(VIDEO): MARIBOR NAJVEĆE STRATIŠTE HRVATA (Donosimo dokumentarni film Romana Leljaka)-Samo u Teznu leži više od 30.000 Hrvata…

(VIDEO): MARIBOR NAJVEĆE STRATIŠTE HRVATA (Donosimo dokumentarni film Romana Leljaka)-Samo u Teznu leži više od 30.000 Hrvata…

Roman Leljak napisao je i snimio dokumentarni film pod imenom „Maribor: Najveće stratište Hrvata“ na temelju arhiva i dokumenata koje je pronašao u Vojnom arhivu u Beogradu. Došao je do zaključka da je grad Maribor (Tezno) jedno od najvećih stratišta Hrvata: tamo je smrt pod partizanskim nasiljem i mučenjima našlo više od 30.000 naših sunarodnjaka. Prema dokumentima samih partizana iz Arhiva u Beogradu, partizani su zarobili samo do 15. svibnja 1945. godine 206.000 Hrvata, a ubili do tog datuma čak 92.000. Taj genocid nad hrvatskim narodom organizirao i proveo je diktator Josip Broz Tito i Glavni štab NOVJ u Beogradu.

Josip Broz Tito organizirao i proveo genocid nad Hrvatskim narodom

Film i knjiga govore o partizanskim zločinima u Teznom kraj Maribora gdje je u svibnju 1945. stradalo 30 tisuća Hrvata, a njihova posebnost je i to što su napravljeni samo temeljem arhivske građe koju je autor dobio u Vojnom arhivu u Beogradu. Govoreći o svom istraživanju Leljak je rekao kako su hrvatski i slovenski arhivi „očišćeni“ od važne dokumentacije još 1990. godine, za razliku od Srbije gdje se nije mijenjala politička situacija jer je Milošević kao šef Centralnog komiteta ostao na vlasti: „Zato sam tamo i mogao pronaći sve ove dokumente koji govore što su partizani radili. Ono što sam našao je dokumentacija partizanskih jedinica, partizanskog glavnog štaba Hrvatske i partizanskog generalštaba JNA, a govore tko je bio odgovoran i tko je rukovodio s ratnim zarobljenicima te koliko je tih zarobljenika bilo na križnom putu. Ono što je posebno važno što sada sa sigurnošću znamo jest da je Tito bio upoznat sa svim zločinima i da je iz Zagreba nadzirao provođenje egzekucije. Velik problem vidim u tome što je nas istraživača jako malo. S područja Slovenije i Hrvatske, koliko znam, ja sam jedini koji odlazim u te arhive, ali sve što sam pronašao u cijelosti sam kopirao i predat ću u Hrvatski državni arhiv. U tim dokumentima se jasno vidi i brojka koliko je civila i vojnika likvidirano završnom operacijom između 9. i 15. svibnja 1945. godine u Mariboru. Titovi su partizani tada likvidirane zakopavali u protutenkovske rovove na Teznom. Iz dijela tog rova 1999. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 1.187 žrtava zbog gradnje autoceste Lendava-Ljubljana, ostali, njih približno 28.000, čekaju na dostojanstven pokop“. “Ostaci tih ljudi još su uvijek u Tezenskoj šumi koja se planira posjeći te se planira pretvorba u poljoprivredna zemljišta. Danas se gotovo svaki narod u Europi pobrinuo se za svoje mrtve iz Drugoga svjetskog rata, osim Hrvatske i Slovenije. Sada smo iz partizanskih dokumenata našli pravu istinu i ona mora biti zapisana u povijesti”, rekao je Leljak te dodao kao mu je želja napraviti i film o drugom najvećem mjestu stradanja Hrvata u Sloveniji, a to je Kočevski Rog te ulasku Druge armije u Zagreb i 62 zagrebačka stratišta. „Već nekoliko mjeseci radim i na projektu dokumentarnog filma o radnom i sabirnom logoru Jasenovac.

Cilj mi je da na osnovu dokumenata pokažem stvarnu istinu o tom logoru, ništa ne oduzimajući, dodajući ili uljepšavajući, ma kakva god da ta istina bila“, zaključio je Leljak.

izvor-komunistickizlocini.net

VEZANE VIJESTI

KOD MARIBORA BOŽIDAR MINIĆ IZJAVIO DA JE METKOM U POTILJAK UBIO 2.040 LJUDI, PETAR MILENKOVIĆ 400 PETAR KUNDAK 800 (U jarku 2 km dužine ubijeno više od 24.000 ljudi)„Ubijte me, jer sam još živ”.