VIDEO Obilježena tužna obljetnica, trideset godina od srpskog masakra u Voćinu kod Slatine! Neke su žrtve zaklane i nakon toga zapaljene…Centar Voćina podsjećao je na Hirošimu!

AGRESORSKI SRPSKI TEŠKI RATNI ZLIČINI!!Nakon miniranja voćinske župne i proštenišne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u krugu od 300 metara uništeni su svi stambeni, javni i gospodarski objekti. Prema objavljenim svjedočenjima, centar Voćina podsjećao je na japanski grad Hirošimu nakon eksplozije atomske bombe...

Agresorske srpske postrojbe snimljene tijekom Domovinskog rata (arhivska fotografija)

U Voćinu nedaleko od Slatine u ponedjeljak je obilježena 30. godišnjica bestijalnog mučenja i ubojstva 47 mještana i trojice zarobljenih branitelja, koje su 13. prosinca 1991. počinile srpske paravojne postrojbe povlačeći se pred hrvatskim braniteljima…

Na komemoraciji u središtu sela o tim je danima govorio ratni zapovjednik 136. brigade Hrvatske vojske iz Slatine, umirovljeni stožerni brigadir Josip Černi, koji je prvi ušao na mjesto tragedije.

„Hrabro srce slatinskih branitelja uz pomoć postrojba iz Požege, Orahovice, Virovitice, Grubišnog Polja, Daruvara, Lipika i Pakraca, sjedinjeni u oslobađanju papučkoga gorja i psunjskog prostora, poklonili su ovom kraju mir. Bili smo ponosni, ali i tužni zbog stravičnog prizora masakriranih ljudi. Teško je bilo vidjeti zapovjednike i vojnike koji su ovdje izgubili svoje najmilije“, rekao je Černi.

Zločinačka likvidacija

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i njegov savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković istaknuo je da je taj zločin jedan od dokaza kako velikosrpska agresija nije imala za cilj samo stvaranje Velike Srbije, nego sve hrvatsko stanovništvo otjerati sa svojeg ognjišta i zločinački ga likvidirati.

„Hrvatski narod i branitelji su se oduprli srpskoj agresiji i oslobodili Domovinu, ali branitelje boli kada danas čuju optužbe da je Hrvatska vojska u vremenu od 1991. do 1995. izvršila etničko čišćenje, a još je gora činjenica da nema dovoljno jake osude takvih izjava. Danas nam je potrebno zajedništvo kakvo smo imali tijekom Domovinskog rata u izgradnji bolje budućnosti za sve građane Hrvatske, a posebno za mlade naraštaje koji će baštiniti hrvatsku tradiciju i povijest”, poručio je.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić podsjetio je kako je riječ o jednom od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu jer je neprijatelj nakon mučenja klao, ubijao i žive palio civile među kojima je najmlađem bilo 19 godina, a najstarijemu 84 godine.

Podsjetio je kako počinitelji tog zločina nikada nisu odgovarali unatoč tome što je kaznena prijava protiv njih podnesena još 15. listopada 1992. i što je podignuta optužnica protiv 29 okrivljenika.

„Mi se svake godine pitamo zašto procesi nisu završeni, zašto nema međudržavne suradnje sa Srbijom koja je po ovom pitanju potpisana i zašto nema njihovih predstavnika da se ovdje poklone žrtvama“, istaknuo je Đakić.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je kako je stratište u Voćinu jedno od najvećih u Hrvatskoj. „Uglavnom se radi o civilima, starijim ljudima i ženama koji nisu htjeli napustiti rodnu grudu, a ubijani su na svojim kućnim pragovima i dvorištima na monstruozan način. Ti će ljudi biti upisani u tisućljetnu povijest stradanja hrvatskog naroda, od Zrinskih i Frankopana, preko Eugena Kvaternika do senjskih i sibinjskih žrtva, i ne smijemo ih zaboraviti unatoč proteku vremena“, istaknuo je Nekić.

U počast ubijenima održalo se i 13. hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije u marijansko svetište Gospe Voćinske, kamo su stigli hrvatski branitelji iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Centar Voćina podsjećao na Hirošimu

Prema optužnici koja je 2016. podignuta protiv 29 pripadnika paravojnih formacija pobunjenoga srpskog stanovništva, žrtve su bile surovo i bestijalno zlostavljane te ubijene hitcima iz vatrenog oružja, a neke su ubijene udaranjem čeličnim lancima, zabadanjem čavala u prsni koš, udarcima sjekirom u glavu. Neke su žrtve zaklane i nakon toga zapaljene.

U noći s 13. na 14. prosinca 1991. iz tenkova su ispalili više topovskih granata u toranj župne crkve Svete Marije u Voćinu i djelomično ga srušili, nakon čega su aktivirali eksploziv i minirali crkvu u kojoj je bila uskladištena velika količina streljiva i eksploziva. Tako je do temelja uništena ta jednobrodna crkva iz 15. stoljeća koja je 1962. upisana u registar kao spomenik kulture.

Nakon miniranja voćinske župne i proštenišne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u krugu od 300 metara uništeni su svi stambeni, javni i gospodarski objekti. Prema objavljenim svjedočenjima, centar Voćina podsjećao je na japanski grad Hirošimu nakon eksplozije atomske bombe.

G.S.

FOTO U Voćinu održano 13. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj…

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, kao i dvanaest puta prije, i ove je godine organizirala Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, te obilježavanje 30. obljetnice masakra nad 47 civilnih žrtava i trojice zarobljenih hrvatskih branitelja koje su srbočetnici okrutno pobili u prosincu 1991. godine…

Veliki broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, sastalo se na Prebendi gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

S Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz spomenik ”U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a u svetišnoj crkvi PBDM predvodio je koncelebrirano misno slavlje.

U pokorničko-molitvenoj procesiji bili su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Igor Pavković te predstavnici gradova i općina s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života, kao i mnogi hodočasnici.

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, na kojemu su nazočili visoki predstavnici državne i lokalne vlasti.

Emotivnim govorima, u kojima su se prisjetili svih onih koje su svoje živote položili na oltar domovine s posebnim pijetetom na žrtvu koju je općina Voćin podnijela tog kobnog prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način od strane četničkog agresora pobijeno 47 stanovnika te općine, nazočnima su se obratili: ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, te izaslanik predsjednika RH umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković. Molitvu je predvodio župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Dejan Ilić

Uz spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, zatim su vijence položili: izaslanik predsjednika RH general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić i saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić zajedno sa izaslanikom ministra obrane Brankom Hrgom, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH Siniša Knežević, predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave predvođeni virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade stožernim brigadirom Josipom Čarnijem. Nakon njih su upaljene lampione položili hodočasnici.

Ovo, 13. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

VEZANE VIJESTI

13. prosinca 1991. Zločini srpske vojske – stravičan masakr u Voćinu djelo je četnika iz Srbije.Crkva Pohođenja BDM iz 15. stoljeća je razorena