(VIDEO) NEZAPAMĆENO KRVOPROLIĆE U VOĆINU: 30 godina od najgnjusnijeg zločina Belih orlova…To je bilo strašno, ne može se riječima opisati!

Krvavi srpski pir po Voćinu...

Trideset je godina od pokolja u Voćinu koji, iako samo jedan u nizu stravičnih događaja iz 1991., slovi za jedan od najsurovijih ratnih zločina iz Domovinskog rata.

Što je pripadnike Belih orlova i paravojne Voćinske čete natjeralo na tako bestijalno ubijanje 48 civila, ostalo je nepoznato do danas. Kroz Voćin je 12. i 13. prosinca 1991., tekla rijeka krvi nedužnih stanovnika koji su i danima uoči pokolja živjeli u strahu od naoružanih Srba s kojima su sve do tada dijelili i dobro i zlo.

Krvavi srpski pir po Voćinu

Foranzičarima koji su na poprište stigli pozvani od strane Foreign Press Biroa iz Zagreba, zauvijek se promijenila percepcija ljudske humanosti. Ceste, podrumi i kuće bili su prekriveni leševima žrtava koje su zaklane, ubijane sjekirama i rezani motornim pilama. Nekolicina svjedoka rekla je kako su četnici bračnom paru Katici i Tomi Martinoviću odrezali glave i šutali ih po dvorištu, dok je Marijana Đuzela sa nekoliko hitaca u glavu ubio Vlado Savić, koji je živio u istom selu. Druga horda četnika isti je dan ispred kuće ubila Romana Ridla kojem su prethodno motornom pilom odsjekli ruku, a istom pilom na komade sasjekli su Ivana Banovca i Marka Vukovića. Nakon toga su ih spalili ispred kuće, donosi dnevno.hr.

Neviđena okrutnost

Susjeda Katica Tomić opisala je kako je Ranko Lukić masakrirao Marka Vukovića, a nakon toga četnicima dao da ližu krv s noža govoreći: “Probajte kako je slatka ustaška krv”. U divljačkom bijesu četnici su zašli u kuću Stjepana i Mirjane Štimac. Zatečene u strahu četnici su ih zaklali, bacili u kuću bombu, a potom je zapalili. Dio četnika istovremeno provalio je u kuću gdje stanuju Stjepanovi roditelji Jakob i Anđela Štimac. Jakob je sjedio na kauču dok je supruga Anđela ležala. Tako ih je zatekao sin Miško Štimac dan kasnije, kada je u Voćin došao sa hrvatskom vojskom. Otac je bio zaklan s izrezanim križem na vratu, a majka ubijena. Ubojica Obrad Simić sam se hvalio tim zlodjelom. Ovdje su bili prepoznati četnici Dušan Dobrić, Ivan Malkoć i Zoran Jorgić (zvani Kuki). Nepokretnu Maru Ivanković su zaklali i odrezali joj glavu, sjekirom za rezanje mesa u svom krevetu usmrćena je Paulina Dorić…

Beli orlovi u povlačenju pred hrvatskim snagama zvjerski su masakrirali svih 48 civila dokazujući svijetu do kud seže ljudska okrutnost.

Sve ovo započelo je 12. prosinca, a kulminiralo dan poslije, na sami petak 13. kada su raspamećeni Beli orlovi u povlačenju pred hrvatskim snagama zvjerski masakrirali svih 48 civila dokazujući svijetu do kud seže ljudska okrutnost.

G.S.

VEZANE VIJESTI

(FOTO-VIDEO)U studenom 1991. Zločini srpske agresorske vojske i JNA– pokolj 175 civila Slunja i egzodus 16.000 Hrvata…