Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Ministar hrvatskih branitelja Medved rezolutan: Knin kao stožerna točka ostaje središnje mjesto obilježavanja Oluje!

foto-screenshot

Ministar hrvatskih branitelja i podpredsjednik Vlade RH Medved se u Petrinji osvrnuo na obilježavanje VRO Oluja te jasno poručio…

“Prije svega, naša Vlada u proteklih pet godina učinila je snažan iskorak, a vezano uz odnos društva prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, odnos koji je bio narušen u velikoj mjeri. Poglavito odnos prema hrvatskim braniteljima. Podsjećam što su sve hrvatski branitelji proživjeli do 2016. godine, na jedinstveni primjer gdje su pobjednici Domovinskog rata – hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi prosvjedovali ispred svog resornog ministarstva tražeći dijalog i tražeći razgovor 555 dana. Nisu dočekali taj razgovor”, ističe Medved.

“Podsjećam da je tijekom iščekivanja tog razgovora umrla Nevenka Topalušić. Podsjećam na ružne scene koje su se događale na Markovu trgu – nasrtaj policijskih snaga na 100-postotne invalide Domovinskog rata. Podsjećam na svakodnevno medijsko optuživanje, šikaniranje hrvatskih branitelja za sve negativno u hrvatskom društvu. Podsjećam na administrativne mjere razdvajanja mirovine koje su trebale imati za cilj posebno unošenje nesigurnosti među hrvatske branitelje i niz drugih poteškoća s kojima su se susretali hrvatski branitelji. Sve to smo ispravili u razdoblju od 2016. godine naovamo. Donijeli smo naš jedinstveni zakon kojim smo otvorili sve do tada zatvorene rokove. Pokrenuli smo program preventivnih medicinskih pregleda i spasili tisuće života hrvatskih branitelja. Intenzivirali smo stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja kojih je 2016. godine bilo više od 11 tisuća neriješenih predmeta”, nastavlja Medved.

Medved je naglasio da su posebnu pozornost posvetili obilježavanju važnih obljetnica i događaja iz Domovinskog rata.

“Tu spada i obilježavanje VRO Oluja. Naša novija hrvatska povijest prepoznatljiva je kroz nekoliko stožernih točaka koje su iznimno bitne i važne. Kao što je to Vukovar kao središnja točka junačkog otpora, strahovite žrtve, velikog stradanja, tako nažalost na cijelo teritoriju RH imamo preko 150 masovnih stratišta. Sagledavajući svaku od tih stožernih točaka, neizostavno imamo i Knin. Knin – naš simbol pobjede. Simbol gdje je predsjednik Tuđman nakon ulaska postrojbi hrvatske vojske na kninsku tvrđavu, u Grad Knin poljubio hrvatsku trobojnicu kao znak odanosti i poštovanja prema svim braniteljima”, kazao je Medved.

Istaknuo je da je obilježavanje operacije Oluja je neizostavno središnja i stožerna točka obilježavanja te pobjede.

“Uz Knin gdje svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja, operaciju Oluja obilježavamo diljem Lijepe naše. Od 2016. otkad sam resorni ministar, svake godine financiramo preko 50 gradova i općina gdje se obilježava obljetnica VRO Oluja. Svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj. Prije dvije godine smo imali i službeni program u Glini na igralištu gdje je bila tadašnja predsjednica Republike Hrvatske. Zato Vlada i ja kao resorni ministar stojimo pri stavu da ćemo nastaviti obilježavati VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu, ostaje i središnje obilježavanje obljetnice VRO Oluja”, ističe Medved.

Središnja proslava VRO Oluja i dalje u Kninu

-Tu spada i obilježavanje VRO Oluja. Naša novija hrvatska povijest prepoznatljiva je kroz nekoliko stožernih točaka koje su iznimno bitne i važne. Kao što je to Vukovar kao središnja točka junačkog otpora, strahovite žrtve, velikog stradanja, tako nažalost na cijelo teritoriju Republike Hrvatske imamo preko 150 masovnih stratišta. Sagledavajući svaku od tih stožernih točaka iz koje je iznikla Republika Hrvatska, neizostavno imamo i Knin. Knin – naš simbol pobjede. Simbol gdje je predsjednik Franjo Tuđman nakon ulaska postrojbi hrvatske vojske na kninsku tvrđavu, u Grad Knin poljubio hrvatsku trobojnicu kao znak odanosti i poštovanja prema svim braniteljima, dodao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako se VRO Oluja osim Knina obilježava i u ostalim hrvatskim gradovima.

– Uz Knin gdje svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja, operaciju Oluja obilježavamo diljem Lijepe naše. Od 2016. otkad sam resorni ministar, svake godine financiramo preko pedeset  gradova i općina gdje se obilježava obljetnica VRO Oluja. Svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj. Prije dvije godine smo imali i službeni program u Glini na igralištu gdje je bila tadašnja predsjednica Republike Hrvatske, rekao je.

Milanović je, podsjetimo, predložio da se ove godine Dan pobjede organizira u Glini, a ne u Kninu te napao Andreja Plenkovića da nije nikad već 2016 godine prvi put bio na obljetnici VRO OLUJA, u čemu se Milanović dosta prevario jer nije provjerio svoje arhive i arhive obljetnica u Kninu. O tom će Braniteljski portal u idućim tekstovima objaviti da Milanović ni slučajno nije u pravu te da je možda postao “zaboravan” ili su njegove izjave i pisanja usmjerene na nešto drugo, “samo njemu znano”.

Braniteljski portal se ne stavlja pristrano na ničiju stranu što se tiče politike i političara, ali će uvijek uputiti reakciju koja nije u skladu sa dobrim ponašanjem, poštivanjem svojih Hrvatskih vrijednosti i opstruiranjem naših svetinja od strane bilo kojeg političara, predsjednika Vlade ili Hrvatske, ma o kojoj se god političkoj opciji ovdje radilo!!

Da ne bi pogrešno shvatili, Braniteljski portal nije politički obojen ma o kom se radilo, već isključivo štiti istinu i hrvatske državotvorne stavove, hrvatsku povijest, kulturu, obljetnice koje su zasigurno neizmjerno povijesno bitne  i imaju posebno značenje i važnost da se svake godine prisjetimo veličanstvene pobjede hrvatskih snaga nad srpskim agresorom, radilo se tu o VRO Bljesak, VRO Oluja ili bilo kojim drugim obljetnicama iz obrambenog Domovinskog rata za koje se već dobro zna gdje se obilježavaju.

Da, obilježavaju se tamo gdje im je povijesno i mjesto i to nitko nema pravo ignorirati niti sebi davati za pravo da ih “rotira” po svojoj ili nečijoj “tuđoj želji” samo kako bi se prekinuo kontinuitet i povijesno se iskrivilo i bacalo u zaborav sve što nam te obljetnice govore o velikoj žrtvi i pogibelji svih hrvatskih braniteljica i branitelja, koji su redom slavili i ako nisu bili u Oluji, pucali su i veselili se odahnuvši i shvativši da je Hrvatska napokon slobodna i da je vojnički čista pobjeda nad srpskim agresorom napokon završena kad se na kninskoj tvrđavi zavijorio Hrvatski barjak kojega je podigao prvi hrvatski predsjednik i zapovjednik OSRH dr. Franjo Tuđman, poljubivši ga na radost i veselje svih okupljenih tada na kninskoj tvrđavi, ali i na radost svih Hrvatica i Hrvata u zemlji i cijelom svijetu…(mnogima tada nije baš bilo sve jedno što “Imamo Hrvatsku!”) Takve se obljetnice i mjesta poput Knina, Vukovara, Okučana, Škabrnje, Maslenice, Peruče, Voćina, Baćina i ostalih mjesta i gradova gdje su ginuli hrvatski sinovi i kćeri kao i mnogi civili, nikada više ne smiju mijenjati. To hrvatski branitelji i ukupni hrvatski narod zasigurno NIKADA NIKOM neće dozvoliti…

M.M. Viribus unitis / Braniteljski portal

Najnovije

Milanović prekinuo šutnju, progovorio o “slovu i duhu Ustava”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović se oglasio na svome Fb-u. “Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za...

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...

Preferencijski glasovi: Anušić dobio više od Plenkovića

Foto:Screenshot/RTL   Preferencijski glasovi na parlamentarnim izborima održanima u srijedu većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući...

HDZ-u osam izbornih jedinica i dijaspora; Rijeke pravde pobijedile u dvije

Foto:Narod.hr   Prema neslužbenim rezultatima DIP-a nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore,...