(VIDEO) Ministar Kuščević lagao: Je li ili nije provedena javna nabava?

Upravo iz ovih razloga GI Narod odlučuje pozvala se na preporuke Venecijanske komisije na koju se Ustavni sud RH poziva u brojnim odlukama vezanim za referendume i izborna pitanja...

Ministar uprave Lovro Kuščević održao je u srijedu, 5. rujna, konferenciju za medije povodom početka provjere prikupljenih potpisa za referendum GI Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj…

Na ovoj konferenciji uočeno je nekoliko zanimljivih izjava, a jedna od njih je i ministrov odgovor na novinarski upit zbog čega se tako dugo čekalo s početkom provjere prikupljenih potpisa. Naime, ministar je odgovorio da se čekalo zbog provođenja javne nabave, a što se može poslušati na snimci konferencije održane u APIS-u od 5:50 minute.

“Hrvatska Vlada je 2. kolovoza donijela zaključak, to je 30 dana. Vi znate da smo mi u tih 30 dana morali i nekakvu javnu nabavu provesti”, kazao je Kuščević nabrajajući razloge zbog kojih se odgađala provjera potpisa.

Samo nekoliko dana ranije, u izjavi za Hinu danoj 30. kolovoza, upitan je li raspisao natječaj za taj posao, ministar Kuščević je rekao da nije “jer će se to ugovoriti s državnom tvrtkom gdje nema obveze zakona o javnom natječaju”.

Kuščević protiv zahtjeva GI Narod odlučuje: ‘Nećemo dozvoliti promatrače građanskih inicijativa za provjeru potpisa’

Druga zanimljiva izjava odnosila se na “one koji su zagađivali medijski prostor” i “izrazili sumnju u nepristranost”.

“Još jednom šaljem poruku, a naročito onima koji su zagađivali medijski prostor proteklih nekoliko desetaka dana, koji su izrazili sumnju u nepristranost države, državne uprave i javnih službenika u ovaj posao, da je to krajnje neopravdano”, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević.

Na koga je ministar mislio rekavši “oni koji su zagađivali medijski prostor” možemo samo nagađati, no podsjetimo kako je GI Narod odlučuje proteklih dana upozoravala na netransparentnost brojanja potpisa bez promatrača.

Ministar Kuščević o GI Narod odlučuje: ‘APIS će kontrolirati potpise, a sedmeročlano povjerenstvo će nadzirati cijeli proces’

Naime, dr. Hrvoje Pende, član Organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje u više je navrata podsjećao na otežano prikupljanje potpisa i brojne opstrukcije s kojima se građanska inicijativa Narod odlučuje suočavala na lokalnoj razini te činjenicu da su premijer Plenković i ministar Kuščević bili protiv prijedloga promjena izbornoga sustava, čime su se doveli u sukob interesa.

Upravo iz ovih razloga GI Narod odlučuje pozvala se na preporuke Venecijanske komisije na koju se Ustavni sud RH poziva u brojnim odlukama vezanim za referendume i izborna pitanja.

“GI Narod odlučuje je od Ministarstva uprave zatražila promatrače za provjeru prikupljenih potpisa. To smo učinili jer u ovoj zemlji želimo najviše demokratske standarde, a to preporučuje i Venecijanska komisija na koju se pozivaju Ustavni sud i političari Vlade RH. To smo učinili i jer smatramo da je taj zahtjev opravdan jer znamo kako su se ponašali predstavnici Vlade RH, da su od samog početka otežavali prikupljanje potpisa, da se negativno izjašnjavali o inicijativi”, kazao je dr. se. Hrvoje Pende na nedavno održanoj konferenciji za medije, kpodjsetivši pritom da je inicijativa u iznimno kratkom roku sama prebrojala potpise i predala ih Hrvatskom saboru.

Tekst cijelosti pročitajte-OVDJE

A.K.