(VIDEO) MARKO JURIĆ OSUĐEN NA DESET MJESECI UVJETNO JER JE REKAO DA PORFIRIJE ČETNIKUJE!

Novinar Marko Jurič osuđen je danas na Općinskome sudu u Zagrebu na uvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci i rok kušnje od dvije godine. Pravna osoba je osuđena na novčanu kaznu od 25 000 kn. U roku kušnje Jurič bi mogao završiti iza rešetaka zbog bilo koje slične prijave koju može primiti zbog svog novinarskog rada.

Osudila ga je sutkinja Mirjana Horvat.

Proglašen je krivim jer je u odjavi svoje televizijske emisije Markov trg, 2016., upozorio Zagrepčane da pripaze dok šeću Cvjetnim trgom jer bi uz obližnje crkve mogao izletjeti četnicki vikar. Bila je to njegova satirička reakcija na video snimku episkopa SPC-a, danas patrijarha SPC-a Porfirija, na kojoj pjeva pjesme u čast četničkoga koljača Momčila Đujića i kokarde mu na glavi.

Nakon prijave Milorada Pupovca, Dorh je optužio voditelja emisije Juriča za govor mržnje.

Ovako je tekao dijalog sudske drame:

 

SUTKINJA MIRJANA HORVAT: “Jurič je poticao mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i svećenstvu Srpske pravoslavne crkve!”

NOVINAR MARKO JURIČ: “Nije Vas sramota zbog ovakve presude?! Sram Vas treba biti! Ohrabrujete ih da nastave četnikovati po Hrvatskoj…”

Iako je Porfirije u Chicagu pjevao četničke pjesme, uključujući i onu posvećenu zloglasnom Momčilu Đujiću, a hrvatska obavještajna agencija SOA-a u svojim službenim izvješćima u više navrata upozoravala na zabrinjavajući porast četništva u Hrvatskoj, uključujući i djelovanje unutar struktura SPC-a, sutkinja to nije uvažila kao dokaze i presudila je novinaru za “širenje govora mržnje” i “poticanje na nasilje” prema pripadnicima Srpske pravoslavne crkve i srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.
Jurič je presudu doživio kao verbalni delikt i uvođenje cenzure, s obzirom na to da u slučaju pravomoćnosti, neće moći dvije godine javno iznositi tvrdnje o SPC-u kao leglu zločinačke velikosrpske ekstremne ideologije – niti Porfiriju, kao jednom od glavnih protagonista tzv. srpskog sveta.
Zanimljivo je da DORH govorom mržnje nije okarakterizirao prostačke istupe notornog Borisa Dežulovića, koji je na N1 televiziji i u Pupovčevim Novostima, doslovce psovao žrtve Vukovara i Hrvatsku državu! Nedavno je s neskrivenom mržnjom – protiv katoličkih biskupa i samog vrha Crkve u Hrvata, govorio i jedan nagrađivani novinar privatne nacionalne televizije u stranom vlasništvu, brutalno vrijeđajući hrvatsko svećenstvo, no, ni u tom slučaju Državno odvjetništvo nije pronašlo razloge za kazneno procesuiranje…