VIDEO Na današnji dan 1996. godine preminuo je legendarni hrvatski glumac i branitelj Sven Lasta

Sven Lasta je umro u kolovozu 1996. – godinu dana nakon pobjedonosne “Oluje”, ali za njegove Sunjane i sve ljude koji su s njim ratovali on će živjeti vječno...

Na današnji dan 1996. godine preminuo je legendarni hrvatski glumac Sven Lasta.
U ranu jesen 1991. godine Lasta je nedugo nakon dva infarkta, u 66. godini života, zamijenio “daske koje život znače” bunkerima i rovovima Sunje, “malog Vukovara”. Kao pripadnik Satnije hrvatskih umjetnika obranio je to maleno mjesto na desnoj obali Save, a izbijanjem rata u BiH odlazi u obranu Bosanske Posavine gdje je i ranjen. Hvala mu na svemu što je dao za Domovinu!…

Sven Lasta je sa svojim suborcima obranio Sunju, Sisak i cijelu Hrvatsku…

Podsjetimo; Sven Lasta (https://hr.wikipedia.org/wiki/Sven_Lasta) je za života bio hrvatski glumac koji je u srpnju 1991. ostavio sigurnost zagrebačkog asfalta i otisnuo se prema prvoj liniji obrane Hrvatske – u Sunju pored Siska. na tom mjestu koje je jako stradalo u Domovinskom ratu i u kojem su vođene žestoke ulične borbe, Sven Lasta je sa svojim suborcima, Sunjanima i svim dečkima iz cijele Hrvatske proveo u tom ratnom paklu četrnaest mjeseci.

 

Sunja nikad nije pala.

Može se reći da je i Sven Lasta sa svim hrabrim ljudima koji su ušli i branili to mjesto obranio i obližnji Sisak i cijelu Hrvatsku.

Sven Lasta je umro u kolovozu 1996. – godinu dana nakon pobjedonosne “Oluje”, ali za njegove Sunjane i sve ljude koji su s njim ratovali on će živjeti vječno. Za svoj je doprinos i sudjelovanje u Domovinskome ratu bio višestruko odlikovan, a dodijeljen mu je i čin pričuvnog pukovnika Hrvatske vojske, dok su njegovi njegovi  prijatelji i suborci u Sunji postavili njegovo  poprsje, a sunjska kino dvorana danas nosi ime Dvorana Sven Lasta.

M.M.