(VIDEO) NOVA PROVOKACIJA SJEVERNE KOREJE: Ispalili raketu koja je preletjela Japan!

“Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja preletjela Japan”, rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning. Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije...

Sustav upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da poduzmu mjere predostrožnosti.

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak kasno navečer raketu koja je preletjela preko teritorija sjevernog Japana, objavile su južnokorejska i japanska vlada.

Javna japanska televizija NHK izvijestila je da se raketa raspala u tri dijela i pala u japansko more, 1180 kilometara istočno od rta Erimo na otoku Hokkaido.

Sustav upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da poduzmu mjere predostrožnosti.

Japanska vojska nije pokušala srušiti projektil koji je prešao preko japanskog teritorija.

Južnokorejska vojska priopćila je da je projektil ispaljen iz regije Sunan u blizini glavnog grada Pyongyanga u Sjevernoj Koreji nešto prije 6 sati po lokalnom vremenu.

Pentagon potvrdio lansiranje sjevernokorejske rakete

Američki Pentagon potvrdio  je da je Sjeverna Koreja u ponedjeljak ispalila raketu koja je preletjela teritorij Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Shinzo Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći  da zaštiti japanski narod.

“Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja preletjela Japan”, rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning. Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije.

“Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) utvrdila je da projektil lansiran iz Sjeverne Koreje ne predstavlja prijetnju Sjevernoj Americi”, rekao je Manning.

Abe poručio da će zaštititi japanski narod

Japanski premijer Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. “Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi” , rekao je  Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga kazao je da je najnovije lansiranje rakete prijetnja na koju će Tokio oštro reagirati. “Izgleda da je ova balistička raketa preletjela preko našeg teritorija. to je bez presedana, ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji”, kazao je novinarima.

Japan najoštrije prosvjeduje zbog lansiranja rakete, dodao je Suga i naglasio da je to jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan će blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i ostalim zainteresiranim narodima, te pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti, rekao je.

Sjeverna Koreja lansirala je raketu oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu koja je preletjela japanski teritorij, raspala se u tri djela i pala u japansko more 14 minuta nakon lansiranja./H

 

D.K