VIDEO Obilježena 28. godišnjica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića u njegovu rodnu Aržanu…

KRVAVI USKRS-Josipa Jovića ubili su pobunjeni srbi na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine...

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Josipa Jovića te svečanom akademijom i misom zadušnicom u srijedu je u Aržanu, njegovu rodnome mjestu, obilježena 28. godišnjica smrti prvoga poginuloga hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu…

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, državni tajnik Žarko Katić rekao je za Josipa Jovića da je “veliki sin hrvatskog naroda” koji je među prvima stao u obranu Domovine.

Kao prva žrtva Domovinskog rata, Josip Jović će zauvijek ostati upamćen, rekao je Katić i dodao kako budi duboko poštovanje to što ga se njegovi sumještani u Aržanu na jednak način i s jednako živim i iskrenim pijetetom sjećaju svih ovih godina.

“To što njegove zasluge i žrtvu koju je podnio radi naše bolje budućnosti tako predano prenosite mlađim generacijama, koje ga nisu imale priliku osobno upoznati, može jedino poslužiti kao primjer svima nama, kao primjer na koji se način junaci osnutka naše Domovine čuvaju u sjećanju, na koji način se ne dopušta da sjećanja na njihove zasluge izblijede, da njihova hrabrost padne u zaborav”, istaknuo je Katić.

Misu zadušnicu za pokojnog Josipa Jovića predvodio je policijski kapelan u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi Marko Trogrlić uz koncelebraciju mjesnog župnika u Aržanu Ante Čipčića i Hrvoja Relje, također policijskog kapelana u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

-HRVATICE I HRVATI -Zapalite svijeće za Josipa Jovića- prvog poginulog hrvatskog branitelja, Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata…

Don Marko Trogrlić rekao je u propovijedi kako je Josip Jović ponos Aržana, Imotske krajine i hrvatske Domovine jer je “za sve nas položio svoj mladi život”.

“Naslanjajući se na Isusovu riječ, mi vjerujemo i sigurni smo: da, zaista, ljudski gledajući, potekla je Josipova nevina ljudska krv, ali je, zapravo, s njom i uz nju potekla i Josipova ljubav, ljubav nesebično i hrabro darovana svima nama jer, doista, veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje”, istaknuo je don Marko Trogrlić i podsjetio kako je Josip to učinio – “položio svoj život, položio sve ono što je imao”.

Na svečanosti u Aržanu, među ostalima, bili su i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Dražen Vitez te načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Ivan Merćep.

Krvavi Uskrs

Josipa Jovića ubili su pobunjeni srbi na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine.H

M.M.

 

 

Comments are closed.