Petak, 12. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO) KIĆO SLABINAC ODGOVORIO “UVRIJEĐENOJ” POLICAJKI BEĆARCEM: Mogla mu je odgovoriti Bećarcem”Aoj mali ne fali se mnogo-ja ti došla a ti nisi mogo”…

“Nisam je ni zamijetio u masi” – Nisam joj se uopće obraćao, nisam je ni zamijetio u masi niti sam imao namjeru ikoga vrijeđati. Unaprijed smo dogovorili što ćemo pjevati, u povorci su bile i članice KUD-a Bocanjevci u plavim bluzama, taj je bećarac bio namijenjen njima – ponovio je 27-godišnji Čolaković danas na suđenju koje je i započelo i okončano u svega tri sata. Istaknuo je i da toga dana nije nosio dioptrijske naočale “jer nisu dio narodne nošnje”.

Zbog pjevanja  bećaraca policajki Mariji Iličić tijekom manifestacija ‘Ljeto valpovačko’ 2015. godine, u petak je na valpovačkom sudu Branimir Čolaković proglašen krivim  te mora platiti kaznu od 2000 kuna, zbog čega je najavio žalbu.

Pjevanje bećarca na manifestaciji Ljeto Valpovačko u lipnju ove godine moglo bi 24-godišnjeg Slavonca Branimira Čolakovića stajati čak 5000 kuna. Čolaković, koji je član HKUD-a Valpovo 1905., dobio je prekršajnu prijavu, a sumnjiči ga se da je počinio prekršaj sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, piše Glas Slavonije.

NATPJEVAVANJE BEĆARA I BEĆARUŠA u KARINU

To mogu samo Slavonci-poslušajte natpjevavanje

Čolakovića je prijavila djelatnica policije koja je osiguravala skup, a prijavu je ”zaradio” spornim stihom bećarca. – Kao i uvijek, zajedno s članovima HKUD-a Valpovo 1905. kretao sam se u povorci folklornih skupina, šokačkih zaprega i jahača na Ljetu valpovačkom. Tradicionalno, u povorci su se pjevali bećarci, a ja sam zapjevao: ”Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi…” Što je u pjesmi, to se pjevati smije, lud bi bio tko bi zamjerio – rekao je Čolaković i dodao da ga je u bećarcu pratio ostatak HKUD-a. Kada mu je na kućnu adresu stigla prijava šokirao se, a kaže, ni na kraju pameti mu nije bilo da će riječi bećarca nekoga povrijediti. Ističe kako je njegov slučaj optužnog prijedloga možda i jedini takav jer se bećarci pjevaju od pamtivijeka te da nikada nije čuo da su riječi nekoga naljutile. Podsjetio je i da je UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine slavonski bećarac 2011. godine uvrstio na popis. – Sve skupa sam odlučio podijeliti s javnošću stoga što ne želim da se ikada ikomu takvo što dogodi te da to bude prvi i zadnji slučaj jer mislim da ovo nema smisla – zaključuje 24-godišnji Čolaković koji iščekuje ishod sudskog postupka.

Krunoslav Kićo Slabinac- Sazvat ćemo krugli stol pa da vidimo što je to sve u tom papiru o UNESCOVOJ zaštiti Bećarca…

Što sam ja sve pjevao čak i u ono vrijeme 80-tih. pa nikad nitko nije rekao da mu smeta, rekao je u dnevniku Nove Tv, poznati hrvatski pjevač Kićo Slabinac, kojem su Bećarci neizostavan dio karijere.

‘I meni su žene zapjevale “Aoj, Kićo, svaka bi ti dala, al’ smo čule da ti buđa mala”. Što sam na to trebao?’

To je naš običaj u kojemu ima erotskih sadržaja, pa kako bi ja sad bio ovdje sa Vama da se nisu pjevale takve pjesme, Bećarci , koji su tjerali mlade da se množe, vole. Takvi su sadržaji velikog broja Bećaraca. Tako je i u Dalmaciji kad se pjeva Rera ili Ganga, ima uvijek takvih sadržaja. Malo bi se rugali, malo pjevali stihove o “seksu”erotske i to je draž tih pjesama koje nikad nikom nisu smetale, već bi uvijek izazivale smijeh i odobravanje.

Poslušajte što Kićo kaže za slučaj koji to nije…i KAKO ODGOVARA UVRIJEĐENOJ  POLICAJKI-BEĆARCEM…

Svatko vas može tužiti za bilo što, ako postoji verbalni delikt, a ako ne postoji, onda je to apsurdno sve skupa. Bećarac “Ej da mi je milicajca povući za jajca” pjevao sam u bivšem sustavu pa se nitko nije uvrijedio, svi su se smijali, i milicajci. A koliko sam vidio na snimci, to isto su cure otpjevale jednom policajcu i vidilo se po faci da mu se to svidjelo! Bećarac provocira i traži odgovor, ali nikako ne traži takav odgovor. Suđenje je ovo bećarcu i Slavoniji, netko nam drži moralne prodike. To je nekada davno činio i Antun Reljković, pa nije uspio… Nije ni policija nedodirljiva, mogle bi se i neke njihove greške analizirati, ali to nije tema jer se po meni to ne odnosi na policiju kao instituciju, prokomentirao je  Bećar Krunoslav Kićo Slabinac.

http://https://www.youtube.com/watch?v=wi-wzEv8aPo

Zbog pjevanja  bećaraca policajki Mariji Iličić tijekom manifestacija ‘Ljeto valpovačko’ 2015. godine, u petak je na valpovačkom sudu Branimir Čolaković proglašen krivim  te mora platiti kaznu od 2000 kuna, zbog čega je najavio žalbu.

”Razočaran sam, ovo uopće nisam očekivao. Moj odvjetnik će podnijeti žalbu. Bećarce ću i dalje pjevati, za to živim. Proste riječi neću izostavljati jer bećarac nije bećarac ako nije takav” kazao je Čolaković nakon presude na ponovljenom suđenju.

”Bećarci su ponos ovog kraja, a ovo dijete njeguje baštinu. Sad će ispasti da smo mi Slavonci manijaci i vulgarni tipovi koji vrijeđaju žene. Po zaključcima suda, ispada kako više ne bi imali nijednu smotru folklora jer bi se svatko mogao osjećati prozvanim. Nema onda bećarca, 195 zemalja ovog svijeta štuje bećaraca, a mi ga gazimo” rekao je Čolakovićev odvjetnik Goran Mrkić.

Prema optužnici, Čolaković je kao član HKUD-a Valpovo 1905 u folklornoj povorci tijekom manifestacije ‘Ljeto valpovačko’ u lipnju 2015. policajki Iličić zapjevao bećarac teksta ‘a joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag…’ te se time ogriješio o ravnopravnost spolova i vrijeđao policajku.

Prvom presudom iz studenog 2015. oslobođen je krivnje jer se, kako je smatrao valpovački sud, nije sa sigurnošću moglo utvrditi da se obratio upravo policajki Iličić. No tri godine kasnije Visoki prekršajni sud poništio je oslobađajuću presudu i Čolakovića vratio na sud.

Čolaković je na ponovljenom suđenju ostao pri svojoj obrani iz 2015., kada je izjavio kako nije pjevao policajki Iličić, nije ju poznavao te ju nije ‘niti zamijetio u masi’.

T.H.

 

Najnovije

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...

Biblijska poruka 12.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko će nahraniti toliki silan svijet?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,1-15 Ode Isus na drugu stranu Galilejskoga, Tiberijadskog mora. Slijedilo ga silno mnoštvo jer su gledali znamenja što ih je činio na...

General Tolj za RTV Herceg-Bosna: Obnoviti Herceg-Bosnu i pokrenuti reviziju haške presude Hrvatima u BiH

Foto:Screenshot/RTV Herceg-Bosna   „Nisam nikada bio političar niti sam to želio biti. Na ovo me natjerala muka i nevolja. A savjest mi je rekla da moram...