju su gradili sudionici Hoda, nastojala je pokvariti šačica prosvjednika predvođena gradonačelnicom Siska Kristinom...

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...