Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO )Kašić – nadljudsko junaštvo hrvatskih vojnika u žestokim bitkama za slobodu Dalmacije!…

Zadar i Dalmacija su mogli odahnuti, a nakon nadljudskih borbi u obrani Kašića Hrvatska vojska više nije znala za poraze na južnom bojištu. Slijedile su same pobjede Hrvata nad Srpskim agresorom, a hrvatski vojnik je doslovno junaštvom i vojničkom spregom pregazio agresorsku srpsku vojsku…

I prije i poslije bitke za nadljuskog junaštva u obrani Kašića, koji je nekoliko puta padao i bio vraćan u naš posjed, hrvatski vojnici su pokazivali junaštvo i hrabrost. Događalo se to kako u napadnim akcijama, tako i obrani mjesta kao Kašić, Paljuv, Novigrad i Škabrnja koju su držali HOS-ovi junaci Marinka Skeje.

Hrvatski Junaci Bitke za Kašić – Spomenik poginulim vitezovima:

Početkom veljače 1993. vođene su žestoke borbe u zadarskom zaleđu, kojom su srpski agresori i zločinci htjeli povratiti izgubljene teritorije u akciji Hrvatske vojske poznatom pod imenom Maslenica. Akcijama protunapada zapovijedao je osobno ratni zločinac i general JNA Ratko Mladić, a za tu priliku u borbe su uvedene najelitnije postrojbe iz Srbije od arkanovaca, postrojbi ratnog zločinca kapetana Dragana i jurišne brigade Vojvode Vuka, te dijelova srpske vojske iz Bosne.

Treća bojna 3. brigade iz Slavonije uvedena je u borbu nakon što je procijenjeno da će nakon uspjeha HV-a u operaciji Maslenica neprijatelj poduzeti široki i jaki protuudar na liniji Smilčić-Kašić.

To se i dogodilo.

Zahvaljujući hrabrim junacima iz Slavonije, prekaljenim u bitkama za Vukovar, Osijek, Vinkovce i druga mjesta slavne hrvatske vojničke povijesti: Kašić je obranjen. A spriječena je i mnogo veća katastrofa jer bi pod naletom srpske ofenzive koju su predvodile najelitnije jedinice srpskih snaga bio ugrožen i sam grad Zadar.

Spomenik Slavoncima koji su nadljudskim junaštvom branili Kašić

Kašić je u ovoj bitki prsa o prsa, nekoliko puta padao i vraćao se u ruke hrvatskih snaga, a činjenicu da je u konačnici ostao u hrvatskim rukama treba ponajviše zahvaliti pripadnicima 3. GBR iz Slavonije, koji su unatoč pogibijama suboraca, nepoznavanju terena i čitavom nizu otegotnih okolnosti obranili Kašić iz kojega su hrvatske snage krenule u konačan obračun sa velikosrpskim zločincima “Oluju”.

Svjedočanstvo hrvatskog vojnika Ante Zubaka koji je preživio bitku za Kašić sa 15 metaka u tijelu možete pročitati ovdjeS 15 metaka u tijelu preživio ratni pakao Kašića

Zadar i Dalmacija su konačno mogli nakom bitke za Kašić odahnuti, a nakon nadljudskih borbi u obrani Kašića Hrvatska vojska više nije znala za poraze na južnom bojištu.

O samim borbama za Kašić i zadarsko zaleđe tih dana postoji toliko snažnih i impresivnih svjedočanstava da bi se moglo snimiti nekoliko igranih filmova.

Nevjerojatna svjedočanstva o hrabrosti hrvatskih vojnika u borbama za Kašić:

Kašić je jedan od onih bitaka koje su vratile slavu hrvatskom vojniku, slavnom borcu i junaku koji je zaustavio tursku silu u svojoj Hrvatskoj, tu na granicama krvario stotinama godina, bez uzmicanja i vazalstva tako karakterističnog za bizantske zemlje, te vjeran Bogu i narodu – obranio Europu.

Da, turska sila je stoljećima zaustavljana na hrvatskim zemljama, a posljedica toga je i oblik “kifle” današnje države Hrvatske u koji se zabio “turski klin”.

Stoga, hrvatski vojnik mora biti i pamćen i čašćen, a Kašić kao Hrvatska vojnička pobjeda nad srbočetničkim agresorom mora biti zapamćen u hrvatskoj povijesti!

*Među elitnim brigadama hrvatske vojske nastalima početkom velikosrpske agresije je i 3. gardijska brigada “Kune”. Osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojba Ministarstva unutarnjih poslova. Formirane su bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu.

U obrani Vinkovaca “Kune” su ključnu ulogu odigrale u obrani sela Nuštar, inače zadnjoj liniji prema tada opkoljenom Vukovaru, u kojoj brigada sudjeluje sa jednom pješačkom bojnom. U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade koja je pretrpjela teške gubitke, ali su njezini pripadnici u gradu ostali do samoga kraja. Tjedan dana prije okupacije Vukovara cijela je 3. brigada sudjelovala u posljednjem pokušaju proboja okruženja prema izmučenom Vukovaru.

Tijekom 1992. godine cijela 3. gardijska brigada prvi je puta angažirana u bojnim djelovanjima na jednom prostoru i to u bojnom rasporedu obrane grada Vinkovaca na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar. Ondje ostaje sve do potpisivanja primirja.

U najkritičnijem trenutku tijekom operacije “Maslenica” u siječnju 1993. godine, nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gbr snage jedne ojačane bojne. Nakon operacije “Maslenica” u veljači 1993. godine, 3. gardijska brigada raspoređena je u obranu zadarskog zaleđa, na crti obrane Novigrad – Paljuv – Kašić

Tijekom 1995. godine 3. gardijska brigada je sudjelovala u operacijama oslobađanja okupiranog dijela RH – vojno-redarstvena akcija “Bljesak”, s dvjema taktičkim skupinama, oslobodivši Okučane.

Tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja” 3. gardijska brigada raspoređena je u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka. Brigada je pripremana i bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika, 1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima.

T.H.

Najnovije

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...

Bio je ponos svoje Imotske krajine i cijele domovine: ‘Ja umirem, živila Hrvatska’

Foto:Platforma X   U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, u subotu navečer otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske...

Biblijska poruka 22.7.2024. (Sveta Marija Magdalena) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ženo, zašto plačeš?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 20, 1-2.11-18 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s...

Biden odustao od predsjedničke kandidature

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je “to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje”.   Biden...