Utorak, 21. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Miro Kovač o jako složenom stanju u BiH: Hrvatska mora lupiti šakom po diplomatskom stolu i reći ‘ovako više neće ići’…

Miro Kovač-foto-screenshot

O događajima oko izbornog zakona u BiH i tehničkim odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt u Dnevniku RTV Herceg-Bosne govorio je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Kovač je naglasio kako su bošnjačke stranke u suradnji sa Islamskom zajednicom organizirale političke prosvjede u Sarajevu, te kako današnji bošnjački nacionalizam ruši Bosnu i Hercegovinu.

Očekivao je više

“Očekivao sam više. Očekivao sam da će g. Schmidt nametnuti cijeli paket koji je bio procurio u javnost, da se konačno promijeni način izbora izaslanika u Dom naroda Federacije. To se još nije dogodilo. Ako ne bude dogovora, koji se ne nazire jer je g. Bakir Izetbegović rekao danas da on ne vidi nikakvu mogućnost da on na to pristane, očekujemo da će g. Schmidt morati nametnuti te izmjene izbornoga zakona i prekinuti dugotrajnu desetljetnu diskriminaciju Hrvata u Federaciji BiH i cijeloj Bosni i Hercegovini.”

Na upit smatra li da je g. Schmidt podlegao bošnjačkim pritiscima, Kovač je rekao da je sigurno da je osjećao taj pritisak.

“Ako netko pred vašim uredom ima prosvjede, sigurno da to nije ugodno. Ali očekujemo, mi ovdje u Hrvaskoj, a nadasve Hrvati u BiH očekuju da će odlučivati neovisno o tome pritisku koji je politički montiran, najviše od stranke SDA, ali i islamske zajednice, koji su organizirali politički prosvjed. Nadam se da će g. Schmidt ako ne dođe do dogovora, koji se ne nazire, shvatiti da se radi o rušenju Daytonske BiH, da će shvatiti da je u 2022. najveća opasnost u BiH bošnjački nacionalizam” – naglasio je Kovač, te objasnio:

“Bošnjački nacionalizam ruši Daytonsku BiH”

“Srpski nacionalizam je uništio onu republiku BiH predratnu, a današnju Daytonsku BiH ruši i to besramno bez imalo skrupula bošnjački nacionalizam. Jer bio sam vrlo iznenađen kad sam vidio intervju s fra Ivom Markovićem bosanskim franjevcem u Oslobođenju u kojem je on vrlo jasno rekao da je islamska zajednica preporučila prije četiri godine kako treba glasati za g. Komšića. Znači dva glasa Džaferoviću, predstavniku SDA za predsjedništvo, jedan glas Komšiću.

Ako se želi spasiti ovakva BiH, ako se želi promovirati kao ideju ono što je najvrjednije u Europi danas, vladavina prava, onda treba pristupiti promjenama izbornoga zakona i nametnuti ono što je pravedno i po Ustavu već zagarantirano. Potvrđeno i presudom Ustavnog suda u slučaju Ljubić da Hrvati mogu izabrati svoje izaslanike u Dom naroda Federacije. Sve drugo znači kraj ovakve BiH” – ističe Kovač.

Što se tiče sve glasnijih priča kako Hrvatska nakon sljedećih izbora, ako Hrvati opet budu preglasani, ima pravo zatražiti povredu međunarodnog ugovora, misleći na Dayton i vratiti se na stanje uoči njegovog potpisivanja, Kovač kaže da to ne smatra izvjesnim.

“Kaže da se Hrvatska trudi na svim razinama”

“To je sigurno jedna mogućnost koja postoji prema Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima. Ona se meni ne čini izvjesnom. Moja je procjena da to Hrvatska neće napraviti jer to zaista izaziva velike promjene na međunarodnom planu. Ali ono što sigurno znam i što smatram da je nužno, to je da Hrvatska udari šakom po diplomatskom stolu, vrlo jasno. Ne mora to biti toliko u javnosti, zna se da se Hrvatska trudi na svim razinama. Međutim, treba vrlo jasno dionicima međunarodnog mirovnog projekta koji se zove Daytonska Bosna i Hercegovina reći ‘ovako više neće ići’.

G.S.

Najnovije

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...

Prvi parlamentarni sukob SDSS-a i DP-a, a sve je zakuhalo oko Baby Lasagne

Foto:Screenshot   Nakon prošlotjednog potvrđivanja Vlade, saborski zastupnici nastavili su s redovnim točkama dnevnog reda, a na početku ovotjednog zasjedanja pružena im je prilika i za...

DP: Suverenistički glas RH u Europskom parlamentu

Foto:Običan.info   Snažnu pobjedničku listu Domovinskog pokreta za izbore za Europski parlament otvara predsjednik Domovinskog pokreta, potpredsjednik Hrvatskog sabora i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a zatvara...