VIDEO: Na današnji dan napadnut je Široki Brijeg-partizani su franjevce ni krive ni dužne likvidirali metkom u potiljak…

Jedna od najvećih tragedija ovih krajeva dogodila se u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, gdje je nakon završetka borbi za Široki Brijeg počinjen neviđen zločin nad franjevcima...

Emisija “TV kalendar” Hrvatske radiotelevizije 6. veljače 2015. godine objavila je kratki video o tragičnom stradanju Širokog Brijega i širokobrijeških franjevaca potkraj Drugoga svjetskog rata…

U videoprilogu su obrađeni događaji s početka 1945. godine, kada su šire područje Mostara i Hercegovine bili izbočeni položaji njemačke linije koja je štitila povlačenje vojske iz Grčke i Srbije.

U toj situaciji Glavni partizanski stožer Josipa Broza Tita odlučio se na veliku “Mostarsku operaciju“, u kojoj je sudjelovalo 45.000 vojnika-partizana.

Glavni udar počeo je napadom na Široki Brijeg na današnji dan, 6. veljače 1945. godine, a nakon njegova pada nastavljen je prodorom prema Mostaru, u koji su partizanske postrojbe ušle 14. veljače 1945.

Vodile su se žestoke bitke s velikim gubicima i mnoštvom poginulih, a nisu stradali samo vojnici.

Jedna od najvećih tragedija ovih krajeva dogodila se u Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu, gdje je nakon završetka borbi za Široki Brijeg počinjen neviđen zločin nad franjevcima.

Kosti pobijenih franjevaca u ratnom skloništu pored crkve – snimljeno 10. travnja 1969.

Partizani su u samostanu pobili 12 franjevaca, sve koje su našli u habitu, od đaka klerika, do najstarijega 80-godišnjeg fra Marka Barbarića.

Franjevci su lažno optuženi da su pucali na partizane, a svetište je obeščašćeno i potpuno devastirano.

Podsjetimo, u Širokom Brijegu od 4. do 7. veljače traju “IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u spomen na njihovu žrtvu, a 7. veljače dan je od posebne važnosti za Široki Brijeg i Županiju Zapadnohercegovačku.

Naime, Grad Široki Brijeg 2013. godine donio je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Županija Zapadnohercegovačka 2014. godine donijela je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom komunističkoga zlosilja Županije Zapadnohercegovačke.

M.M.